ΒΟΥΛΗ 1

Επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη στέγαση των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ερώτηση στη βουλή από το ΚΚΕ

Είναι εύλογη η αγωνία των γονιών, που τα παιδιά τους φοιτούν στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγίας Παρασκευής για κωφούς – βαρήκοους μαθητές) καθώς και των εκπαιδευτικών, για την στέγαση των μαθητών, διότι δεν διαθέτει ελεύθερες αίθουσες στο σχολικό συγκρότημα που συστεγάζεται με το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τις νέες εγγραφές των μαθητών του Βορείου Τομέα Αττικής για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024. Η κατάσταση για την νέα σχολική χρονιά είναι τουλάχιστον ανησυχητική, καθώς κανείς δεν γνωρίζει σε ποιον χώρο, σε ποιες αίθουσες θα φιλοξενηθούν τα παιδιά, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευση που το κράτος οφείλει να τους παρέχει. Ανάλογα είναι τα προβλήματα με τα περισσότερα ειδικά σχολεία του βόρειου τομέα, αλλά και το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου κτλ.

Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2022 οι διευθυντές των σχολείων καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής και του ΕΝΕΕΓΥ-Λ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για το ζήτημα της στέγασης των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ και η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Το πρόβλημα, με κατεπείγοντα τρόπο, επαναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής με ανακοίνωση της στις 12 Ιουλίου 2023, όπου επισημαίνουν το πρόβλημα και ζητούν άμεσες λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας καθώς σε 1,5 μήνα ανοίγουν τα σχολεία και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Ειδική Αγωγή: Δυο μέτρα και δυο σταθμά στη σύσταση νέων οργανικών κενώνΗ κατάσταση γίνεται περισσότερο επείγουσα παίρνοντας υπόψη ότι στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ η πλειοψηφία των μαθητριών και μαθητών που φοιτούν ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού με αισθητηριακές διαταραχές, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση.

Δημοφιλή!!  ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Σ.Δ.Ε.

Επίσης η συνύπαρξη μεγάλου μαθητικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στο προαύλιο καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εργαζόμενους.

Ενώ την ίδια στιγμή είναι αδύνατη η λειτουργία, λόγω έλλειψης χώρων, το σχολείο να λειτουργήσει ολιγομελή τμήματα, όπως η επιστήμη επιτάσσει και προβλέπει η ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής μονάδας. Έρευνα: H δυσλεξία είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη προσαρμοστική επιτυχία

Με την παραπάνω κατάσταση είναι αδύνατον να γίνει η εξειδικευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση και στήριξη των μαθητών με αποτέλεσμα να μην κατακτούν αυτά που η επιστήμη και η σύγχρονη ειδική παιδαγωγική έχει κατακτήσει, περιορίζοντας τελικά την εξέλιξη τους, επιβαρύνοντας το μαθητικό πληθυσμό αλλά και τις οικογένειες για όλη τους τη ζωή. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι διακηρύξεις περί ίσων ευκαιριών είναι κενό γράμμα.

Η ευθύνη είναι διαχρονική, της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δε φρόντισαν έγκαιρα το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής να έχει το δικό του κτήριο, που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία του.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, που αντιμετωπίζει τα παιδιά του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρία με τη λογική «κόστος- όφελος», μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, φορτώνοντας το κόστος της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης στις ίδιες τις οικογένειες, αφού τους αναγκάζει να προστρέξουν ως πελάτες στους διάφορους ιδιώτες του χώρου.

Άλλωστε, αυτές είναι οι κατευθύνσεις της στρατηγικής της Ε.Ε. για την αναπηρία, που αποδέχονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου – και η κυβέρνηση-, που επιτάσσουν το κλείσιμο των ειδικών σχολείων. Γι’ αυτό υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικών σχολείων και τα περισσότερα, όπως και το ΕΝΕΕΓΥΛ της Αγίας Παρασκευής και το Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων να είναι υπεράριθμα σε μαθητές, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και να στεγάζονται σε ακατάλληλα ως και επικίνδυνα κτήρια.
Την παραπάνω κατάσταση, που αφορά συνολικά την Ειδική Αγωγή σε όλη τη χώρα, έχει αναδείξει επανειλημμένα το ΚΚΕ με δεκάδες ερωτήσεις όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν γίνει επανειλημμένες κινητοποιήσεις από το αγωνιστικό αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, μαζί με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή.

Δημοφιλή!!  ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση ανεύρεση λύσης κτηρίου για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του ΕΝΕΕΓΥΛ Κωφών και Βαρήκοων Αγίας Παρασκευής με όρους ασφάλειας και εξασφάλισης της παρακολούθησης μαθημάτων απ’ όλους τους μαθητές, νέους και παλιούς, Θεραπευτικό video game για παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ)

– Την εύρεση χώρου για την ανέγερση νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αγίας Παρασκευής που θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

– Να λειτουργήσουν επιτέλους τα ειδικά σχολεία που έχουν εγκριθεί και παραμένουν στα χαρτιά, όπως το ΕΝΕΕΓΥΛ του Αμαρουσίου, το ΕΕΕΕΚ Αθηνών και Περιστερίου αλλά και τα ειδικά δημοτικά Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας κτλ,

– Την εκπόνηση και τη γενναία χρηματοδότηση ενός πανελλαδικού σχεδίου για την ανέγερση νέων σύγχρονων ειδικών σχολείων με ότι η επιστήμη επιτάσσει για την αντικατάσταση των σημερινών ακατάλληλων και επικίνδυνων σχολικών κτηρίων με βάση τις ανάγκες.

Οι Βουλευτές
Κουτσούμπας Δημήτρης
Κτενά Αφροδίτη
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω