ΑΛΗΕΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ

Θετικές και Αρνητικές Εξελίξεις στην Εκπαίδευση: Μόνιμοι Διορισμοί και Αλλαγές στην Ειδική Αγωγή Δίνουν Τον Τόνο του Καλοκαιριού

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Θερμό Καλοκαίρι στην Εκπαίδευση με Θετικές και Αρνητικές Εξελίξεις

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΟΤΩΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το καλοκαίρι στην ελληνική εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις, που παρουσιάζουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές. Ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων:

  1. Μόνιμοι Διορισμοί:
    • Πρόκειται να γίνουν 9.500-11.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη. Η κίνηση αυτή αντανακλά τις αυξημένες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος και το αποτέλεσμα των πιέσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και σωματείων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ).
  2. Νέες Οργανικές Θέσεις:
    • Οι νέες οργανικές θέσεις αφορούν κυρίως τις ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τόσο στη γενική όσο και σε μικρότερο βαθμό στην ειδική αγωγή. Η κατανομή αυτή θα ενισχύσει τη στελέχωση σε κλάδους όπου οι ανάγκες είναι πιο έντονες.
  3. ΕΒΠ-ΕΕΠ:
    • Σημαντικός αριθμός διορισμών προβλέπεται και για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ). Αυτό θα καλύψει ανάγκες υποστήριξης των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  4. Προσχολική Εκπαίδευση:
    • Στην προσχολική εκπαίδευση αναμένεται να γίνουν 400+ διορισμοί. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θεωρείται ανεπαρκής καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για νέες θέσεις, με την υπάρχουσα προσέγγιση να θεωρείται υποβάθμιση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
  5. ΠΕ70 (Δάσκαλοι Πρωτοβάθμιας):
    • Σημαντικός αριθμός διορισμών αναμένεται για την ειδικότητα ΠΕ70, με προβλέψεις που αγγίζουν τις 1.500-1.600 θέσεις. Αυτό αντανακλά τις αυξημένες ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  6. Προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
    • Οι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα προηγηθούν αυτών στη Δευτεροβάθμια, καθώς υπάρχουν έτοιμοι οριστικοί πίνακες από τον ΑΣΕΠ.
  7. Συμπληρωματικές Μεταθέσεις:
    • Σε ειδικότητες όπου δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις, αναμένονται συμπληρωματικές μεταθέσεις, για την καλύτερη κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού.
  8. Αλλαγές στην Ειδική Αγωγή:
    • Αναμένεται νέο θεσμικό πλαίσιο στην ειδική αγωγή, το οποίο πιθανόν να περιλαμβάνει περιορισμό ή ακόμα και κατάργηση της παράλληλης στήριξης, με μείωση των προσλήψεων. Αυτό προκαλεί ανησυχίες για την επαρκή υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
  9. Έλλειψη Νέων Τμημάτων Ένταξης:
    • Δεν προβλέπεται ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης ή νέων θέσεων στην ειδική αγωγή, γεγονός που αποδυναμώνει την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  10. Συγχωνεύσεις και Υποβαθμίσεις:
    • Προγραμματίζεται ένας νέος και εκτενής κύκλος συγχωνεύσεων και υποβαθμίσεων τμημάτων και σχολικών μονάδων, που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητα των σχολείων.
  11. Γραπτός ΑΣΕΠ για Διορισμούς:
    • Προβλέπεται η θεσμοθέτηση του Γραπτού ΑΣΕΠ για μελλοντικούς διορισμούς. Αυτό δεν επηρεάζει τους επικείμενους διορισμούς αλλά σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στο μέλλον, επαναφέροντας την εργασιακή ανασφάλεια.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ορισμένα πάγια αιτήματα ικανοποιούνται, όπως ένας μεγάλος αριθμός μόνιμων διορισμών και η ίδρυση νέων οργανικών θέσεων (εν μέρει), με τους αγώνες, τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), των Σωματείων και των συλλογικοτήτων.
Ωστόσο, δυστυχώς, αποτελεί και το “τυράκι” για τον δραστικό περιορισμό των θέσεων εργασίας στην Εκπαίδευση, με τη μείωση της λειτουργικότητας των σχολείων (συγχωνεύσεις υποβαθμίσεις), την επί της ουσίας αφαίμαξη της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης και, τέλος, την επαναφορά της εργασιακής ανασφάλειας μέσω του Γραπτού ΑΣΕΠ.
Οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να είμαστε σε ετοιμότητα!

 

Δημοφιλή!!  Οδηγίες για Υποψηφίους της Γραπτής Ηλεκτρονικής Εξέτασης για τις Προσκλήσεις ΑΣΕΠ ΠΔΑ/2024

Οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν θετικά βήματα, όπως η αύξηση των μόνιμων διορισμών και η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων, αλλά και αρνητικές αλλαγές, όπως οι περιορισμοί στην ειδική αγωγή και οι συγχωνεύσεις σχολείων. Αυτές οι αντιφατικές πολιτικές απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και ετοιμότητα από τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους, για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα και οι ανάγκες των μαθητών και εκπαιδευτικών θα συνεχίσουν να λαμβάνονται υπόψη.

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω