ΚΛΕΦΤΗς απάτη

Τράπεζα Θεμάτων: Το αφήγημα για τους χάκερ & η συνεχομένη κατάρρευση των υποδομών!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το αφήγημα για τους χάκερ & η συνεχομένη κατάρρευση των υποδομών!!

Οπως πολύ ευστοχά αναφέρει ο συνάδελφος Μανώλης Κούσλογλου σε ποστάρισμα του για το εν λόγω θέμα των υποδομών του ΥΠΑΙΘ με το πρόσφατο ζήτημα της κατάρρευσης τράπεζας θεμάτων.

Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε χρόνο στο τέλος της σχολική χρονιάς κατέρρεε η πλατφόρμα myschool, λόγω προσπάθειας από τα σχολεία της χώρας να εκδώσουν αποτελέσματα. Κάθε χρόνο λέμε, επί πολλά χρόνια, χωρίς να βελτιώνεται κάτι (την τελευταία τριετία τα προβλήματα έπαψαν να υπάρχουν λόγω βελτίωσης των υποδομών που έγιναν με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας).
Με την έναρξη της πανδημίας, πριν τρία χρόνια, κατέρρευσαν οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες eme και eclass, που ήταν εντελώς ανέτοιμες για μεγάλο αριθμό προσβάσεων, αλλά και η Webex. Τα προβλήματα μειώθηκαν σταδιακά, αλλά συνεχίζονταν σε όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μια διάλεξη καθηγητή / Καταπληκτικό μάθημα – στάση ζωής!!!
Σήμερα είχε προβλήματα η πλατφόρμα αυτοαξιολόγησης των σχολείων, ενώ χθες κυρίως, αλλά και σήμερα κατέρρευσε η πλατφόρμα τράπεζας θεμάτων.
Αναφέρω απλώς μερικά παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Ελληνικές εκπαιδευτικές ψηφιακές πλατφόρμες δεν έχουν ανάγκη από χάκερς για να καταρρεύσουν: τα καταφέρνουν και μόνες τους.
Μήπως, τελικά, αντί να ψάχνουμε φαντάσματα, να φροντίσουμε απλώς να στηρίξουμε τις εγχώριες, εκπαιδευτικές ψηφιακές υποδομές μας;
Η σελίδα secnews που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφαλειας αναφέρει χαρακτηριστικά / 

Ακόμα και αν κανείς πιστέψει το “εύκολο” αφήγημα περί κακόβουλης επίθεσης στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, τα ερωτήματα για το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ παραμένουν αμείλικτα.

“Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα”.

Πολύ “βολική” εξήγηση, δεν νομίζετε; Ισχυριζόμαστε ότι το σύστημα δέχθηκε επίθεση από χάκερ, πετάμε και ένα νούμερο να υπάρχει (και το οποίο δεν μπορεί να τσεκάρει κανείς) και δημιουργούμε ένα “εύκολο” αφήγημα για τα media και τους μη υποψιασμένους.
Ήταν όμως DDOS ή οφείλεται σε ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων; 
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «Δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων από χάκερς» με αποτέλεσμα να ήταν αδύνατη η πρόσβαση στην πλατφόρμα για πολλές ώρες και δεν μπορούσαν να πάρουν τα θέματα οι καθηγητές. Επιπλέον η Τράπεζα Θεμάτων ενημέρωσε ότι δέχτηκε 165 εκατομμυρια χτυπήματα σε μια ώρα απο 140 χώρες.
Σε tweets, από χθές το βράδυ, τεχνικοί του SecNews έχουν δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την κυβερνοεπίθεση. Μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα tweets με τις σχετικές πληροφορίες.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο Μανος Σφακιανάκης / Ιδρυτής δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος & Αντιστράτηγος ε.α ΕΛΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ αναφέρει σε δημοσίευση του

Δημοφιλή!!  Άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Ιστορική Αμνησία, Απόγνωση και Ψεύτικες Ελπίδες

Επειδή τα πολλα λόγια περιττεύουν κ περισσεύουν σε αυτές τις καταστάσεις και Μετά απο την Μελετη κ σπουδή του όλου θέματος απο τα εγχώρια και διεθνή μέσα και όχι απο Προανακριτικό υλικό καταλήγω σε ένα Πρωτο συμπέρασμα σήμερα 30/5/23 ότι ο Στοχος ήταν η Χώρα μας με ότι αυτό συνεπάγεται και όχι η τραπεζα θεμάτων που μόνο με οργανωμένη κυβερνοσφαλεια ίσως δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά – Aπλά χρειάζεται να είναι ευτυχισμένα!

Προτείνω μέσα απο την εμπειρία μου και την συμμετοχή μου σε δεκάδες Επιτροπες Κυβερνοασφαλειας στην επόμενη Κυβέρνηση την δημιουργία ενός Οργανισμού που να ασχολείται αποκλειστικά με την κυβενοασφαλεια καθε Δημοσιας δομής κ Υπουργείου  διότι σήμερα κάθε δομή κ Υπουργειο εχει το Δικο της Βιλαετη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός κ ενημέρωση σε κεντρικό επίπεδο κ όλο αυτό να γίνει υπό την Εποπτεια του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης το οποίο έχει να επιδείξει έργο και εμπειρία για να μπορέσουμε να είμαστε οργανωμένη κ έτοιμοι σε κάθε επίθεση που θα γίνεται πλέον στον Δημοσιο Τομέα και αναφέρομαι σε Υπουργεία κ Δημόσιους Οργανισμούς .

Δημοφιλή!!  Οδηγίες για Υποψηφίους της Γραπτής Ηλεκτρονικής Εξέτασης για τις Προσκλήσεις ΑΣΕΠ ΠΔΑ/2024

Ο λόγος που γίνεται αυτή η Δημόσια πρόταση ειναι διότι η κυβενοασφαλεια Θελει γνώση κ συντονισμό καθόσον μπορούν να γίνονται πολλα χτυπήματα ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους απο ένα σημείο η και το αντίθετο άρα χωρίς συντονισμό και γνώση δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Project Tailwind / Σημειωματάριο Τεχνητής Νοημοσύνης – Για φοιτητές, συγγραφείς και αναλυτές!

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω