gymnast stick man 2353968 1280

Το Παράδοξο της Ελλάδας: Παιδική Παχυσαρκία και Ελλιπής Φυσική Δραστηριότητα στα Σχολεία – Πρόταση για Επανέναρξη του Προγράμματος «ΕΥΖΗΝ»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Παράδοξο της Ελλάδας: Παιδική Παχυσαρκία και Ελλιπής Φυσική Δραστηριότητα στα Σχολεία – Πρόταση για Επανέναρξη του Προγράμματος «ΕΥΖΗΝ»

  • Η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία.
  • Η φυσική δραστηριότητα στα σχολεία δεν επανήλθε στα προ-πανδημικά επίπεδα.
  • Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» που βοηθούσε στην αξιολόγηση και παρέμβαση για την σωματική υγεία των μαθητών έχει σταματήσει.
  • Η Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. ζητά τον επανασχεδιασμό, την επικαιροποίηση και την επανέναρξη του Προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» σε συνεργασία με τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

  • Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
  • Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας.
  • Η επανέναρξη του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην βελτίωση της σωματικής υγείας των παιδιών.

AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς

Μαγνητοσκοπημένα Σεμινάρια για Διαδραστικούς Πίνακες LG & Samsung: Μάθετε πώς να τους αξιοποιήσετε στην τάξη (VIDEO)!

Φυσική δραστηριότητα – άσκηση: Το Παράδοξο της Ελλάδας.

Πρόταση για επικαιροποίηση και επανέναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» στα σχολεία. Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης (covid-19) και του περιορισμού των μετακινήσεων, η φυσική δραστηριότητα -άσκηση, αναγνωρίστηκε και «διαφημίστηκε» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως το φάρμακο τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία και ειδικότερα των μαθητών. Αν και οι απαγορεύσεις έχουν αρθεί προ πολλού και τα παιδιά επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους, ως χώρα είμαστε σε δυσμενέστερη θέση από την έναρξη την πανδημίας, από τη στιγμή που πλέον κατέχουμε την θλιβερή Παγκόσμια πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία.

Δημοφιλή!!  Περισσότεροι Νηπιαγωγοί, Καλύτερη Εκπαίδευση: Τα Οφέλη της Ενίσχυσης των Προσλήψεων

Η φυσική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν επανήλθε στα επίπεδα της προ-κορωνοϊού εποχής, αλλά τείνει να μειώνεται συνεχώς .Τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στις «αλάνες», στερούμενα τα ερεθίσματα εκείνα που θα τα οδηγήσουν στην ανάπτυξη φυσιολογικών χαρακτηριστικών, όπως η ιδιοδεκτικότητα, η κιναίσθηση, η αντίληψη της κίνησης και ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Στερούνται ταυτόχρονα τα ερεθίσματα που θα βελτιώσουν την ενδυνάμωση, όχι μόνο των μυών τους, αλλά και των αρθρικών συνδέσμων που θα αποτρέψουν έναν πιθανό τραυματισμό στην καθημερινότητά τους, όπως πχ στο κατέβασμα από ένα πεζούλι. Στερούνται ακόμα τα ερεθίσματα που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των σταθεροποιητών μυών της σπονδυλικής στήλης, επομένως (ειδικά στο Λύκειο σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος) ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μαθητές να οδηγηθούν σε δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση και η κύφωση. Και εδώ έγκειται το παράδοξο της Ελλάδας:

Ενώ στα λόγια η Πολιτεία εκθείαζε την άσκηση και σημείωνε τη σπουδαιότητά της, στην πράξη δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για αυτό, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει!

Πού είναι η ευαισθησία του Πολιτείας για την υγεία των μαθητών;

Οι 2 ή 3 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα, θεωρεί η Πολιτεία ότι είναι αρκετές για να αναστρέψουν την δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει;

Γιατί δεν προσλαμβάνονται Καθηγητές Φυσικής Αγωγής να διδάσκουν το μάθημα και παρατηρείται το φαινόμενο να «διδάσκεται» από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο ;

Δημοφιλή!!  Επιτακτική Ανάγκη Κάλυψης Αναγκών και Δημιουργίας Νέων Οργανικών Θέσεων - Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής ΠΕ86

Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ», όπου μέσω αυτού μπορούσαν οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής να κάνουν μετρήσεις, να αξιολογούν και με τη συνεργασία των γονέων, όπου χρειάζεται, να παρεμβαίνουν, ώστε να επιτυγχάνεται ο πρωταρχικός σκοπός του μαθήματος;

Οι μετρήσεις που μπορεί να κάνει κάθε Κ.Φ.Α. σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά, κινητικότητα, ταχύτητα, αντίδραση, αντοχή κτλ, μέσα από παιγνιώδους μορφής δραστηριότητες, μπορούν να βοηθήσουν ώστε και οι μαθητές να περνούν ευχάριστα και ο εκπαιδευτικός να καταγράφει χρήσιμα στοιχεία για περαιτέρω επεξεργασία.

Οι μετρήσεις αυτές θα εισαχθούν σε μια εθνική βάση δεδομένων, όπου θα μπορεί να γίνεται σύγκριση και με τον μέσο όρο των υπόλοιπων μαθητών, αλλά και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης που θα κάνει ο εκπαιδευτικός.

Θα βοηθούσε όχι μόνο τους μαθητές να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, τα κινητικά και μυϊκά ελλείμματα, αλλά θα ήταν και μια πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια σε εκείνες τις οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες εκτός σχολείου (αθλητικούς συλλόγους κτλ). Ζητάμε ως Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. τον επανασχεδιασμό, την επικαιροποίηση και την επανέναρξη του Προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» στα σχολεία σε συνεργασία με τα Τ.ΕΦ.Α.Α. της χώρας!

https://www.youtube.com/channel/UC5D0yaDqs_h7IhbGlZ2K_A Exercise is Medicine!

Η άσκηση είναι φάρμακο, λέει η Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρία.

Μην το επικαλείστε μόνο, κάντε το πράξη!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ11

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω