6η Μαρτίου-Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού -Ανακοινώσεις: Αλέξης Τσίπρας – Υφυπουργός Παιδείας – Χαρά Κεφαλίδου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

https://e-wall.net/2022/01/09/9197/

“Η 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, μας υπενθυμίζει πως το λεγόμενο «school bullying» δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα.

Ο ρατσισμός, η έμφυλη βία, η ομοφοβία, το μίσος και η μισαλλοδοξία δεν χωρούν ούτε στην κοινωνία μας, ούτε στα σχολεία μας. Η χώρα μας μετράει θύματα από την ενδοσχολική βία.

«Επώνυμα», που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και πολλαπλάσια «ανώνυμα» – κρυμμένα πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός διαμερίσματος ή βαθιά φυλαγμένα στην ευαίσθητη παιδική ψυχή.

Ο δρόμος για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού δεν είναι τα ευχολόγια, αλλά το δημοκρατικό σχολείο. Ένα σχολείο που σέβεται τη διαφορετικότητα, δεν κάνει διακρίσεις λόγω εισοδήματος, φυλής, φύλου, εθνοτικής ομάδας, θρησκεύματος, αναπηρίας, σεξουαλικών επιλογών.

Ένα σχολείο που λειτουργεί σαν δημοκρατική κυψέλη, προωθώντας την ομαλή ενσωμάτωση όλων των μαθητών του στην κοινωνία. Ως κυβέρνηση, μέσα από νομοθετικές μας παρεμβάσεις, όπως η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η ένταξη των προσφυγόπουλων στις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και με την ένταξη του θεσμού της θεματικής εβδομάδας στο σχολικό πρόγραμμα, με θεματικές όπως τη δημοκρατική συνύπαρξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην άμβλυνση του φαινομένου.

Για την επόμενη μέρα, οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παιδιού, την ασφάλεια και την ελευθερία του. Ένα σχολικό περιβάλλον που δημιουργεί θαύματα και όχι τραύματα.

Ένα σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά, για μια κοινωνία ανοιχτή για όλες και για όλους”.

Αλ. Τσίπρας

Δημοφιλή!!  10% μόλις των περσινών αναπληρωτών διορίζονται και από πίσω έρχεται απειλητικά το ανοικτό σχολείο

Αυτήν την ημέρα εκπέμπουμε το μήνυμα ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος και ασφαλέστερος για τα παιδιά μας. 

Το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, την πρόληψη σε θέματα ενδοσχολικής εκφοβισμού με αφετηρία την αδιαμφισβήτητη αρχή ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας. 

Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού εξαπλώνεται επικίνδυνα στη σχολική κοινότητα και απειλεί την σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
Στον παραδοσιακό ενδοσχολικό εκφοβισμό έχει προστεθεί και η μορφή του διαδικτυακού εκφοβισμού, ένα φαινόμενο, που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες. 

Για να πατάξουμε τη βία στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να μπορούμε να την προλάβουμε, καλλιεργώντας μία κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και ανεκτικότητας προς όφελος κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή, κάθε αυριανού πολίτη και μέλους μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές.

Είμαστε εδώ για να παροτρύνουμε τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητες, που απαιτούνται για την ασφαλή διαδρομή τους στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο. 

Δημιουργούμε την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου χωρίς να καθυστερούμε ούτε λεπτό τις συντονισμένες ενέργειές μας απέναντι στην απειλή της ενδοσχολικής βίας”.

ΥΦ/ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Η σχολική βία, λεκτική, σωματική, ψυχολογική, ηλεκτρονική, το bullying και οι μαθητικές συμμορίες ανηλίκων στα σχολεία, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και η όλο και συχνότερη εμφάνισή τους, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως.

Θύτες και θύματα τα ίδια τα παιδιά μας. Δεν πρέπει οι εκφοβιστικές συμπεριφορές και η βία να έχουν θέση στο χώρο του σχολείου. Τα σχολεία είναι χώροι γνώσης, ελευθερίας και ασφάλειας. Δεν πρέπει οι μαθητές να αποσιωπούν, πρέπει να μιλάνε.

Πρέπει οι εκπαιδευτικοί να βλέπουν, να αντιλαμβάνονται, να συζητούν στις τάξεις και να ενημερώνουν. Πρέπει η οικογένεια να είναι δίπλα στα παιδιά της, να τα στηρίζει.

Πρέπει κυρίως η Πολιτεία, να είναι δίπλα στα παιδιά, να τα προστατεύει, να τα εκπαιδεύει και να λαμβάνει άμεσα μέτρα πρόληψης.

Χρειάζεται αλλαγή του κλίματος του σχολείου, στη διδακτική ύλη και την ανάδειξη του θετικού πρότυπου του εκπαιδευτικού.

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και όχι ένα απαξιωμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο του 2020 με σκοπό την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, δεν έχει κληθεί να συνεδριάσει ούτε μία φορά.

Δική μας ευθύνη η βία που βιώνουν οι μαθητές και δική μας ντροπή, επίσης.

Δική μας και η αντιμετώπισή της.

Μόνο με βαθιές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος μπορούμε να τη θεραπεύσουμε.

Μπορούμε. Θέλουμε; 

Χαρά Κεφαλίδου 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω