ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ E-wall

Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (29/7): Συμπληρωματικές μεταθεσεις, Αποσπάσεις, Μετατάξεις και Επόμενα Βήματα

Εγκρίθηκαν οι περισσότερες αποσπάσεις, με εκκρεμότητες σε Μουσικά, παραιτήσεις και Φορείς. Συνεχίζονται οι διαδικασίες στις 4 Αυγούστου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του αιρετού Θ. Κατσωνόπουλο:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΔΕ 29/07/2025

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις 29 Ιουλίου 2025 συνεδρίασε το ΚΥΣΔΕ με βασικό αντικείμενο την εξέταση των αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η συνεδρίαση είχε βαρύτητα τόσο για τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη αναγκών όσο και για τις ζωές των ίδιων των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους και τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων.

Λόγω του όγκου των αιτήσεων και των πολλών παρεμβάσεων, δεν εξετάστηκαν τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως οι αποσπάσεις σε Μουσικά Σχολεία (εκπαιδευτικοί μουσικής και γενικής παιδείας), οι αιτήσεις παραιτήσεων και άλλα ζητήματα. Επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, όπου θα εξεταστούν όλα τα εναπομείναντα θέματα της σημερινής συνεδρίασης, όπως και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις στην ΕΑΕ, είναι προγραμματισμένη στις 4 Αυγούστου.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΑΕ

Συνολικά εξετάστηκαν 65 αιτήσεις, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 59.

• 16 νέες αιτήσεις: Θετική εισήγηση για τις 12, αρνητική για 4, όλες από νεοδιόριστους/ες που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 62 του ν. 4589/2019 (παρ. 13Α).
Διαφοροποιήθηκα τόσο συνολικά όσο και κατά περίπτωση. Με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις επεσήμανα την ανάγκη ευελιξίας όπου υπάρχουν σοβαροί προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι.
• 6 τροποποιήσεις: Θετικά όλες.
• 19 επανεξετάσεις: Θετικά όλες.
• 24 ανακλήσεις: Θετικά όλες.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ

261 αιτήσεις εξετάστηκαν, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 227.
Νέες αιτήσεις:
• 30 εξετάστηκαν, από τις οποίες 7 απορρίφθηκαν.
• 1 αίτηση νεοδιόριστης απορρίφθηκε λόγω μη ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 62.
• Από 5 λόγω ασθένειας, εγκρίθηκαν 2, απορρίφθηκαν 3.
• Και οι 2 αιτήσεις για ποσοστό αναπηρίας 75%+ (εκπαιδευτικού ή συζύγου) εγκρίθηκαν.
• Οι 3 αιτήσεις ως γονείς παιδιού με αναπηρία 67%+ εγκρίθηκαν.
• Οι 2 αιτήσεις πολύτεκνων ικανοποιήθηκαν.
• 1 αίτηση αιρετού ΟΤΑ εγκρίθηκε.
• Από τις 8 αιτήσεις συζύγων ενστόλων, απορρίφθηκαν οι 3 (2 νεοδιόριστων και 1 ΤΕ16).
• Από 15 τροποποιήσεις, 2 απορρίφθηκαν.
• 4 τροποποιήσεις συζύγων ενστόλων εγκρίθηκαν όλες.
• Από 73 επανεξετάσεις, 11 απορρίφθηκαν.
• Από 10 επανεξετάσεις ειδικής κατηγορίας νεοδιοριζόμενων, μόνο η 1 εγκρίθηκε.
• Από 13 ενστάσεις, 7 απορρίφθηκαν.
• Οι 94 ανακλήσεις εγκρίθηκαν όλες.

ΘΕΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στις περιπτώσεις των νεοδιόριστων, όπου ο νόμος είναι άκαμπτος, η διοίκηση θα μπορούσε και θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερο πνεύμα και λιγότερο γράμμα.
Όπως αρεσκόταν να υπενθυμίζει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, επικαλούμενος τον Απόστολο Παύλο: «Το γαρ γράμμα αποκτείνει, το δε πνεύμα ζωοποιεί». Ένα πνεύμα που λείπει στις περιπτώσεις:
• Δικαστικών συμπαραστατών συγγενών ΑμεΑ,
• Σοβαρών θεμάτων υγείας,
• Διαλυμένων οικογενειών με τα μέλη διασκορπισμένα ανά την Ελλάδα,
• Επικυρωμένων καταστάσεων με δικαστικές αποφάσεις.

Η ομηρία των νεοδιόριστων για δύο έτη πρέπει να σταματήσει.
Η πρόταση και θέση του κλάδου για ένα έτος υποχρεωτική υπηρέτηση και μετά δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης, πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Είναι βασική αναγκαιότητα για την κινητικότητα του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε μόνιμοι διορισμοί γίνονται και θα γίνονται και τα επόμενα χρόνια.

Μετατάξεις: Πότε;
Το ΚΥΣΔΕ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες εδώ και καιρό. Αναμένεται η υπογραφή και η ανακοίνωση των αποφάσεων.
Πίεση και αίτημά μας είναι να υπογραφούν άμεσα.
Ευελπιστώ ότι θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Αποσπάσεις σε Φορείς: Διαφάνεια;
Η διαδικασία δεν είναι αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει.
Είναι πρωταρχικό αίτημα του κλάδου όλες οι αποσπάσεις, δηλ και στους φορείς, να είναι στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ για λόγους διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Η άτυπη πληροφόρηση είναι ότι θα ικανοποιηθεί μικρός αριθμός αιτήσεων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.
Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο. Πολλοί εκπαιδευτικοί, με τα απαιτούμενα προσόντα και πρόταση – αποδοχή από τον φορέα, αποκλείστηκαν. Γιατί άραγε;

Επόμενα βήματα – Θέσεις για τα ΤΕ και τους διορισμούς

Οι ΔΔΕ και ΠΔΕ οφείλουν μέχρι 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα να δηλώσουν τα οργανικά κενά για τις νέες θέσεις σε ΤΕ.

➡ Να δοθεί/θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης και σε εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική, όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς «σε διάθεση».

➡️ Τη Δευτέρα 4 Αυγούστου θα “τρέξουν” οι συμπληρωματικές μεταθέσεις (μόνο για εμπρόθεσμες αιτήσεις του Οκτωβρίου 2024 που δεν ικανοποιήθηκαν).
Επέμεινα και τοποθετήθηκα αρνητικά στη διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο, η οποία παραβιάζει την αρχή της ισονομίας.

➡ Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η ψήφιση διάταξης όπου θα προβλέπεται ότι στα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο αριθμός των μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία οργανικής θέσης εκπαιδευτικού ΠΕ04 ΕΑΕ μειώνεται από 300 σε 250. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα Τμήμα Ένταξης με 250 μαθητές, μπορεί να ιδρυθεί οργανική θέση για εκπαιδευτικό ΠΕ04. Είναι κρίσιμο το 250 να ληφθεί υπόψη για τα οργανικά κενά που θα διατεθούν για τους επερχόμενους διορισμούς.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:
• Ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών,
• Θεσμική κατοχύρωση διαφανών διαδικασιών,
• Μείωση της γραφειοκρατίας και της αυθαιρεσίας,
• Δικαίωμα στην κινητικότητα, στον οικογενειακό προγραμματισμό, στον επαγγελματικό σεβασμό.

Όσο οι αιρετοί σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο συνεχίζουμε να συμμετέχουμε και να ενημερώνουμε, άλλο τόσο οφείλουμε να διεκδικούμε συλλογικά. Αγωνιστικά, με τεκμηρίωση και καθαρό λόγο.

Συνεχίζουμε!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Κατσωνόπουλος Θοδωρής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

Η μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δυσπρόσιτα (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ) καταστήματα κράτησης κ.α

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:


Κύλιση στην κορυφή