Eric Saade EUROVISION 2024

Eurovision: Λογοκρισία και κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη / Ελευθερία της Έκφρασης και στημένοι Κανόνες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Eurovision: Λογοκρισία και κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη / Ελευθερία της Έκφρασης και στημένοι Κανόνες

Η Eurovision, ένας μουσικός διαγωνισμός που φαινομενικά ενώνει την Ευρώπη, έχει έρθει αντιμέτωπη με κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη και λογοκρισία, φέρνοντας στο προσκήνιο το ερώτημα: Μπορεί όντως ένας τέτοιος διαγωνισμός να παραμένει ουδέτερος;

Πρόσφατα, ο τραγουδιστής Eric Saade δέχτηκε επίπληξη γιατί φόρεσε ένα keffiyeh, παραδοσιακό μαντήλι της Παλαιστίνης, καταγωγής του. Η διοργάνωση, επικαλούμενη την “απολιτική” φύση της Eurovision, απαγόρευσε το σύμβολο. Ο Saade αντέδρασε, κατηγορώντας την Eurovision για ρατσισμό και υποκρισία, καθώς αγνοεί την ισραηλινή συμμετοχή παρά την κατοχή της Παλαιστίνης.

Παρόμοια λογοκρισία υπέστη και η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, η οποία αναγκάστηκε να αφαιρέσει μακιγιάζ σώματος με μηνύματα για “κατάπαυση πυρός” και “ελευθερία για την Παλαιστίνη”.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προσθέσουν στα ήδη υπάρχοντα ερωτήματα για την ουδετερότητα της Eurovision. Η αποβολή της Ρωσίας το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαντάζει λογική, ενώ η συμμετοχή του Ισραήλ, παρά την κατοχή της Παλαιστίνης, εγείρει εύλογα ερωτήματα για ηθική και συνοχή.

Δημοφιλή!!  Παραστατίδης: "Με πολιτικάντικες ταχυδακτυλουργίες τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται"

Είναι αδύνατον να αγνοήσει κανείς το πολιτικό φορτίο που φέρουν σύμβολα και μηνύματα, ειδικά σε μια διοργάνωση με τόσο μεγάλη απήχηση. Η Eurovision, επιλέγοντας να “σιωπήσει” για ευαίσθητα ζητήματα, δεν αποβάλλει την πολιτική, αλλά την υιοθετεί με τον δικό της τρόπο.

Η “απολιτική” στάση γίνεται πολιτική επιλογή, όταν επιλέγει κανείς με ποιους θα συνταχθεί και ποιους θα αγνοήσει. Η σιωπή απέναντι στην καταπίεση και η αποδοχή της κατοχής δεν είναι ουδετερότητα, αλλά συνενοχή.

Είναι ώρα η Eurovision να αναθεωρήσει την “απολιτική” της προσέγγιση και να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τα πολιτικά ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα την επηρεάζουν. Μόνο τότε μπορεί όντως να αποτελέσει μια γέφυρα ενότητας και όχι πεδίο πολιτικών παιχνιδιών.

Δημοφιλή!!  Άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Ιστορική Αμνησία, Απόγνωση και Ψεύτικες Ελπίδες

Εγκαίνια: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ / Εκπαιδευτικές επισκέψεις για παιδιά όλων των ηλικιών (PIC-VID)

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω