ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα – Προστασία των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Επισημάνσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει:

  • Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου στην Ελλάδα το 2022, η Ελλάδα ανήλθε στην 11η από τη 16η θέση στην οποία βρισκόταν το 2021. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ωστόσο ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 23.
  • Η προστασία των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Ενδεικτικό, το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Το β’ τρίμηνο το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Δημοφιλή!!  Για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας στη Βουλή: ζητήματα προσβασιμότητας, συμπερίληψης, δωρεάν παιδείας

 

ΙΝΕ ΓΣΕΕ

 

Tο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα την Ενδιάμεση Έκθεση του 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

 

Για τα βασικά συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης πατήστε εδώ

 

Για το πλήρες κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης πατήστε εδώ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω