ΠΤΥΧΙΟ E-WALL

Νέος παίκτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση | Αντιδράσεις των κολεγιαρχών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – Φόβοι για υποβάθμιση των πτυχίων τους.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αντιδράσεις των κολεγιαρχών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η είδηση για την “ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων” στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά των κολεγίων. Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων εκφράζουν φόβους ότι τα νέα πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν πτυχία πολλών ταχυτήτων, με τα δικά τους να υποβαθμίζονται σημαντικά σε σχέση με τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια και τα νέα ΑΕΙ που θα ιδρυθούν στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.

Νέος παίκτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση | Αντιδράσεις των κολεγιαρχών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – Φόβοι για υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Οι βασικοί λόγοι ανησυχίας των κολεγιαρχών είναι:

  • Το ύψος της εγγυητικής επιστολής που προβλέπεται να είναι 2 εκατ. ευρώ.
  • Η δέσμευση της κυβέρνησης για «μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ».
  • Οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα νέα ΑΕΙ, όπως η υποχρέωση να διαθέτουν τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακούς με διδακτορικό τίτλο.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των υπαρχόντων κολλεγίων στην Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην υπάρχουσα μορφή, δίνοντας πτυχία που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Όχι, όμως, και αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά δικαιώματα που θα μπορούν να προσφέρουν τα “νέα ΑΕΙ”.

αει E-WALL

Είναι πιθανό, λοιπόν, τα νέα πανεπιστήμια να αποτελέσουν ελκυστική επιλογή για τους υποψήφιους φοιτητές, καθώς θα προσφέρουν αναγνώριση των πτυχίων τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των φοιτητών στα κολέγια, με αρνητικές επιπτώσεις για την κερδοφορία τους.

Υπογραμμίζεται ότι τα κολέγια που είναι σήμερα αναγνωρισμένα και λειτουργούν στην Ελλάδα θα μπορούν επίσης, μέσω συμφωνιών με ξένα πανεπιστήμια, να ιδρύουν μη κρατικά πανεπιστήμια.

 

Ηλεκτρονική έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μια διάλεξη καθηγητή / Καταπληκτικό μάθημα – στάση ζωής!!!

 

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω