DALL·E 2025 03 23 15.51.43 A vandalized school building with broken windows graffiti on the walls damaged doors and overturned desks in the courtyard. The scene appears aband E-wall

Κορδέλες στα εργοτάξια, εγκατάλειψη στις τάξεις: Η καθημερινότητα της δημόσιας εκπαίδευσης

Κορδέλες στα εργοτάξια, εγκατάλειψη στις τάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε σε σχολεία-εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε στα ΜΜΕ ως «επένδυση στη σχολική στέγη» τα νέα έργα. Επισκέφθηκε το 32ο ΓΕΛ και το 5ο Δημοτικό Αμπελοκήπων, μιλώντας για «νέα εποχή» και προβάλλοντας τις ΣΔΙΤ ως λύση. Όμως η πραγματικότητα της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης δεν καλύπτεται πίσω από φωτογραφίες και κορδέλες σε εργοτάξια ελαχίστων σχολείων!
Την ίδια στιγμή, στον Εύοσμο μαθητές κάνουν μάθημα σε υπόγεια. Σε όλη τη χώρα σχολεία παραμένουν ασυντήρητα: σοβάδες πέφτουν, αίθουσες πλημμυρίζουν, παιδιά και εκπαιδευτικοί λειτουργούν σε συνθήκες που δεν εγγυώνται ούτε την ασφάλεια ούτε την αξιοπρέπεια σε αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες με 25 μαθητές. Νηπιαγωγεία στεγάζονται επί δεκαετίες σε εντελώς ακατάλληλους χώρους. Αυτή είναι η καθημερινότητα που δεν εγκαινιάζεται.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, κάτω από τον μέσο όρο της European Union. Αυτό δεν είναι στατιστική λεπτομέρεια· είναι η αιτία πίσω από τις ελλείψεις, τα μεγάλα τμήματα, την υποβάθμιση της σχολικής στέγης.
Την ίδια ώρα, τα έργα που προβάλλονται είναι αποσπασματικά και συχνά μέσω ΣΔΙΤ, μεταφέροντας κόστος στο μέλλον. Παράλληλα, δημόσια σχολικά κτίρια αλλάζουν χαρακτήρα και βαφτίζονται «Ωνάσεια», ως υποκατάστατο της κρατικής ευθύνης.
Και μέσα σε αυτό το τοπίο, εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στην υποβάθμιση και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις, επειδή δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις». Ένα σύστημα που πιέζει τους κακοπληρωμένους δασκάλους του, υπονομεύει το ίδιο τους το εκπαιδευτικό έργο με κατάληξη να εμφανίζονται διαλυτικά φαινόμενα.
Όταν η υποχρηματοδότηση γίνεται κανόνας και η εικόνα βαφτίζεται πολιτική, τότε η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση δεν ενισχύεται αντιθέτως υποβιβάζεται συστηματικά.
Όταν το δημόσιο σχολείο πιέζεται και μετασχηματίζεται αντί να στηρίζεται, τότε η ισότητα γίνεται σύνθημα χωρίς περιεχόμενο.
Το ερώτημα παραμένει:
Θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά ή μια εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων;
Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Αναστασιάδης Χρήστος, μέλος Δ.Σ. Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. «Φίλιππος» Θεσσαλονίκης
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Κύλιση στην κορυφή