Block Εκφοβισμό E-wall

Φυλάκιση για Διατάραξη της Ομαλής Λειτουργίας των Σχολείων / Εγκύκλιος

Φυλάκιση για Διατάραξη της Ομαλής Λειτουργίας των Σχολείων

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 114188/ΓΔ4/02-10-2024 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘΑ), εισάγονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ποινές περιλαμβάνουν φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα για παραβάτες.

Νομικό Πλαίσιο

Η τροποποίηση στο άρθρο 168 του νόμου 4619/2019, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 33 του νόμου 5090/2024, προσθέτει τις παραγράφους 4 και 5, που αφορούν την προστασία των χώρων υγείας και εκπαίδευσης από διαταράξεις της λειτουργίας τους.

Ποινές για Διατάραξη σε Σχολεία

Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με:

  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή για διατάραξη της λειτουργίας ενός σχολείου μέσω φωνασκιών, θορύβου, ύβρεων ή απειλών.
  • Εάν η πράξη συνοδεύεται από βιαιοπραγία, η ποινή αυξάνεται σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.

Εφαρμογή Ποινών

Οι ποινές αυτές εφαρμόζονται σε άτομα που εισέρχονται σε χώρους εκπαίδευσης ή προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία τους, απειλώντας την ηρεμία εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων και μαθητών.

Δημοφιλή!!  Προσλήψεις 304 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για το διδακτικό έτος 2025-2026

Ενημέρωση για την Εύρυθμη Λειτουργία

Το ΥΠΑΙΘΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις και να διασφαλίσουν την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Συχνές ερωτήσεις για τις αιτήσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά!!

Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Κατσαρός

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:


Κύλιση στην κορυφή