metanastes 20240416 111616 0000

Γονείς μαζί με εκπαιδευτικούς ακυρώνουν αξιολόγηση στην Ικαρία – Κλήθηκε και η αστυνομία παρά την παρουσία 13 φορέων και ενώσεων του νησιού

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όπως είναι γνωστό τα μπλοκαρίσματα στις απόπειρες αξιολόγησης συνεχίζονται κανονικά στα σχολεία της επικράτειας και είναι καθημερινό φαινόμενο. Μία εντυπωσιακή περίπτωση μπλοκαρίσματος συνέβη ωστόσο χθες στο νησί της Ικαρίας. Εκεί λοιπόν γονείς μαζί με εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο που επρόκειτο να επισκεφτεί αξιολογήτρια. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 φορείς, ενώσεις και συλλογικότητες του νησιού μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος, ενώσεις γονέων, επαγγελματικά σωματεία κ.α. Παρόλα αυτά στο χώρο κλήθηκε η αστυνομία!

Συγκεκριμένα προκλήθηκε αξιοσημείωτη ένταση έξω από το 2ο  Δημοτικό Σχολείο Ραχών στον Άγιο Πολύκαρπο Ικαρίας, όπου και αποτράπηκε τελικά η απόπειρα αξιολόγησης μετά την από κοινού κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών που προαναφέραμε.  Η αξιολογήτρια επιχείρησε να εισέλθει στο σχολείο για να προχωρήσει στην αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού γυμναστή. Οι γονείς την προέτρεπαν να αξιολογήσει πρώτα το σχολικό κτίριο, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από αίθουσες προκάτ και τις ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές του.

Στην κινητοποίηση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ικαρίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας, εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων Ικαρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου,  εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων Δήμων Ικαρίας & Φούρνων, του Συλλόγου Ηλιαχτίδα, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Χριστός), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυκάρπου, οι Δημοκρατικές Γυναίκες Ικαρίας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Ικαρίας, το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Ικαρίας & Φούρνων, το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών και το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Πολυκάρπου.

Η αξιολογήτρια ωστόσο ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπει στο χώρο και προκλήθηκε ένταση. Στη συνέχεια η Αστυνομία ζήτησε και πήρε κατάθεση από την Διευθύντρια του σχολείου.

Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας:

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» – ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Η Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας  πραγματοποιείται σε συνθήκες τρομοκρατίας και γίνεται εις βάρος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, σχολικά κτίρια αντιμετωπίζονται είτε ως αριθμοί, είτε ως χρηματικά ποσά. Η παιδεία των παιδιών μας δεν είναι τζόγος. Οι ζωές των παιδιών δεν θα παιχτούν στο «χρηματιστήριο» τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα μείνει στα χαρτιά. Η αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης και η ατομική ευθύνη που μεταφέρεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσπαθώντας να μας πείσει ότι «αν η δημόσια, δωρεάν παιδεία καταρρεύσει θα είναι καθαρά δικό μας φταίξιμο», δεν βρίσκει συμμάχους, παρά μόνο τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών ιδρυμάτων.

Δημοφιλή!!  Απόφαση της 93ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ για την Αντιμετώπιση της Αξιολόγησης των Ν. 4692/2020 και 4823/2021

Παλεύουμε ώστε η παιδεία και η μάθηση να μην είναι πολλών ταχυτήτων, τα σχολεία να μην κατηγοριοποιηθούν, οι μαθητές να έχουν ίσα δικαιώματα. Ρητά και κατηγορηματικά έχουμε δηλώσει ότι εμείς οι γονείς στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και στον δίκαιο αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η «καλή αξιολόγηση» μοναδικό της σκοπό έχει την υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Σχολεία όλων των βαθμίδων να μετατρέπονται σε μαγαζιά του κάθε χορηγού. Με εκπαιδευτικούς καθυποταγμένους, χωρίς βούληση, μπροστά στα αδιέξοδα που προβάλλει η κυβερνητική πολιτική.

Οι γονείς της Ικαρίας λέμε φτάνει! Είναι αδιανόητο το παραμύθι τους ότι τάχα δεν υπάρχουν λεφτά για Παιδεία, Υγεία, μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουν για να στείλουν σε πολεμικούς εξοπλισμούς σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή για να μακελεύουν λαούς και παιδιά. Γι αυτό απαιτούμε απεμπλοκή της χώρας μας από τα σφαγεία τους. Γι αυτό ζητάμε γενναία χρηματοδότηση στα σχολεία και στα νοσοκομεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Για όλους αυτούς τους λόγους κινητοποιούμαστε και καλούμε όλους τους γονείς να πάρουν μέρος:

  • Δευτέρα 15 Απρίλη, στο Π.Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου (αίθουσα συνεδριάσεων) στις 7 μ.μ. στην από κοινού με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων  ενημερωτική συζήτηση με θέμα την «αξιολόγηση».
  • Τρίτη 16 Απρίλη, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών (Αγ.Πολύκαρπος) στις 9.30 π.μ. και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών (Χριστός) στις 12:15 όπου εναντιωνόμαστε στην παρουσία- επίσκεψης συμβούλου- αξιολογήτριας.
  • Τετάρτη 17 Απρίλη στην Γενική Πανελλαδική Απεργία, με συγκέντρωση στην πλατεία Αγ.Κηρύκου στις 12 το μεσημ.

Ούτε στην Ικαρία, ούτε πουθενά, η «αξιολόγηση» να μείνει στα χαρτιά!

metanastes 20240416 111536 0000

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων:

Την Τρίτη, 16 Απριλίου, με αφορμή την επίσκεψη συμβούλου- αξιολογήτριας στα δημοτικά σχολεία των Ραχών, καλούμε τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕ Ικαρίας, τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων Ικαρίας και τους τοπικούς φορείς να παρευρεθούν :

  • Έξω από το 2ο Δημ. Σχολείο Ραχών, στις 9.30 και
  • Έξω από το 1ο Δημ. Σχολείο Ραχών, στις 12.15
Δημοφιλή!!  Διαμαρτυρία για την Υποβάθμιση των Εργασιακών Δικαιωμάτων στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης

για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην αξιολόγηση!! Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να μεταφέρουν το ”κόστος” στους γονείς, να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών, δεν θα περάσει! Η λεγόμενη αξιολόγηση έρχεται να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές ως τους μεγάλους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου. Ας μη μας κοροϊδεύουν!

Αξιολόγηση σημαίνει κατηγοριοποίηση των σχολείων. Αξιολόγηση σημαίνει ολοένα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Θέλουμε δημόσια, δωρεάν και ενιαία εκπαίδευση, χώρους εργασίας με συλλογικότητα, αλληλεγγύη  και παιδαγωγική συνεργασία που προσφέρουν στους μαθητές τους ολόπλευρη μόρφωση. Δεν φοβόμαστε την «αξιολόγηση», αλλά αυτό που θέλουν να προωθήσουν μέσα από τη λεγόμενη «αξιολόγηση»:

  • Εκπαιδευτικούς καθυποταγμένους μέσω της ατομικής αξιoλόγησης, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το όποιο διαχρονικά υποβαθμίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
  • Ένα σχολείο πανάκριβο για την οικογένεια, κατηγοριοποιημένο, που λειτουργεί με όρους επιχείρησης, μετρά έσοδα – έξοδα, αναζητά πόρους, «χορηγούς» για να διασφαλίσει μία στοιχειώδη λειτουργία. Και οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται με το πόσο ικανοί μανατζερ είναι ώστε να προσελκύουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
  • Εκπαιδευτικούς, που στην πλειοψηφία τους τόσο οι μόνιμοι όσο και οι χιλιάδες συμβασιούχοι αναπληρωτές καλούνται όλη μέρα να συμπληρώνουν φόρμες, εκθέσεις και δείκτες αξιολόγησης. Περιορίζοντας έτσι το χρόνο για την ουσία της δουλειάς μας, την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Σχολεία που συγκρίνονται μεταξύ τους και χωρίζονται σε κατηγορίες Α, Β και Γ, συνδέοντας άμεσα την χρηματοδότηση τους ανάλογα με την βαθμολογία τους.
  • Γονείς που βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Κόντρα στα σχέδια τους εμείς διεκδικούμε ένα σχολείο που να αντιστοιχεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα, προσανατολισμένο στην ολόπλευρη μορφωτική, ψυχοσυναισθηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, αθλητικούς χώρους, χώρους πολιτισμού. Με σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, εποπτικά μέσα που θα βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση. Με εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς την οικογένειά τους. Με μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, αύξηση της χρηματοδότησης, ουσιαστικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Δημοφιλή!!  Κατατέθηκε η τροπολογία με τις νέες οργανικές - 1555 ΕΕΠ/ΕΒΠ & 1.723 οργανικές Θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Αγωνιζόμαστε  για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, την παιδαγωγική μας υπόσταση και τα εργασιακά μας δικαιώματα!!!

metanastes 20240416 111600 0000

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω