ΥΠΟΒΟΛΗ

Ελλάδα: Νέοι με υψηλή μόρφωση, εγκλωβισμένοι σε χαμηλόβαθμες θέσεις εργασίας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ελλάδα: Νέοι με υψηλή μόρφωση, εγκλωβισμένοι σε χαμηλόβαθμες θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται μια δυσάρεστη πρωτιά: Έχουν το υψηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων (20-34 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εργάζονται σε θέσεις εργασίας κατώτερου επιπέδου από αυτό που θα μπορούσαν με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο. Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες και 37% των Ισπανών αυτής της ηλικίας είναι “υπερεκπαιδευμένοι” για τις δουλειές τους.

Αναντιστοιχία Εκπαιδευτικής Κατάρτισης και Απασχόλησης των Νέων: Πανευρωπαϊκό Αρνητικό Ρεκόρ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δυσμενή θέση σε σχέση με την αναντιστοιχία μεταξύ εκπαιδευτικής κατάρτισης και απασχόλησης των νέων εργαζομένων ηλικίας 20 έως 34 ετών. Περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες (38%) αυτής της ηλικίας εργάζονται σε χαμηλότερου επιπέδου επαγγέλματα από αυτό που θα μπορούσαν να επιδιώξουν βάσει του μορφωτικού τους επιπέδου, κατατάσσοντας τη χώρα ως τη χειρότερη στην ΕΕ. Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσίες Εκπαιδευτικών: Μόνιμοι & Αναπληρωτές (Αποζημίωση μη ληφθείσας)

Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχολησιμότητα των νέων και στη διατήρηση υψηλών επιπέδων δομικής ανεργίας. Παρά τη μείωση της ανεργίας των νέων στο 19,4%, το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ εκπαιδευτικής κατάρτισης και απασχόλησης παραμένει. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση περιλαμβάνουν την αποσύνδεση μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναγκών της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή πτυχιούχων σε ορισμένα πεδία.

Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ των προσόντων και του είδους της απασχόλησης εξηγεί το φαινόμενο του brain drain, καθώς οι νέοι επιστήμονες φεύγουν μαζικά από την Ελλάδα για καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, που δημιουργεί θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων, γεγονός που συμβάλλει στην έλλειψη καλών επαγγελματικών ευκαιριών για τους πτυχιούχους. Eurostat – Αγοραστική δύναμη: Στην προτελευταία θέση, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία η Ελλάδα – Ο ανειδίκευτος εργάτης αμείβεται καλύτερα από τον προσοντούχο εκπαιδευτικό!!

Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

Η αναντιστοιχία μεταξύ εκπαιδευτικής κατάρτισης και απασχόλησης απαιτεί την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της οικονομίας για να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία και αποτελεσματική αξιοποίηση των δεξιοτήτων των νέων.

Στοιχεία της Eurostat.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω