Τοποθετήσεις Νεοδιόριστων: Χαμός παντού και tips από το e-wall

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτές τις μέρες/ώρες θα τοποθετηθούν οι νεοδιόριστοι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ακούμε απίστευτες ιστορίες από διάφορες περιοχές:

 

Λιγότερα κενά από νεοδιόριστους, κρυμμένα κενά, προθεσμίες λίγων ωρών, ενημερώσεις με τηλέφωνα Κυριακή απόγευμα για να δηλώσει κάποιος σχολεία, υποχρεωτική δήλωση 20 σχολείων ακριβώς, ανακοίνωση κενών γενικής που μέσα περιέχουν ειδικά σχολεία, ανακοίνωση κενών που περιέχουν σχολεία άλλης περιοχής διορισμού(!), χαμένες αιτήσεις προτιμήσεων και φυσικά απουσία δημοσιοποιημένης σειράς κατάταξης των εκπ/κων με αποτέσμα να καλούνται να δηλώσουν στα τυφλά χωρίς να ξέρουν τη θέση τους. Αυτά είναι μερικά μόνο, ίσως τα πιο χαρακτηριστικά από ότι κατέγραψε το παρατηρητήριο του e-wall και πραγματικά είναι άδικο για τους συναδέλφους που ορκίζονται επιτέλους ως μόνιμοι.

 

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή σε όλους, ώστε να μην ανέχονται περιστατικά σαν τα παραπάνω και διαδικασίες που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της λογικής και του νόμου. Απευθυνθείτε στους τοπικούς συλλόγους εκπ/κων και απαιτήστε να αναλάβουν δράση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σωστά και με διαφάνεια. Κάθε διεύθυνση οφείλει να συντάξει και να δημοσιοποιήσει τη σειρά κατάταξης των νεοδιόριστων σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία(ΠΔ144/97, ΠΔ50/96) δηλαδή κοινωνικά κριτήρια, προϋπηρεσία, εντοπιότητα, συνυπηρέτηση, όπου αναλυτικά θα φαίνεται σε διαφορετικές στήλες η μοριοδότηση από κάθε κριτήριο. Αυτό θα πρέπει να απαιτούμε να γίνεται πριν την πρόσκληση για δήλωση σχολείων για προφανείς λόγους. Αν δε γίνει αρχικά, πρέπει απαραιτήτως κατά την ανακοίνωση των τοποθετήσεων να φαίνεται αναλυτικά και η σειρά κατάταξης, διαφορετικά δεν μπορεί να διασταυρωθεί από κανέναν η διαφάνεια των διαδικασιών.

Δημοφιλή!!  Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Ανεξέλεγκτες Απολύσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

 

Όταν τα κενά είναι λιγότερα, όσοι δεν τοποθετηθούν παραμένουν στη διάθεση και πρέπει να κληθούν να δηλώσουν προτίμηση σε νέα κενά που θα προκύψουν πριν την τοποθέτηση των αναπληρωτών Α φάσης.

 

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να δηλώσει όλα τα κενά, ακριβώς 15 ή ακριβώς 20.Δηλώνουμε τα κενά με τη σειρά που επιθυμούμε και όταν κάποιο κενό δεν μας εξυπηρετεί καθόλου, απλά δεν το δηλώνουμε.

 

Τότε ενδεχομένως να βρεθούμε στη διάθεση, να τοποθετηθούμε σε 2ο χρόνο ή ακόμα και να πρέπει να τοποθετηθούμε εκεί πάλι καθώς θα είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το έχουμε δηλώσει στις προτιμήσεις μας αν δεν το επιθυμούμε καθόλου.

Δηλώστε όσα σχολεία θέλετε και με όσα αισθάνεστε σίγουροι, ακόμα και αν είναι παραπάνω ή λιγότερα από 20.

 

Τα κενά ορισμένου χρόνου σημαίνουν ότι λήγει η άδεια του συναδέλφου μέσα στη χρονιά και θεωρητικά έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην οργανική του.

Επομένως αν ο νεοδιόριστος χάσει έτσι την αρχική του τοποθέτηση, θα είναι πάλι στη διάθεση και θα επανατοποθετηθεί αλλού.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Βέβαια πολλές άδειες ανανεώνονται και πολλοί συνάδελφοι δέχονται να βρεθούν σε άλλο σχολείο επιστρέφοντας από άδεια, οπότε πολλές φορές το κενό ορισμένου χρόνου γίνεται κανονικό.

 

Όταν βλέπετε κενό ολοήμερου(οχι διευρυμένου) να ξέρετε ότι δεν αποφασίζει η Δ/νση για το ποιος συνάδελφος θα πάει στο ολοήμερο και ποιος στο πρωινό. Αυτό είναι απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και θα αποφασιστεί στο σχολείο, επομένως στην ουσία κενό ολοήμερου σημαίνει ότι ένας από τους εκπ/κούς εκεί θα αναλάβει κυρίως ολοήμερο πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε σχολεία με 2 τμήματα ολοήμερου ή περισσότερα.

 

Σε γενικές γραμμές απαιτούμε: δημοσιοποίηση σειράς κατάταξης, δημοσιοποίηση όλων των κενών, επαρκή χρόνο για να δηλώσουμε (όχι 5ωρες ένα απόγευμα) και φυσικά δημοσιοποίηση όλων των κενών.

Ακόμη μετά τις τοποθετήσεις, διεκδικούμε να δοθεί το δικαίωμα για βελτίωση της προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιόριστων σε νέα κενά που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Δεν επαναπαυόμαστε, παρακολουθούμε τις διαδικασίες, απευθυνόμαστε στον επίσημο σύλλογο εκπ/κων της περιοχής μας όταν διαπιστώνουμε ανορθογραφίες, ώστε να κινηθεί θεσμικά. Διεκδικούμε το δίκιο μας και μόνο έτσι διασφαλίζουμε τη διαφάνεια.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω