ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πίσω από τη βιτρίνα της συνάντησης ΔΟΕ – Πιερρακάκη – Προκλήσεις, ευκαιρίες και λάθη που δεν πρέπει να ξανά συμβούν

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πίσω από τη βιτρίνα της συνάντησης ΔΟΕ – Πιερρακάκη – Προκλήσεις, ευκαιρίες και λάθη που δεν πρέπει να ξανά συμβούν

 

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ΔΟΕ και Κεραμέως δε διατηρούσαν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Ούτε καν η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ δε φάνηκε όλη την προηγούμενη 4ετια να έχει καταφέρει να αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας. Πόσο μάλλον να έχει λόγο στο τι νομοθετείται και με ποιον τρόπο. Πότε είναι νομικά επιτρεπτή η μείωση του ωραρίου ενός εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο

Στην πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού Παιδειας, Κυριάκου Πιερρακάκη με την ομοσπονδία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φάνηκε μια διάθεση να υπάρξουν αυτοί οι δίαυλοι ΔΟΕ – Υπουργείου.

 

Ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ φάνηκε να παραπέμπεται για το ασαφές χρονικά μέλλον με τον νέο υπουργό να έχει σταθμίσει τις αντιδράσεις και να δηλώνει ότι δεν έχει τη διάθεση να αδικήσει όλους εκείνους τους αναπληρωτές που τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη. Πώς θα γίνει αυτό; Μένει να το δούμε αν και ο γραπτός διαγωνισμός, να θυμίσουμε ότι ήταν η μοναδική προεκλογική εξαγγελία πού δεν εφάρμοσε ούτε η “σιδηρά” κυρία τους υπουργείου Νίκη Κεραμεως.

 

Αναφορικά με το προεκλογικό “πυροτέχνημα” της ελεύθερης επιλογής σχολείου από τους γονείς, φαίνεται ότι και αυτό πάει για το μέλλον! Σίγουρα δε θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά. Για τα επόμενα χρόνια,νομίζω, ψάχνει ακόμη και το ίδιο το υπουργείο τι μπορεί να σήμαινε μια τέτοια εξαγγελία στο πρόγραμμα της ΝΔ και τι μπορεί να κάνει για να φανεί συνεπής ο νέος Υπουργός προς αυτή τη δέσμευση.

Δημοφιλή!!  Πιερρακάκης - Παιδεία / Ψηφιακή Επανάσταση & Διπλασιασμός των επαγγελματιών με δεξιότητες στην πληροφορική

Κατηγορηματικά ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι δεν ενοποιούνται τα Νηπιαγωγεία με τους Παιδικούς Σταθμούς αλλά ενοποιείται το πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς προς το Νηπιαγωγείο. Υπό προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό μέτρο για την προσχολική αγωγή, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν έχουν ενιαίο, ούτε καν ένα ευκταίο διδακτικό πλάνο.

Δεν περίμενε κανείς ο Υπουργός να κάνει στροφή σε μεγάλα ζητήματα που αποτέλεσαν προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως είναι η αξιολόγηση, αλλά έδειξε διάθεση συζήτησης. Όπως έγραψα και σε παλαιότερο άρθρο μου στο e-wall μετά την 92η ΓΣ της ΔΟΕ, δεν πρέπει η ομοσπονδία να μείνει μόνο σε αυτά που μας χωρίζει άβυσσος με το Υπουργείο. Τα μικρά, τα καθημερινά πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικά και σε αυτά πρέπει να δοθεί βάση. Η αδιάλλακτη στάση και οι μονοθεματικές διεκδικήσεις της ομοσπονδίας όλη την προηγούμενη 4ετια δεν επέφεραν απολύτως τίποτα σε επίπεδο, έστω μικρών νικών για τους εκπαιδευτικούς.

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και από αυτό θα κριθεί και ο νέος Υπουργός. Τη διάθεση συζήτησης και συνεργασίας που έδειξε στην πρώτη συνάντηση με το συνδικαλιστικό μας όργανο θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει η ΔΟΕ καταθέτοντας υλοποιήσιμες προτάσεις για όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός. Σε αυτό το σημείο οι τοπικοί σύλλογοι, κατά την άποψη μου, θα μπορούσαν να μαζέψουν και να αποδελτιώσουν προτάσεις των μάχιμων εκπαιδευτικών της τάξης που θα μπορούσαν να είναι και προτάσεις της ομοσπονδίας μας.

Δημοφιλή!!  Αδιανόητο έγγραφο του Γεν.Γραμματέα απειλεί για χιλιοστή φορά Απεργούς εν μέσω καλοκαιριού

Δεν είναι τυχαίο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συναντήσεων με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ο Υπουργός ζητούσε προτάσεις, θέλοντας να θυμίσει στις ομοσπονδίες τον ρόλο τους και ίσως σε κάποια σημεία και ζητήματα να τις εκθέσει!

Κλείνοντας, προτρέπω την ομοσπονδία να σταματήσει τα παιχνίδια συσχετισμών και χωρίς αναγκαστικά να υποχωρεί από τις θέσεις της για τα μεγάλα και υπαρκτά ζητήματα του κλάδου, να βρει φόρμουλα επικοινωνίας και συνεννόησης με το υπουργείο ώστε 4-5 πράγματα να έχουν μείνει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Μπορεί πολλά από τα γραφόμενα μου να μην είναι δημοφιλή ανάμεσα στις απόψεις που επικρατούν στον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά η ζωή με έκανε ρεαλιστή μέχρι το κόκκαλο. Αν πραγματικά θες να κάνεις κάτι, θα βρεις τον τρόπο. Αν δε θέλεις, θα βρεις χίλιες δικαιολογίες!

Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Ιωάννης Παπαδόπουλος

📌Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου,

Κύλιση προς τα επάνω