Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον 13ο και 14ο μισθό: “Υποχρέωση της κυβέρνησης η καταβολή τους”
Για περισσότερους από επτά μήνες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιδιώκει συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), με σκοπό να υποβάλει το αίτημα επαναφοράς των δώρων (13ου και 14ου μισθού) για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Ωστόσο, το αίτημα παραμένει εκκρεμές και αναπάντητο, με την Ένωση να καταγγέλλει τη στάση του Υπουργείου ως ένδειξη έλλειψης σεβασμού, σε μια περίοδο που η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στους θεσμούς αυξάνεται.
“Το ΥΠΟΙΚ αρνείται να μας δεχτεί. Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα αδιαφορίας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Το αίτημα της επαναφοράς και η κυβερνητική στάση
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις με επαγγελματικές ομάδες και πολιτικούς φορείς, βρίσκοντας σταδιακά υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατέθεσαν σχετικές προτάσεις στη Βουλή.
“Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν ζητούν χάρες”, επισημαίνουν, “τα δώρα ενσωματώνουν ουσιαστικά μέρος της απλήρωτης εργασίας τους κατά τη διάρκεια του έτους”. Τα επιδόματα αυτά καταβάλλονταν εδώ και έναν αιώνα, ακόμη και σε περιόδους ακραίας οικονομικής δυσπραγίας.
Παρόλα αυτά, το Ελληνικό Δημόσιο ανέστειλε την καταβολή τους με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Σήμερα, η αναστολή αυτή έχει μετατραπεί σε μόνιμη κατάργηση, χωρίς καμία πρόθεση αποκατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Το επιχείρημα της «δημοσιονομικής αδυναμίας» καταρρίπτεται
Το Υπουργείο Οικονομικών επικαλείται έλλειψη δημοσιονομικού χώρου για την επαναφορά των δώρων, όμως τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν το αντίθετο.
Συγκεκριμένα:
✅ Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7,7% την τελευταία τετραετία, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,3%) και της Ευρωζώνης (2,3%).
✅ Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5%, τριπλάσιους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
✅ Τα πλεονάσματα του 2024 ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η μη καταβολή του 13ου και 14ου μισθού δεν οφείλεται σε αδυναμία, αλλά αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή.
Αντίφαση και κοινωνική αδικία
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η επαναφορά των δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς.
Ωστόσο, στην ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας τα δώρα καταβάλλονται κανονικά. Ταυτόχρονα, οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν «παγωμένοι», ενώ η ακρίβεια πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. όπου οι περικοπές μισθών και συντάξεων του 2010-2012 δεν έχουν αποκατασταθεί”, τονίζει η Ένωση, επισημαίνοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μισθολογικές απώλειες της οικονομικής κρίσης έχουν ήδη καλυφθεί.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»
Παρά την κρατική αδιαφορία, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους την αποκατάσταση μιας ιστορικής κοινωνικής κατάκτησης.
“Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να επιστραφούν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όσα δικαιούνται”, καταλήγει η ανακοίνωση.