joshua rawson harris KRELIShKxTM unsplash

Αποζημίωση από τις τράπεζες σε πελάτες – θύματα ηλεκτρονικής απάτης!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι τράπεζες θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Την προστασία των κατόχων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κυρίως από ηλεκτρονικές απάτες, βάζει στο στόχαστρό της νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, αφορά αποζημιώσεις που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες σε πελάτες τους στην περίπτωση που αυτοί πέσουν «πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking». Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα, θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Έτσι στο υποθετικό σενάριο ότι η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιηθούν αγορές ύψους 300 ευρώ, τότε η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η δήλωση απώλειας της κάρτας από τον πελάτη.

Οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες και για απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που θα γίνει υποκλοπή κωδικών του e-banking ή των στοιχείων της κάρτας του πελάτη τους. Στην περίπτωση αυτή, οι πελάτες θα είναι υπεύθυνοι για ζημιά έως 1000 ευρώ ενώ το επιπλέον κόστος θα το αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για αμφιβολίες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το νέο νομοσχέδιο το οποίο πιθανόν «να οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Πρόωρες συντάξεις: Όλες οι κατηγορίες – Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2023 πριν τα 62

Η γενιά της κρίσης γυρίζει την πλάτη στο Δημόσιο

Τράπεζες, Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ΤτΕ φέρεται να διαφωνούν κάθετα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη – Ο κίνδυνος να μειωθεί το όριο των e-συναλλαγών – Τι αναφέρει το άρθρο 22 του επίμαχου νομοσχεδίου

Κάθετα αντίθετες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τις υποχρεώνει να αποζημιώνουν –υπό προϋποθέσεις και για ποσά άνω των 1.000 ευρώ– τους πελάτες τους που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης εμφανίζονται οι τράπεζες, συνεχίζοντας τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 22 του επίμαχου νομοσχεδίου:

• Ο πληρωτής ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 50 ευρώ για τις ζημίες από τη διενέργεια μη εγκεκριμένων πράξεων πληρωμής, οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του. Η εν λόγω υποχρέωση δεν ισχύει, εφόσον:
α) η απώλεια, κλοπή ή υπεξαίρεση του μέσου πληρωμών δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί από τον πληρωτή πριν από τη διενέργεια πράξης πληρωμής, εκτός εάν ο πληρωτής είχε ενεργήσει με δόλο ή
β) η ζημία είχε προκληθεί από πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλου, αντιπροσώπου ή υποκαταστήματος ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών ή οντότητας, στην οποία ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών είχε αναθέσει τις δραστηριότητές του.

Δημοφιλή!!  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ: Καύσωνας Μέχρι την Παρασκευή, 19 Ιουλίου

Ο πληρωτής ευθύνεται για όλες τις ζημίες που σχετίζονται με κάθε μη εγκεκριμένη πράξη πληρωμής που προξένησε από δόλο, καθώς για τη με δόλο αθέτηση των υποχρεώσεών του. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν ισχύει το ανώτατο ποσό.

• Εάν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις, υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε.

Όπως εξηγούν στο newmoney, τόσο οι τράπεζες, όσο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), διαφωνούν κάθετα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, έχοντας, μάλιστα, αποστείλει και σχετικές επιστολές προς το υπουργείο εντός της προθεσμίας της διαβούλευσης. «Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω