Μειωμένες συντάξεις – Γνωμοδότηση του ΝΣΚ – Ποιοι μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη με 25 χρόνια στο Δημόσιο

Τελευταία ευκαιρία έως τις 31/12/2022 στους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις και αυτές είχαν «μπλοκαριστεί» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και σε εκείνους που προλαβαίνουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους

 

Σύμφωνα με τον προεδρευοντα της ΑΔΕΔΥ ” Σχετικά με τις μειωμένες συντάξεις και την γνωμοδότηση του ΝΣΚ,η λύση που επιλέγεται είναι πως όσοι κατοχυρώνουν το δικαίωμα φέτος (το 2022) θα μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε. Όσοι δεν κατοχυρώνουν (φέτος) θα πάνε στα 62 !”

 

Περιθώριο έως το τέλος του 2022 έχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη με 25ετία, ακόμη και στα 55 και έως τα 58 έτη της ηλικίας τους, υπό προϋποθέσεις, καθώς από τον Ιανουάριο του 2023 και εφεξής, με βάση και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το σχετικό όριο συνταξιοδότησης ορίζεται στα 62 έτη.

 

Αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Αφού περάσουν 15 μέρες διαβούλευσης, δηλαδή μετά το α ΄ δεκαήμερο του προσεχούς Οκτωβρίου, το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή, ενώ αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τέλος του ίδιου μηνός. Έτσι θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του.

Συνεπώς αμέσως μετά και αφού εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ή εγκύκλιοι, θα τεθεί σε ισχύ η σχεδιαζόμενη διάταξη η οποία οδηγεί σε πρόωρες – μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο όσους δεν έχουν μεν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2022, αλλά έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν έως τότε αίτηση συνταξιοδότησης.

Όσοι από τους παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους αποφασίσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2023, δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα (δηλαδή της συνταξιοδότησης στα 62 τους έτη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης) συνεπώς, αν επιθυμούν να βγουν πριν τα 67 τους έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 40 έτη ασφάλισης ή εναλλακτικά θα πρέπει να περιμένουν να κλείσουν τα 67 έτους για να βγουν στη σύνταξη.

Yπενθυμίζεται πως πίσω από τις αλλαγές αυτές βρίσκεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι ηλικίες συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων για μειωμένη σύνταξη θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις μεταβατικές διατάξεις των ορίων ηλικίας που τέθηκαν σε ισχύ από τα μέσα Αυγούστου 2015 και έπειτα και έτσι οι ηλικίες συνταξιοδότησης με πρόωρη σύνταξη θα αυξάνονταν σταδιακά και θα έφταναν στο 62ο έτος.

 

Στο Γενικό Λογιστήριο είχαν κρατηθεί σε εκκρεμότητα αιτήσεις κάποιων εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτικών, των οποίων υπήρχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση. Το υπουργείο απέστειλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έλαβε στις αρχές του καλοκαιριού γνωμοδότηση, η οποία όχι μόνο έκλεινε την πόρτα της συνταξιοδότησης για το 2022, αλλά κατέληγε στο ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε γενικά να έχουν ισχύσει.

Προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό με τρόπο που αφενός δεν θα αιφνιδιάσει τους ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους, αφετέρου θα θέσει ένα τέλος σε μια πρακτική η οποία κρίθηκε και από το ΝΣΚ ως κακή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, προχώρησε στην εξής απόφαση, όπως καταγράφεται στη διάταξη που αποκαλύπτει η «Κ»:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31/12/2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31/12/2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν γι’ αυτές τις κατηγορίες μέχρι και 31/12/2021 (αναφέρονται παραπάνω).

Οσοι επίσης από τους δημοσίους υπαλλήλους «πιάσουν» τα μειωμένα αυτά όρια μέχρι και 31/12/2022, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμη και από 1/1/2023 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης και για όσους έπιασαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας του 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2021.

Για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν αυτά τα όρια μέχρι και 31/12/2022, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από 1/1/2023 στα 62 έτη, όπως ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την προτεινόμενη διάταξη όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη καθίστανται ισχυρές, οπότε θα προχωρήσουν η επεξεργασία τους και η απονομή των σχετικών συντάξεων.

 

ΠΗΓΗ ΠΗΓΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo