gov

ΦΕΚ – Ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης φοίτησης μαθητή/τριας / Απλοποίηση της διαδικασίας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΦΕΚ – Ηλεκτρονική χορήγηση βεβαίωσης φοίτησης μαθητή/τριας / Απλοποίηση της διαδικασίας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η βεβαίωση φοίτησης μαθητή/τριας χορηγείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών

Η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης είναι απλή και ολοκληρώνεται σε λίγα βήματα:

  1. Ο χρήστης εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020.
  2. Για τους ανήλικους μαθητές/τριες, εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή οι γονείς/κηδεμόνες που ασκούν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια αυτών, ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η επιμέλειά αυτών.
  3. Στην ειδική εφαρμογή, ο χρήστης επιλέγει το τέκνο για το οποίο θέλει να εκδώσει την ηλεκτρονική βεβαίωση φοίτησης.
  4. Η βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα και ο χρήστης μπορεί να την αποθηκεύσει στον υπολογιστή του ή να την εκτυπώσει.

Η βεβαίωση φοίτησης που εκδίδεται ηλεκτρονικά έχει το ίδιο κύρος με την βεβαίωση που εκδίδεται από το σχολείο. Είναι υποχρεωτικά αποδεκτή από όλους τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Η επαλήθευση του περιεχομένου της βεβαίωσης από κάθε λήπτη γίνεται μέσω της υπηρεσίας επαλήθευσης που παρέχεται από την ΕΨΠ. Για την επαλήθευση, ο λήπτης εισάγει τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης που αναγράφεται στη βεβαίωση.

Δημοφιλή!!  Καταδίκη της Επιστολής της Π.Ο.Σ.ΥΠ & Υποστήριξη των Διευθυντών και Προϊσταμένων προς τον Διευθυντή ΔΙ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

Με την ηλεκτρονική χορήγηση της βεβαίωσης φοίτησης, επιδιώκεται η απλοποίηση της διαδικασίας, η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τους πολίτες και η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημόσιων υπηρεσιών.

Άρθρο 3

Διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων φοίτησης

1. Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες, εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή οι γονείς/κηδεμόνες που ασκούν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια αυτών, ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η επιμέλειά αυτών, με τον περιγραφόμενο στο προηγούμενο εδάφιο τρόπο και επιλέγουν στην ειδική εφαρμογή το τέκνο για το οποίο θέλουν να εκδώσουν την ηλεκτρονική βεβαίωση φοίτησης.

2. Οι παραπάνω βεβαιώσεις γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτές από όλους τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

3. Η επαλήθευση του περιεχομένου των βεβαιώσεων της παρ. 2 από κάθε λήπτη γίνεται μέσω της υπηρεσίας επαλήθευσης που παρέχεται από την ΕΨΠ με τη χρήση του μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού επαλήθευσης, σύμφωνα με την παρ.

4 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020. 4. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δύνανται, βάσει του μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού επαλήθευσης, να επαληθεύουν την εγκυρότητα των στοιχείων που περιέχονται στις εκδοθείσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις.

Δημοφιλή!!  ΙΕΠ / Υποβολή Έκθεσης Εξωτερικής Αξιολόγησης του έργου των σχολικών μονάδων σχ. έτους 2023-2024

Άρθρο 4

Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας/εφαρμογής

1. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 2 της παρούσας διαλειτουργεί με:- Το Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «myschool» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) για τον σκοπό της άντλησης των αναγκαίων στοιχείων φοίτησης,- την υπηρεσία Αυθεντικοποίησης Χρηστών με τη χρήση διαπιστευτηρίων TAXISnet (oAuth 2.0) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,- το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών για τον σκοπό της άντλησης των αναγκαίων στοιχείων ανήλικων τέκνων.

2. Μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις, η βεβαίωση εκδίδεται με τα στοιχεία που περιγράφονται στην παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας και είναι έτοιμη προς λήψη από τον/την αιτούντα/αιτούσα.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΦΕΚ

 

Ψηφιακή Υπογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω του gov.gr / Οδηγός βήμα βήμα

Οδηγός για εκπαιδευτικούς / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω