Κάλεσμα ΠΑΣΕΜΕ σε Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες
Ο Πανελλήνιος Συλλόγος Εκπαιδευτικών Μουσικής Επιστήμης (ΠΑ.Σ.Ε.Μ.Ε.) καλεί τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ79.01 Μουσικής Επιστήμης που εργάζονται στα Δημόσια Σχολεία σε Γενική Συνέλευση για να συζητηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς και σε εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.
Στο διάστημα που προηγήθηκε ο ΠΑΣΕΜΕ ανέδειξε ποικιλοτρόπως τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο: την ανάγκη κάλυψης με μόνιμους διορισμούς των άνω των 500 λιμναζόντων οργανικών κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση· την ανάγκη καθιέρωσης διαφανούς συστήματος μετατάξεων και μεταθέσεων (βάσει μοριοδότησης) στα Μουσικά Σχολεία· το αυτονόητο της διδασκαλίας μουσικής αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς μουσικής· την ανάγκη της επαναφοράς του μαθήματος μουσικής στο Λύκειο, καθώς και του διώρου της μουσικής στις πρώτες τάξεις του δημοτικού· την ανάγκη καθιέρωσης του μαθήματος της μουσικής σε όλο το εύρος της σχολικής παιδείας, από την προσχολική αγωγή ως το Λύκειο· την ανάγκη επέκτασης του διώρου χορωδίας στο δημοτικό· την αναγκαιότητα της δημιουργίας χρονοδιαγράμματος, ώστε όλα τα σχολεία να αποκτήσουν κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες μουσικής· καθώς και γενικότερα την ανάγκη να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της σχολικής μουσικής παιδείας.
Για την υπεράσπιση και ανάδειξη των ζητημάτων που μας απασχολούν ο ΠΑΣΕΜΕ μεταξύ άλλων πραγματοποίησε: παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘΑ και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης· συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘΑ· διακομματική κατάθεση κοινοβουλευτικών αναφορών· κατάθεση Υπομνήματος στο ΥΠΑΙΘΑ. Ο ΠΑΣΕΜΕ μεταξύ άλλων έδρασε από κοινού με: τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΕΕΜ). Τις κινήσεις του ΠΑΣΕΜΕ στήριξαν τουλάχιστον 36 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, η ΔΟΕ και ο πρόεδρός της, καθώς και ο Δήμος Νέας Σμύρνης, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με τη παραχώρηση χώρων, είτε προσυπογράφοντας τις ανακοινώσεις και κηρύσσοντας διευκολυντικές στάσεις εργασίας.
Οι σκοποί του ΠΑΣΕΜΕ προβλέπουν μεταξύ άλλων: τη μελέτη και διαμόρφωση θέσεων για τη μουσική παιδεία και την ενθάρρυνση του ακαδημαϊκού διαλόγου· την προάσπιση του τριπλού επιστημονικού, καλλιτεχνικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα του κλάδου· την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της κοινής δράσης των εκπαιδευτικών Μουσικής Επιστήμης με τις άλλες ειδικότητες Αισθητικής Αγωγής, καθώς και τους άλλους εκπαιδευτικούς κλάδους γενικότερα· την εξασφάλιση ελεύθερης εισόδου σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάσκηση του επαγγέλματός μας· και, εν τέλει, τη συνεισφορά στο επιστημονικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας.
ΣΚΟΠΟΙ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ
(Καταστατικό, άρθρο 2)
- Η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας, καθώς και ευρύτερα της αισθητικής παιδείας, στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού· η γενικότερη μέριμνα για τη μουσική και αισθητική παιδεία όλου του ελληνικού λαού, καθώς και την ευρύτερη κατανόηση της μουσικής ως επιστήμης, τέχνης και πολιτισμικής πρακτικής· ως μέσου ηθικής και πνευματικής ανύψωσης, καθώς και ως μέσου καλλιέργειας μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
- Η εισαγωγή και διατήρηση του μαθήματος της Μουσικής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε όλες τις βαθμίδες (προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ως αισθητικής καλλιέργειας, καθώς και ως μέσου διαπαιδαγώγησης, ανύψωσης, ηθικής βελτίωσης, κοινωνικοποίησης, διαπολιτισμικής κατανόησης και συμφιλίωσης, και η προάσπιση του δημοσίου και δια ζώσης χαρακτήρας της προσφερόμενης εκπαίδευσης μέσα από το θεσμό του δημόσιου σχολείου, καθώς και τη διατήρηση και διάδοση των δημόσιων μουσικών σχολείων.
- Η επιστημονική μελέτη, η επεξεργασία και η διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για το περιεχόμενο και τη μορφή της μουσικής και αισθητικής παιδείας που θα έχει ως αφετηρία της τη βιωμένη εμπειρία των μάχιμων εκπαιδευτικών της σχολικής τάξης και η ενθάρρυνση μελετών που θα λαμβάνουν υπόψη τους αυτήν την εμπειρία που προκύπτει από τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη σχολική ζωή, η ενθάρρυνση του ακαδημαϊκού διαλόγου μεταξύ εκπαιδευτικών μουσικής επιστήμης.
- Η μελέτη, προάσπιση, διεκδίκηση και προαγωγή των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και οικονομικών συμφερόντων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των εκπαιδευτικών της μουσικής επιστήμης.
- Η προάσπιση του τριπλού επιστημονικού, καλλιτεχνικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα του κλάδου των εκπαιδευτικών μουσικής επιστήμης, καθώς και των επιστημονικών, καλλιτεχνικών, συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, που εκπορεύονται από αυτόν τον χαρακτήρα.
- Η ανάπτυξη δεσμών φιλίας, συναδελφικότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και της κοινής δράσης των εκπαιδευτικών Μουσικής Επιστήμης, αλλά και των ειδικοτήτων Αισθητικής Αγωγής, των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων γενικότερα.
- Η διεκδίκηση, κατοχύρωση και υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και η εν γένει ενεργή ενημέρωση και υποστήριξη των αγώνων για την προώθηση των κοινών συμφερόντων όλων των εργαζομένων.
- Η εξασφάλιση ελεύθερης εισόδου των μελών του Συλλόγου σε συναυλίες, παραστάσεις, μουσεία, φεστιβάλ και γενικότερα σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο (Ατέλεια), ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάσκηση της Επιστημονικής και Επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
- Η συνεισφορά στο επιστημονικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.
Καταστατικό ΠΑ.Σ.Ε.Μ.Ε:
https://drive.google.com/file/d/14yjBkhJr65fObaCiQs21hWcLkDbIzlFM/view?usp=sharing
Η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης
με δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής
Σάββατο 25 Απριλίου 2026,
στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ),
Ξενοφώντος 15Α, 10557, Αθήνα (Σταθμός Μετρό: Σύνταγμα).
Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με οδηγίες συμμετοχής τόσο για τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου όσο και για συναδέλφους που επιθυμούν να εγγραφούν.
Για το προσωρινό Δ.Σ του ΠΑ.Σ.Ε.Μ.Ε.
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αικατερίνη Γιαμπουρά Πάρις Κωνσταντινίδης
Η αξιολόγηση στην πράξη: Βιολόγος διδάσκει Χημεία, σύμβουλοι αξιολογούν χωρίς μαθητές!






