Ο ΣΑΚΕΑ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εκφράζει την ανησυχία του για τις ελλείψεις που παραμένουν μετά τις δύο πρώτες φάσεις προσλήψεων. Ζητά την άμεση πραγματοποίηση της Γ΄ φάσης, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και η εύρυθμη λειτουργία των δομών της Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΚΕΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ Γ’ ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ 2025-2026
Ως επιστημονικός σύλλογος, αναγνωρίζουμε τη σημασία της στελέχωσης των εκπαιδευτικών δομών της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και χαιρετίζουμε τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ακολούθησαν τους μόνιμους διορισμούς. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε ότι ο αριθμός των προσλήψεων της Α’ και Β΄ φάσης (3.717), παρά τους 1.203 μόνιμους διορισμούς του καλοκαιριού, δεν επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων ΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η μερική αυτή κάλυψη δημιουργεί δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και επηρεάζει αρνητικά τη στήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, περιορίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ενταξιακής εκπαίδευσης. Αμοιβές Συντονιστών, Διευθυντών, Εποπτών και Εκπαιδευτών Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας – Σχολικά Έτη 2025‑2026 & 2026‑2027
Αιτούμεθα, βάσει του ν.2690/1999, αρ. 5, όπως μας κοινοποιήσετε εγγράφως τα κενά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη) όπως αυτά έχουν αποσταλεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη κάλυψή τους στην επικείμενη Γ’ φάση προσλήψεων.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην Παράλληλη Στήριξη, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της κατανομής ενός εκπαιδευτικού σε πολλά σχολεία και σε πολλούς μαθητές. Η πρακτική αυτή οδηγεί σε περιορισμένη παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης και δε συμβαδίζει με την ενταξιακή εκπαιδευτική πολιτική, καθώς σε κάθε μαθητή αντιστοιχούν μόνο 3-4 ώρες εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μερική κάλυψη των υπαρχόντων λειτουργικών κενών, αφού μέσω της ελάχιστης κατανομής ωρών δεν καλύπτονται οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της Παράλληλης Στήριξης. Ασαφές το πλαίσιο για την υποχρεωτική επιμόρφωση παιδαγωγικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών
Παράλληλα, στα ήδη υπάρχοντα Τμήματα Ένταξης διαπιστώνεται ότι μετακινούνται υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί σε νέα Τμήματα, αντί αυτά να καλύπτονται με πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Ως αποτέλεσμα, τα υπάρχοντα Τμήματα Ένταξης υπο στελεχώνονται, με συνέπεια και εδώ να μην καλύπτονται όλοι οι μαθητές που χρήζουν υποστήριξης και να περιορίζεται η ουσιαστική παροχή διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘΑ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.
Καλούμε το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της Γ’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ, με στόχο την πλήρη κάλυψη όλων των εναπομείναντων λειτουργικών κενών σε όλες τις ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.
Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Χριστίνα Παναγοπούλου Φωτίου Λάμπρου Αικατερίνη






