Βουλη: Προβληματική η εφαρμογή της Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 Κυρία Υπουργέ, Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέδειξε την αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να εφαρμόσει αποτελεσματικό μηχανισμό ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους μαθητές έχουν ανάγκη, ο οποίος θα λειτουργεί αντισταθμιστικά στην λογική των διαβαθμισμένων υπηρεσιών των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

 

 

Η πρόσθετη διδακτική στήριξη, που προβλέπεται από την παράγραφο 1γ’, του άρθρου 26 («Αντισταθμιστική εκπαίδευση»), του ν.4368/2016 και που -σύμφωνα με το άρθρο- σκοπό έχει την επανένταξη των μαθητών στην διαδικασία μάθησης, τη μείωση της μαθητικής διαρροής και την βελτίωση της απόδοσής τους, ώστε να ολοκληρώσουν την δεύτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επιπρόσθετο στόχο την ενίσχυση της προοπτικής πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια, είναι ανύπαρκτη. Όσον αφορά στην Ενισχυτική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο, φαίνεται να προσφέρεται στους μαθητές με μεγάλη καθυστέρηση και με προβλήματα στην εφαρμογή της σε πολλά σχολεία.

 

Την σχολική χρονιά 2021-22 η Ενισχυτική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο ξεκίνησε, τυπικά, στις 8 Δεκεμβρίου 2021 (Υ.Α. 156974/Δ2 2/12/2021), όμως, σε κάποια σχολεία δεν εφαρμόστηκε καθόλου ή εφαρμόστηκε ελλιπώς, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.Όσον αφορά, δε, στην Ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων, την σχολική χρονιά 2020-21 η Υ.Α. για την “Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων…” εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (14/1/2021). Σε σχετική μας ερώτηση (3413/20-11-2021), μας απαντήσατε στις 4/3/2021 ότι: «με την υπ’ αρ. 18768/ΓΔ4/17.02.2021 Απόφαση συγκρότησης διαπεριφερειακών διαδικτυακών τμημάτων μαθητών για το σχολικό έτος 2020-21, έχει δρομολογηθεί η εκκίνηση λειτουργίας τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων (Ε.Δ.Ε.Μ.) σε πολλές περιοχές της χώρας», που σημαίνει ότι, ως τότε (17/2/2021), τα σχετικά τμήματα δεν λειτουργούσαν.

Δημοφιλή!!  ΠΕΣΜΕΑ / Επείγουσα Ανάγκη για Αντιμετώπιση Οργανικών Ελλείψεων στον Κλάδο των Μαθηματικών Ειδικής Αγωγής και Γενικής Εκπαίδευσης

 

 

Την σχολική χρονιά 2021-22 τα πράγματα ήταν προφανώς πολύ καλύτερα, αφού, ως ημερομηνία έναρξης της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων για το σχολικό έτος 2021-22 ορίστηκε η 19η Νοεμβρίου 2021 (Αρ. Πρωτ. 145308/ΓΔ4/12-11-2021/ΥΠΑΙΘ).

Όμως, τα μαθήματα τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ είναι απαιτητικά. Το να αρχίζουν, λοιπόν, οι σχετικές ενισχυτικές διδασκαλίες δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, αποτελεί μεγάλη καθυστέρηση και έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή σε φροντιστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες των υποψηφίων, ειδικά για τις μη προνομιούχες, στις οποίες το σχετικό κόστος είναι δυσβάστακτο.

 

 

Προφανώς, το όλο ζήτημα έχει κι άλλες προεκτάσεις, διότι, όσον αφορά στις οικογένειες των μαθητών που στοχεύουν σε αναγνωρισμένα, υψηλής ζήτησης πανεπιστημιακά τμήματα και ζουν σε ακριτικές, απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές όλης της χώρας, δύο χρόνια πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, η μη ύπαρξη μιας ως άνω δημόσιας και δωρεάν παρεχόμενης αντισταθμιστικής εκπαίδευσης τους αναγκάζει να προσφύγουν σε λύσεις που τους επιβαρύνουν υπέρμετρα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την έρευνα είναι τα εξής:

κάθε μέρα ορισμένοι γονείς από το Οροπέδιο Λασιθίου κάνουν 82 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής για να πάνε τα παιδιά τους σε φροντιστήριο στο Ηράκλειο, ενώ κάποιοι άλλοι, κατά την διετία της προετοιμασίας των παιδιών τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, δηλαδή την περίοδο της φοίτησης στην Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου, νοικιάζουν σπίτι στην πρωτεύουσα κ.λπ. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Δημοφιλή!!  Άρχισαν τα όργανα / Έγγραφο Κατσαρού για Συγχωνεύσεις: Προϋποθέσεις Λειτουργίας Τμημάτων Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός: 1. Πως σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να προσφερθεί έγκαιρα στις ενδιαφερόμενες μαθήτριες και στους ενδιαφερόμενους μαθητές η Ενισχυτική Διδασκαλία των ειδικών πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων στα σχολεία της Β’βάθμιας εκπαίδευσης; 2. Είναι στις προθέσεις σας η ορθή εφαρμογή της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στο Λύκειο, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία; 3.

 

 

Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκαιρη έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, προκειμένου να προσφερθεί έγκαιρα στις μαθήτριες και στους μαθητές του Γυμνασίου η τόσο σημαντική για την πρόοδό τους Ενισχυτική Διδασκαλία;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω