ΚΙΝΗΤΟ

Smartphones, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Ψυχική Υγεία της Γενιάς Z

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Smartphones, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η Ψυχική Υγεία της Γενιάς Z

Η Γενιά Ζ: Smartphones, Άγχος και Εθισμός – Ο Ψυχολόγος Jonathan Haidt Χτυπάει Καμπανάκι Κινδύνου

Η γενιά Ζ, που μεγαλώνει με τα smartphones και τις τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επισημαίνουν οι κοινωνικοί επιστήμονες. Ο κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt, στο βιβλίο του “The Anxious Generation”, τονίζει ότι τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται άμεσα με την αύξηση του άγχους και των ψυχικών διαταραχών στους εφήβους.

Ο ψυχολόγος Jonathan Haidt στο βιβλίο του “The Anxious Generation” (Η Αγχώδης Γενιά) εστιάζει στην επιδημία ψυχικών ασθενειών που πλήττει τους εφήβους, συνδέοντάς την με την εκτεταμένη χρήση smartphones.

Σύμφωνα με τον Haidt, η άνοδος των smartphones, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του γρήγορου διαδικτύου δημιούργησε ένα “τοξικό” τεχνολογικό περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων.

Τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητική αύξηση σε ψυχικές διαταραχές, αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονίες και νοσηλείες για ψυχική υγεία στους εφήβους, ξεκινώντας περίπου το 2010.

Η χρήση των smartphones, συνδυασμένη με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το 2010, έχει προκαλέσει επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων. Ο Δρ. Hugh Breakey επισημαίνει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν διπλασιαστεί, επηρεάζοντας περίπου το 20% των εφήβων στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες. Τα smartphones καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου των νέων, περιορίζοντας τον χρόνο για σωματική δραστηριότητα, ουσιαστικές συζητήσεις και ύπνο. Αυτή η αλλαγή της καθημερινότητας οδηγεί σε αυξημένη απομόνωση και μοναξιά, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν αυτά τα προβλήματα μέσω του εθισμού και της κατακερματισμένης προσοχής. Η πίεση να ανήκουν και να μην περιθωριοποιηθούν, αναγκάζει τους εφήβους να χρησιμοποιούν συνεχώς τα κινητά τους, εντείνοντας τα συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Ο Haidt υποστηρίζει ότι τα smartphones:

  • Κλέβουν χρόνο από τον ύπνο, το σωματικό παιχνίδι και τις ουσιαστικές συζητήσεις.
  • Κατακερματίζουν την προσοχή και ενθαρρύνουν τον εθισμό.
  • Μεταφέρουν την εφηβεία από τον πραγματικό στον ψηφιακό κόσμο, δημιουργώντας μοναξιά και απομόνωση.

Προτείνει δραστικές λύσεις:

  • Απαγόρευση smartphones πριν το λύκειο.
  • Απαγόρευση μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν τα 16.
  • Σχολεία χωρίς κινητά.
  • Περισσότερη ελευθερία, παιχνίδι και υπευθυνότητα στον πραγματικό κόσμο.

Οι λύσεις που προτείνει ο Haidt, αν και φαίνονται δύσκολο να υλοποιηθούν, αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η γενιά Ζ. Η συλλογική δράση των γονέων, μαζί με νομοθετικές και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους νέους, ενθαρρύνοντας τις πραγματικές ανθρώπινες συνδέσεις και την προσωπική ανάπτυξη.

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ - Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έναρξη των αιτήσεων / αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου

Πηγή / ygeiamou.gr

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς

AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω