Μόνο σε τρία μεγάλα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τα μέλη των ΟΠΠΙ αναμένεται να εγκατασταθούν στα ιδρύματα μέσα στο καλοκαίρι του 2022, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Στα campus των μεγάλων ΑΕΙ θα αναπτυχθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκινώντας από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, θεωρείται ότι με αυτό τον τρόπο η παρουσία των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική, αφού στα μεμονωμένα κτίρια των ΑΕΙ είναι εύκολο να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες πράξεις που διενεργούνται μέσα στα ιδρύματα. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός αυτός βγάζει από το κάδρο τα κτίρια του ΕΜΠ στο κέντρο της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναμένει και το σύστημα της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ. Ήδη, τα ΑΕΙ έχουν καταθέσει τα σχέδια ασφαλείας τους βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ και θα εγκατασταθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέλη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) της Ελληνικής Αστυνομίας θα περιπολούν μέσα στα μεγάλα κάμπους του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ επίσης στην περιοχή του Ζωγράφου και στο κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο ρόλος των αστυνομικών θα είναι να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις εγκλημάτων όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Η παρουσία τους μέσα στις μεγάλες εκτάσεις των campus κρίνεται απαραίτητη. Από την άλλη, ο σχεδιασμός αποκλείει τα πανεπιστημιακά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, καθώς στην περίπτωσή τους είναι εύκολο να κληθεί και να επέμβει γρήγορα η αστυνομία.

Δημοφιλή!!  Γονέας Συνελήφθη για Διατάραξη της Λειτουργίας του Γυμνασίου Καλλονής: Εισέβαλε στο σχολείο φωνάζοντας για τις απουσίες του παιδιού του

Ενδεικτική είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, η επέμβαση της αστυνομίας στις περιπτώσεις που εξωπανεπιστημιακοί επιχείρησαν καταστροφές μέσα στο ΟΠΑ. Τα «στέκια»-κατειλημμένοι χώροι από εξωπανεπιστημιακούς, άλλωστε, στα ΑΕΙ έχουν εξαλειφθεί με παρέμβαση της αστυνομίας την τελευταία διετία (π.χ. σε κτίριο Γκίνη ΕΜΠ, κτίριο Βανκούβερ ΟΠΑ, Φαρμακευτική ΑΠΘ). Να διευκρινισθεί ότι τα «στέκια» διαφοροποιούνται από τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το ίδρυμα σε φοιτητικές παρατάξεις. Με την παρουσία των ΟΠΠΙ μόνο μέσα στα campus, ξεπερνιέται ο σκόπελος των αντιδράσεων από φοιτητές για την παρουσία των ΟΠΠΙ μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.

Διευκρινίζεται ότι τα «στέκια» διαφοροποιούνται από τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το ίδρυμα σε φοιτητικές παρατάξεις.

Τοποθέτηση τουρνικέ

Τα μέλη των ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα μέσα στο καλοκαίρι, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, όπως προβλέπεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια περίοδο αναμένεται να τοποθετηθούν τα τουρνικέ στα κτίρια των ΑΕΙ για τον έλεγχο της εισόδου. Τα μηχανήματα θα τοποθετηθούν στις εισόδους των κτιρίων με βάση τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το Υπουργείο Παιδείας τα σχέδια των ΑΕΙ κρίθηκαν άρτια, έστω και αν κάποια ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρειά τους, όπως αυτό ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.

Δημοφιλή!!  Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: "Η δημοσίευση άχρηστων ερευνών έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη"

Φοιτητές και καθηγητές από Ουκρανία

Πάνω από 100 φοιτητές και καθηγητές ουκρανικών ΑΕΙ αναμένεται να υποδεχθούν τα ελληνικά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οπως ανέφερε χθες (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος, αναζητούνται οι φοιτητές και οι καθηγητές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία, ώστε, σε συνεργασία με τα επτά Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας της χώρας μας, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς ο κ. Συρίγος για το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων ΑΕΙ απάντησε ότι τα ιδρύματα έχουν καταθέσει προτάσεις –λιγοστές πάντως– και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα εισηγηθεί με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει (απορρόφηση πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, κορεσμός τμημάτων συναφούς αντικειμένου κ.ά.).

Δημοφιλή!!  Εξοργιστική η αντιμετώπιση εκπαιδευτικών στη Ρόδο με απολύτως άδικη αντιμετώπισή τους ως εγκληματιών και κράτησή τους. Αίσχος. Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους και την προάσπιση, από την πολιτεία, του κύρους του εκπαιδευτικού λειτουργήματος

Τέλος, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι στα Συμβούλια ΑΕΙ που θα θεσμοθετηθούν η πλειοψηφία θα είναι καθηγητές του ΑΕΙ και η μειοψηφία εξωπανεπιστημιακοί, ενώ θα θεσμοθετηθεί και οικονομικός διευθυντής σε κάθε ίδρυμα.

 

Μόνο σε τρία μεγάλα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω