Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζωή Μακρή, εξέδωσε απόφαση με αριθμό 7200/Δ6, με την οποία χαρακτηρίζονται δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πειραματικά Σχολεία από το σχολικό έτος 2025-2026. Παράλληλα, καθιερώνεται η διασύνδεση μεταξύ σχολικών μονάδων και η λειτουργία κοινών Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.), με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την προώθηση της καινοτομίας στο σχολικό περιβάλλον.
Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως Πειραματικών Σχολείων
Σύμφωνα με την απόφαση, οι παρακάτω σχολικές μονάδες χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά Σχολεία:
- 3ο ΓΕΛ Πειραιά (Αττική)
- 1ο Γυμνάσιο Χίου (Βόρειο Αιγαίο)
- 3ο ΓΕΛ Χίου (Βόρειο Αιγαίο)
- 34ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων (Ήπειρος)
- 1ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κεντρική Μακεδονία)
- Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών (Κεντρική Μακεδονία)
- Ειδικό Νηπιαγωγείο Σερρών (Κεντρική Μακεδονία)
- 2ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου (Κρήτη)
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παύλου (Κεντρική Μακεδονία)
- 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς (Κεντρική Μακεδονία)
- 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς (Κεντρική Μακεδονία)
- 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς (Κεντρική Μακεδονία)
- 3ο Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας (Αττική)
- 2ο ΓΕΛ Αγ. Βαρβάρας (Αττική)
- 11ο Νηπιαγωγείο Αλίμου (Αττική)
- 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου (Αττική)
Διασύνδεση και κοινά ΕΠ.Ε.Σ.
Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία κοινών Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.) μεταξύ των σχολικών μονάδων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή γνώσεων. Παράλληλα, καθιερώνονται διασυνδέσεις μεταξύ σχολείων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οργανωμένη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων.
Παραδείγματα διασυνδέσεων:
- Το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Πειραιά θα συνδέεται με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά.
- Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χίου θα συνδέεται με το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χίου και το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Χίου.
- Το 34ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων θα συνδέεται με το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Τροποποίηση διασυνδέσεων και ΕΠ.Ε.Σ.
Η απόφαση τροποποιεί επίσης ορισμένες υφιστάμενες διασυνδέσεις και ΕΠ.Ε.Σ., όπως:
- Η διασύνδεση του 1ου Προτύπου ΓΕΛ Καστοριάς με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Καστοριάς θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2027-2028.
- Το κοινό ΕΠ.Ε.Σ. του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων τροποποιείται, ώστε να περιλαμβάνει μόνο το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και το 33ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.
Η απόφαση θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2025-2026 και δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Συχνές ερωτήσεις για τις αιτήσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά!!





