θαυμαστικά E-wall

Σχολεία του 21ου Αιώνα με Νοοτροπία του Μεσαίωνα / Το Λυκόφως του Μυαλού: Όταν η Εκπαίδευση Υποκύπτει στον Αναχρονισμό

Το Λυκόφως του Μυαλού: Ένας Αναχρονισμός στην Εκπαίδευση – καταγγελία ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ Ημαθίας

Η εκπαίδευση του 21ου αιώνα παρουσιάζεται ως πρότυπο τεχνολογικής προόδου και καινοτομίας. Ωστόσο, ένα πρόσφατο περιστατικό σε δημοτικό σχολείο της Βέροιας αποκαλύπτει πως παρωχημένες αντιλήψεις συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον χώρο της παιδείας.

Σε εκδήλωση για την υγιεινή διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές, μια εκπαιδευτικός-νοσηλεύτρια με 30 χρόνια εμπειρίας κλήθηκε να μιλήσει στους μαθητές. Λίγο πριν ξεκινήσει, η διευθύντρια της σχολικής μονάδας της ζήτησε να «καλύψει» τους ώμους της, γιατί η εμφάνισή της θεωρήθηκε ακατάλληλη για φωτογραφίες.

Όταν η Εμφάνιση Γίνεται Σημαντικότερη από τη Γνώση

Αυτή η απόφαση δεν είναι απλώς άδικη αλλά και επικίνδυνη, καθώς αποκαλύπτει μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία ελέγχου που υποβαθμίζει την προσωπικότητα και την επαγγελματική αξία των εκπαιδευτικών. Οι γυναίκες -και γενικότερα οι εργαζόμενοι- δεν πρέπει να κρίνονται από την εμφάνισή τους, αλλά από το έργο και τη συμβολή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Η εκπαίδευση θα έπρεπε να προάγει την ελευθερία, την ισότητα και την κριτική σκέψη. Ωστόσο, το περιστατικό αυτό αποδεικνύει πως η πατριαρχική αντίληψη συνεχίζει να επιβάλλει αυθαίρετους περιορισμούς, που συντηρούν έναν αναχρονιστικό τρόπο σκέψης.

Δημοφιλή!!  Διοργάνωση 27ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης : «Ακριτίδεια 2026»

Διοικητικός Αυταρχισμός και Έλλειψη Συλλογικότητας

Πέρα από τη σεξιστική φύση της συγκεκριμένης πράξης, εγείρονται ερωτήματα για το μοντέλο διοίκησης των σχολικών μονάδων. Οι διευθυντές δεν θα έπρεπε να λειτουργούν ως αυταρχικοί ρυθμιστές, αλλά ως συντονιστές που προάγουν τη συλλογικότητα και τον διάλογο.

Η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των διευθυντών οδηγεί σε αυθαίρετες αποφάσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Οι σχολικές κοινότητες πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και αλληλεγγύη, προωθώντας τη συνεργασία αντί της επιβολής.

Αγώνας για ένα Σχολείο Ελεύθερο και Δημοκρατικό

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας καταγγέλλουν απερίφραστα τέτοιες πρακτικές και καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει δράση, διασφαλίζοντας ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που βασίζεται στον σεβασμό και την ισότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιβιώνουν νοοτροπίες που αναπαράγουν διακρίσεις και περιορισμούς.

Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης σκέψης και δημιουργικότητας, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν θα φοβούνται να εκφραστούν, αλλά θα ενθαρρύνονται να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας και της ισοτιμίας.

Δημοφιλή!!  Διοργάνωση 27ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης : «Ακριτίδεια 2026»

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:


Κύλιση στην κορυφή