Η αδιαφορία της πολιτείας για την ειδική αγωγή – Στον αέρα η λειτουργία τριών ειδικών δομών εκπαίδευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και ακατάλληλα.

  • Τρία ειδικά σχολεία για παιδιά με αυτισμό κινδυνεύουν να κλείσουν

Η ακαταλληλότητα αυτών των κτιρίων είναι γνωστή εδώ και 6 χρόνια, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης.

Η αδιαφορία της πολιτείας για την ειδική αγωγή – Στον αέρα η λειτουργία τριών ειδικών δομών εκπαίδευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

Αντ’ αυτού, έχει ληφθεί η απόφαση να διακοπεί η λειτουργία των τριών σχολείων από τη Δευτέρα 8/1/2024 και να διαμοιραστούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία της πόλης.

Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης – Καθήκοντα εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

ΣΑΤΕΑ / Στον αέρα η λειτουργία τριών ειδικών δομών εκπαίδευσης στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από την Δευτέρα 8/1/2024, οι μαθητές τριών (3) Ειδικών Σχολείων και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα έχουν σχολεία για να στεγαστούν. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό, λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων που στεγάζονται και μη εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου για να γίνει η μετεστέγαση των μαθητών. Στο σημείο αυτό αξίξει να αναφέρουμε ότι η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιρίων είναι γνωστή αρκετά χρόνια στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ως ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής) υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση στην σχολική διαδικασία και διεκδικούμε την βελτίωση των συνθηκών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Για τον λόγο αυτό διερωτόμαστε ως σύλλογος, γιατί εν μέσω σχολικής χρονιάς πάρθηκε μια τέτοια απόφαση από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των μαθητών και την εκπαιδευτική τους εξέλιξη, μιας και χρειάζονται σταθερό περιβάλλον μάθησης καθως δυσκολεύονται να διαχειριστούν μεγάλες αλλαγές (αντιλαμβανόμαστε όλοι το άγχος ενός αυτιστικού μαθητή που ξαφνικά καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί την απότομη αλλαγή κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και προσώπων αναφοράς στην καθημερινή του σχολική ζωή (εκπαιδευτικούς & συμμαθητές). ΕΑΕ: Καθηκοντολόγιο ειδικής αγωγής – ΣΜΕΑΕ – Τμήματα ένταξης – Παράλληλη στήριξη

Δημοφιλή!!  Ετήσια Έκθεση EDF 2023: Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΑ: ΩΡΑΡΙΟ – ΑΔΕΙΕΣ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ / ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

Τι είναι το Τμήμα Ένταξης; Πώς λειτουργεί; Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης..

Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

 

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για άμεση μετεστέγαση των μαθητών, αν ναι, τότε που, πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει; Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία των γύρω Δήμων είναι επιβαρυμένα με πολλά παιδιά και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος.
Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα, τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό καθώς και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που θα πάνε οι συνάδελφοι, θα μετακινηθούν;

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε από τον Δήμο Χορτιάτη, το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να βρουν άμεσα λύση για την μετεγκατάσταση

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Κάλεσμα σε κινητοποίηση/διαμαρτυρία για την απόφαση διακοπής  λειτουργείας του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και  Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες 

Το κτίριο που στεγάζονται το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό  Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό έχει  χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και ακατάλληλο και η αναγκαιότητα μεταστέγασής του  σε ασφαλές και κατάλληλο κτίριο είναι απαραίτητη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι  γνωστό εδώ και 6 χρόνια και είναι ενημερωμένοι καλά γι’αυτό, τόσο οι Δ/νσεις  Εκπ/σης, η Περιφέρεια Εκπαίδευσης, ο Δήμος, όσο και το Υπουργείο Παιδείας. 

Δημοφιλή!!  Είναι η Ειδική Αγωγή προτεραιότητα; Διεκδικήσεις και προτάσεις για την Ειδική Αγωγή από τη Δ.Ο.Ε.

Παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία λύση για το ζήτημα ούτε έχει παρθεί απόφαση να  ξεκινήσει η κατασκευή νέου σύγχρονου σχολείου με βάση τις πραγματικές  παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.  

Αντιθέτως, έχει παρθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας των τριών σχολείων από τη  Δευτέρα 08/01/2024 και ο διαμοιρασμός παιδιών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία.  Το γεγονός αυτό από καμία άποψη δεν είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθό, εν  μέσω σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και  εκπαίδευσης και επιφέρει σοβαρά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Επίσης, στα  σχολεία που προτείνεται να πάνε οι μαθητές δεν διαθέτουν ούτε εκείνα τις κατάλληλες  υποδομές και συνθήκες ασφαλείας.  

Καλούμε σε συμπόρευση και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα  πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9/1/2024 στις 11.30 π.μ. στο κτίριο που στεγάζονται τα  τρία σχολεία, στην οδό 17ης Νοεμβρίου 83, στην Πυλαία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση  στο ζήτημα. 

Διεκδικούμε οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις  δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.  

Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για 2ο ΕΕΕΕΚ  Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο  Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, καθώς και όσων σχολείων είναι σήμερα  αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.  

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της  Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής  χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη  διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης, να μην αλλάξουν  σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΒ/ΕΕΠ.  

Για τη διευκόλυνση όλων των μελών ΕΕΠ & ΕΒΠ, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού  και Βοηθητικού προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας προκηρύσσει 3ωρη στάση  εργασίας από τις 11πμ-2μμ. 

Να είμαστε όλοι εκεί! Σήμερα αυτά τα τρία σχολεία αύριο κάποιο άλλο.  Να δώσουμε φωνή στους μαθητές μας και στους συναδέλφους μας! Σας περιμένουμε όλους ώστε να βρεθεί άμεσα λύση! 

Δημοφιλή!!  Μόνιμοι διορισμοί και ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης

Για το Δ.Σ. 

Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Εριφύλη Διαμαντοπούλου Ελένη Τσαγρή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω