pexels lukas 684319 scaled

ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ… ΜΕ ΑΡΙΦΝΗΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ… ΜΕ ΑΡΙΦΝΗΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

65% ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
50% ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΙ… ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ 
Ακολουθεί το Κείμενο της πρωτοβουλίας φιλολόγων ειδικής αγωγής για την ά φάση προσλήψεων αναπληρωτών
Έπειτα από πολλές παλινωδίες και «ήξεις αφήξεις» αναφορικά με τις διαθέσιμες πιστώσεις και τα ανεφάρμοστα χρονοδιαγράμματα, η Ά φάση προσλήψεων αναπληρωτών 2023-24 αποτελεί πλέον γεγονός και κάθε άλλο παρά ως ενθαρρυντική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Παρόλο που οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυξημένες, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα ενώ σε κάθε ευκαιρία ενδύεται τον μανδύα της δήθεν ετοιμότητας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Φυσικά, η πραγματικότητα έχει να κάνει με την θυσία της παιδείας, δηλαδή του μέλλοντος της χώρας μας, στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων και πιστώσεων. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής αποδεικνύει όχι μόνο αναλγησία αλλά και απειρία από την πλευρά της νέας ηγεσίας, καθώς τέτοιου είδους τεχνοκρατικές πρακτικές δε συνάδουν με τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ!!
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση των Φιλολόγων Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Πιο συγκεκριμένα, αν και τα κενά των φιλολόγων γενικής αγωγής ανέρχονται στα 1604, και των φιλολόγων ΕΑΕ στα 1780, εντούτοις η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προσλάβει μόλις 1024 και 886 φιλολόγους αντίστοιχα, αφήνοντας ακάλυπτα 1474 καταγεγραμμένα κενά από τις ΔΙΔΕ. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν με απόλυτη ενάργεια την ανακολουθία λόγων και έργων, καθώς τόσο ο Υπουργός Παιδείας κος Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και η Υφυπουργός Παιδείας κα Δόμνα Μιχαηλίδου, αρμόδια για θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, διατείνονται ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς κενά υποτιμώντας τη νοημοσύνη όχι μόνο ημών των εκπαιδευτικών, αλλά και των ίδιων των μαθητών και των γονιών τους. Αλήθεια, με 65% κάλυψη σε Φιλολόγους Γενικής Αγωγής και 50% κάλυψη σε Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής θεωρείτε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει ευοίωνα και χωρίς ελλείψεις; Αυτήν την παιδεία ονειρεύεστε; Μια παιδεία που παραγκωνίζει και παραβλέπει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό; Πώς θα λειτουργήσει ομαλά το σχολείο όταν ξεκινάει με τόσες ελλείψεις σε μια από τις πιο βασικές ειδικότητες, όπως αυτή των φιλολόγων; ΕΑΕ: Καθηκοντολόγιο ειδικής αγωγής – ΣΜΕΑΕ – Τμήματα ένταξης – Παράλληλη στήριξη
Όσον αφορά δε τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η αντιμετώπιση από πλευράς ΥΠΑΙΘΑ είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική, καθώς απέχει παρασάγγας από την Ενταξιακή Εκπαιδευτική Πολιτική, η οποία μάλιστα αποτελεί και ευρωπαϊκή επιταγή. Εκτός από πολύ σκληρό είναι σχεδόν θλιβερό εν έτει 2023 τα παιδιά αυτά να υφίστανται μία σχεδόν υποτιμητική αντιμετώπιση και να μην καλύπτονται οι ανάγκες τους, παρά τις σχετικές γνωματεύσεις των αρμόδιων ΚΕΔΑΣΥ. Άραγε, με τέτοιου είδους διακρίσεις οραματίζεται την συμπερίληψη των παιδιών αυτών η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Με την καταπάτηση της ισότιμης πρόσβασης τους στην εκπαίδευση και τον αποκλεισμό τους επί της ουσίας από αυτήν; Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι εμείς οι φιλόλογοι θεραπεύουμε μια σειρά σημαντικών διδακτικών αντικειμένων τα οποία σχετίζονται όχι μόνο με την ανάπτυξη του λόγου των παιδιών αλλά και με τη μεταβίβαση ανθρωπιστικών αξιών. Ως εκ τούτου, συμβάλλουμε τα μέγιστα τόσο στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, όσο και στη διάπλαση της προσωπικότητας κάθε παιδιού (με αναπηρίες ή χωρίς). Παράλληλα, πρέπει να τονισθεί ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση συνεπάγεται αφενός αδυναμία ολοκλήρωσης της διδαχθείσας ύλης σε μια σειρά μαθημάτων και αφετέρου ένα ασταθές σχολικό πρόγραμμα δεδομένου ότι ως κλάδος καλύπτουμε τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως. Τι είναι το Τμήμα Ένταξης; Πώς λειτουργεί; Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης..
Στο πλαίσιο αυτό αιτούμαστε την πλήρη κάλυψη όλων των κενών που δεν καλύφθηκαν κατά την Α΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών (580 φιλολόγων γενικής αγωγής και 894 φιλολόγων ΕΑΕ), καθώς και την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από άδειες μονίμων και αναπληρωτών.
Με εκτίμηση,
Φιλόλογοι Γενικής & Ειδικής Αγωγής.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω