ψηφιακά

Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το νομοσχέδιο εισάγει την ίδρυση αυτόνομων τάξεων Γυμνασίου σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές χωρίς την ίδρυση κανονικού Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα, οι νέες παράγραφοι 4Α, 4Β και 4Γ του άρθρου 5 του ν. 1566/1985 προβλέπουν τα εξής:

Αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου (παρ. 4Α)

  1. Ίδρυση και Λειτουργία: Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης κανονικού Γυμνασίου, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομες τάξεις. Αυτές οι τάξεις υπάγονται στο πλησιέστερο Γυμνάσιο.
  2. Εκπαιδευτικό Προσωπικό: Τοποθετούνται τουλάχιστον τρεις εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες ΠΕ02 (Φιλολόγοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικοί), και ΠΕ86 (Πληροφορικής). Αυτοί οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος και ασκούν τις διοικητικές εργασίες της αυτόνομης τάξης.
  3. Κατηγοριοποίηση: Η αυτόνομη τάξη κατατάσσεται σε αξιολογική κατηγορία δυσπρόσιτης σχολικής μονάδας ανάλογα με το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο της ίδιας περιοχής ή στην κατηγορία ΙΓ.
  4. Συμπλήρωση Ωραρίου: Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο νηπιαγωγείο ή δημοτικό της περιοχής μπορούν να συμπληρώνουν ωράριο στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου. Η διδασκαλία τους λογίζεται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου στη βαθμίδα που ανήκουν.
Δημοφιλή!!  Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Ανεξέλεγκτες Απολύσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (παρ. 4Β)

  1. Συμπληρωματική Διδασκαλία: Μπορεί να προβλέπεται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς του πλησιέστερου Γυμνασίου για τα μαθήματα που δεν δύνανται να διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς της αυτόνομης τάξης.
  2. Διοικητικές Εργασίες: Προβλέπονται οι διοικητικές εργασίες λειτουργίας της αυτόνομης τάξης από τους εκπαιδευτικούς.

Καθορισμός Εκπαιδευτικών (παρ. 4Γ)

  1. Στελέχωση: Με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή καθορίζονται οι κλάδοι/ειδικότητες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Τροπολογία για Πρόσληψη Αναπληρωτών

  • Προτεραιότητα Προσλήψεων: Κατά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην κατηγορία της γενικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, τα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες σχολικές μονάδες.
  • Εκκλησιαστικά Σχολεία: Θα είναι πλέον όλα πρότυπα.

Τροπολογία για τοπικές προσκλήσεις και για το 2024-2025

Αλλάζει η ροή πρόσληψης αναπληρωτών σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το άρθρο 17: “Κατά τη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών στην κατηγορία της γενικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, οι προσλήψεις στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες. ” Θα είναι και μέσα όλα τα Εκκλησιαστικά τα οποία πλέον θα είναι όλα ΠΡΟΤΥΠΑ
  • Κενές Θέσεις: Οι θέσεις από τον κλάδο ΠΕ79.01 καλύπτονται από τον κλάδο ΤΕ16, ενώ οι υπόλοιπες κενές θέσεις θα καλυφθούν την επόμενη χρονιά.
Δημοφιλή!!  ΕΚΤ \ Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω