Ψηφιακός μετασχηματισμός – Ηλικία δημοσίων υπαλλήλων – Άνω των 55 ετών 4 στους 10
Μεγαλύτερη ηλικία έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα σε σχέση με το προσωπικό του Δημοσίου στην πλειονότητα των κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης του οργανισμού για τη δημόσια διοίκηση (δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια), η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση σε ποσοστό υπαλλήλων άνω των 55 ετών.
Συγκεκριμένα, το 37% των υπαλλήλων είναι άνω των 55 ετών στην Ελλάδα ενώ, την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 26%.
Το δυναμικό του Δημοσίου θα πρέπει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού από τη μια, αλλά και στις νέες απαιτήσεις των πολιτών στη σχέση τους με το κράτος. O πρόεδρος του Δικτύου των σχολών διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Γκιρτ Μπουκάρτ, καθηγητής του University College London, μιλώντας στην «Κ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε προς μια διακυβέρνηση η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει διαρκείς κρίσεις.
Νέα προγράμματα που αφορούν την προσαρμογή των δημοσίων υπαλλήλων στη νέα εποχή και στις νέες απαιτήσεις είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα χρειαστεί να ανταποκριθεί στην ψηφιακή αναπροσαρμογή, αλλά και στην ανάπτυξη αυξημένων κοινωνικών δεξιοτήτων, τονίζει ο δρ Γαβριήλ Αμίτσης, καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 υπάλληλοι του Δημοσίου είναι απόφοιτοι της μέσης εκπαίδευσης, δεν έχουν δηλαδή κάποιο εξειδικευμένο πτυχίο, το 60%-70% των οποίων είναι άνω των 55 ετών.
26% είναι ο μέσος όρος των μεσηλίκων που δουλεύουν στο Δημόσιο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
37% των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 55 έτη και τη φέρνουν στην τρίτη θέση.
48% του δυναμικού στο ιταλικό δημόσιο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δίνοντας στην Ιταλία την «πρωτιά».
8% οι άνω των 55 ετών υπάλληλοι στην Κορέα, που έχει το νεότερο ανθρώπινο δυναμικό.
ΠΗΓΗ kathimerini