PDE PATREAS2

Ανάλυση του Patrea για ανάγκες σε διορισμούς ΠΕ-70 | 41.000 Μόνιμοι ΠΕ70 – 3.000 αναπληρωτές αντί για 5.000.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ανάλυση του Patrea/pde για ανάγκες σε διορισμούς ΠΕ-70 | 41.000 Μόνιμοι ΠΕ70 – 3.000 αναπληρωτές α φάσης αντί για 5.000.

Ακολουθεί η ανάρτηση

Ο αριθμός των 3.000 προσλήψεων Αναπληρωτών ΠΕ70 για τη Γενική Παιδεία κατά το τρέχον διδακτικό έτος ισχύει. Είναι ένας μεγάλος αριθμός, που όμως από μόνος του δεν αποδεικνύει κάτι.

Το θέμα είναι: θα έπρεπε να είναι 3.000, περισσότεροι ή λιγότεροι;

Δεδομένου ότι:

α) οι Μόνιμοι ΠΕ70 Γενικής Παιδείας είναι περίπου 41.000,
β) τουλάχιστον το 10% των Μονίμων είναι (για διάφορους λόγους) εκτός σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της επικράτειας,
γ) περίπου το 2% των Μονίμων είναι/δηλώνουν διαχρονικά αδυνατούντες αλλά έχουν φυσική παρουσία στα σχολεία (λέγε με Γραμματειακή, Ενισχυτική, whatever) και
δ) περίπου 200 ΠΕ70 υπηρετούν σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία,
θα έπρεπε οι προσλήψεις Αναπληρωτών ΠΕ70 για τη Γενική Παιδεία να είναι κοντά στις 5.000
Το ότι είναι “μόνο” 3.000 κάτι σημαίνει. Ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία.

Θεωρητικά/Υποθετικά, αν ήταν +2.000 οι Οργανικές Θέσεις των ΠΕ70 Γενικής Παιδείας και είχε κάνει σε αυτές και στα περίπου 1.000 υπάρχοντα Οργανικά Κενά ΠΕ70 διορισμούς το Κράτος (και ήταν και οι 2.000+1.000=3.000 παρόντες στα σχολεία), δεν θα χρειαζόταν κανένας από τους 3.000 Αναπληρωτές ΠΕ70 για τη Γενική Παιδεία. Τότε, βέβαια, το ίδιο θα ζητούσαν όλες οι Ειδικότητες.


Βάσεις αποσπάσεων ΠΕ60 και ΠΕ70

Σε προηγούμενο άρθρο του Αυγούστου  2022 αναφέρει |

“Θα σταθώ σε αυτό που λέει “να περιοριστούν σε μονοψήφια τα ποσοστά των αναπληρωτών”
Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας. Ας δούμε ένα στιγμιότυπο της χρονιάς που τέλειωσε (τα νούμερα χονδρικά αλλά πολύ κοντά στα πραγματικά):

Δημοφιλή!!  Τσουνάμι συγχωνεύσεων τμημάτων και στην Κρήτη - Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

1) το 10% των μονίμων ήταν εκτός σχολικών αιθουσών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας της επικράτειας:
α) 6.000 είχαν διαφόρων ειδών μακροχρόνιες άδειες (αναρρωτικές, κύησης, λοχείας, ανατροφής, άνευ αποδοχών κ.ά.)
β) 6.000 ήταν με θητεία/απόσπαση/διάθεση (στελέχη, ΚΥ, φορείς εντός/εκτός ΥΠΑΙΘ, ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, A.E.I., Βουλευτές/Κόμματα κ.ά.)
γ) 1.000 ήταν αποσπασμένοι στο εξωτερικό
2) 1.500 ήταν με θητεία σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (και καμιά 150αριά ακόμα με μονοετή απόσπαση)
3) Περίπου 14.500 Αναπληρωτές προσλήφθηκαν σε δράσεις που δεν έχουν οργανικές θέσεις (Παράλληλη Στήριξη, Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, ΖΕΠ, ΔΥΕΠ, ΜΝΑΕ, Μαθητεία, Ενισχυτική Διδασκαλία)
4) το 3%-4% των προσληφθέντων Αναπληρωτών έλαβαν επίσης μακροχρόνιες άδειες (περίπου 1400 άτομα).

Με το καλημέρα, λοιπόν, στην Εκπαίδευση χρειάζονται 30.000+ Αναπληρωτές, ακόμα και με όλα τα οργανικά κενά καλυμμένα (και τα νυν και αυτά που θα προκύψουν από σύσταση νέων οργανικών). Συνεπώς το “να περιοριστούν σε μονοψήφια τα ποσοστά των αναπληρωτών” δεν είναι εφικτό (επαναλαμβάνω: με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας).”

Διευκρινίσεις & πληροφορίες για τη Ρύθμιση οργανικών υπεραριθμιών Εκπαιδευτικών


Οπως αναφέρει και ο συνάδελφος {neossos} στο pde για το θέμα των οργανικών

Στον κλάδο των δασκάλων, μέχρι στιγμής χρειάστηκαν περισσότεροι από 3.000 αναπληρωτές γενικής εκπαίδευσης, μόνο για τις τάξεις και τα ολοήμερα τμήματα, τα οποία ως επί το πλείστον διαθέτουν τις απαραίτητες οργανικές θέσεις στα σχολεία.

Το υπουργείο δεν πρόκειται ποτέ να ιδρύσει οργανικές αντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά σε κανέναν κλάδο (υποστηρίζοντας π.χ. ότι δεν οφείλονται σε πάγιες ανάγκες), αλλά θα είναι πολύ πρόθυμο να προβεί σε καταργήσεις αν του τις υποδείξουν οι διευθύνσεις (και το κάνει κάθε χρόνο με τις καταργήσεις και τους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων – πολύ σπάνια ιδρύει και προαγάγει, αλλά σχεδόν πάντα υποβιβάζει και καταργεί).

Δημοφιλή!!  Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 5 Ιουλίου 2024: Μετατάξεις, Αποδεσμεύσεις και Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών

Εξάλλου η μείωση των οργανικών θέσεων μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει στη διοίκηση, αφού μειώνει τις αξιώσεις για διορισμούς.

Τέλος, η υιοθέτηση ενός τρόπου υπολογισμού με αλγόριθμο όπως στη δευτεροβάθμια νομίζω πως δεν θα πρέπει να συζητιέται καν. Αν είναι τόσο δυσλειτουργικός όσο λέγεται και οδηγεί στην απόκρυψη των πραγματικών κενών, τότε θα πρέπει να διεκδικούμε την κατάργησή του και όχι τη χρήση του και στην πρωτοβάθμια. Η υιοθέτηση του αλγορίθμου περισσότερο θα οδηγούσε σε αφανισμό τις οργανικές των ειδικοτήτων, παρά των ΠΕ70. Και αυτό διότι τα μαθήματα που έχουν α’ ανάθεση οι ειδικότητες στη πρωτοβάθμια (και οι ώρες τους) είναι πολύ συγκεκριμένα (άσχετα που συμπληρώνουν ωράριο σε εργαστήρια δεξιοτήτων, ολοήμερο κλπ.), ενώ οι ΠΕ70 έχουν ως α’ ανάθεση πέρα από τα μαθήματα της τάξης τους, τα εργαστήρια δεξιοτήτων και το μεγαλύτερο μέρος του ολοήμερου προγράμματος.

Η μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δυσπρόσιτα (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ) καταστήματα κράτησης κ.α

Δυσπρόσιτα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Google maps

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω