chatgpt plus 63dab5bcb32e4 sej

AI – ΔΝΤ | Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και θα επιδεινώσει τις ανισότητες – Πώς θα επηρεάσει τα εισοδήματα και τις ηλικίες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

AI – ΔΝΤ | Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και θα επιδεινώσει τις ανισότητες – Πώς θα επηρεάσει τα εισοδήματα και τις ηλικίες

Μια νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 40% όλων των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιεί ότι η ΤΝ πιθανότατα θα επιδεινώσει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Συγκεκριμένα, η ΤΝ αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 60% των επαγγελμάτων στις προηγμένες οικονομίες, καθώς οι δυνατότητές της αναπτύσσονται επαρκώς ώστε να αυτοματοποιούν πολλές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από τον άνθρωπο. Στις μισές περίπου από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναμένεται να ωφεληθούν, καθώς η ΤΝ ενισχύει την παραγωγικότητα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, η ζήτηση για ανθρώπινη εργασία μπορεί να μειωθεί εάν οι ευφυείς αλγόριθμοι μπορούν να εκτελούν μόνοι τους και με επάρκεια βασικές αρμοδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να συρρικνώσει τους μισθούς και να καταργήσει ακόμη και ορισμένες θέσεις εργασίας με την πάροδο του χρόνου. Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα υπολογισμού μορίων και προυπηρεσίας αναπληρωτών/τριών: Νέα έκδοση!

Σημαντικά πλήκτρα συντόμευσης για τον υπολογιστή

Μα γιατί οι Πληροφορικοί να φρικάρουν όταν τους ρωτάω “θα μπορέσεις φτιάξεις τον υπολογιστή μου”;

Αντίθετα, μόνο το 26% των θέσεων εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορεί να επηρεαστεί από την ΤΝ στο εγγύς μέλλον. Η Γκεοργκίεβα παρατηρεί ότι πολλά τέτοια έθνη δεν διαθέτουν επί του παρόντος τις υποδομές, τις ψηφιακές δεξιότητες και τα οικοσυστήματα που απαιτούνται για την ορθή υιοθέτηση των εργαλείων ΤΝ και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους. Το χάσμα αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω η ανισότητα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η τεχνολογία επεκτείνεται.

Ευρύτερα, η ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η ΤΝ θα μπορούσε να προσδώσει δυσανάλογα μισθολογικά οφέλη στα υψηλά εισοδήματα και στις νεανικές δημογραφικές ομάδες σε όλες τις χώρες, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι μεγαλύτερες ηλικίες αδυνατούν να αποκομίσουν συγκρίσιμα οφέλη και έτσι μένουν πίσω.

Δημοφιλή!!  Στο Gov.gr Wallet η Ασφαλιστική Ικανότητα των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ

Η Γκεοργκίεβα υποστηρίζει ότι οι ολοκληρωμένες κοινωνικές εγγυήσεις και τα προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην ΤΝ θα γίνει δίκαια.

Η ανάλυση του ΔΝΤ αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των πιθανών επιπτώσεων της ΤΝ στην οικονομία και την κοινωνία. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω