possible g74d41979e 1920

Είναι δυνατόν Διευθυντής Εκπαίδευσης να αρνείται το επίσημο σωματείο και να συνομιλεί μόνο με συνδικαλιστές της αρεσκείας του;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το τι έχουμε δει να επικρατεί στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αυτής της χώρας, όπως ξέρετε δεν περιγράφεται. Έχουμε φιλοξενήσει δεκάδες καταγγελίες από σωματεία και απλούς συναδέλφους εκπαιδευτικούς, με πολλές από αυτές να μας αφήνουν με ανοικτό το στόμα. Παρόλα αυτά ακόμα φτάνουν πράγματα τα οποία μας προκαλούν κατάπληξη. Οι κεραίες του e-wall λοιπόν “άκουσαν” ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή διευθυντής εκπαίδευσης ο οποίος αρνείται επισήμως και γραπτώς να συνομιλήσει με το σωματείο της περιοχής, δηλαδή τον τοπικό σύλλογο εκπαιδευτικών. Οι παροικούντες στην εν λόγω περιοχή, ωστόσο λένε ότι συνομιλεί κανονικότατα με συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη, ακόμα και δημόσια επιδοκιμάζοντας την στα κοινωνικά δίκτυα! Εντάξει δημοκρατία έχουμε θα πει κάποιος ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές του προτιμήσεις. Σαν ιδιώτης θα πει κανείς βέβαια, όχι σαν θεσμός. Ίσως έχει διαφορά. Επίσης ίσως στη δημοκρατία οι εργαζόμενοι επιλέγουν τους εκπροσώπους τους και όχι ο διευθυντής τους..

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών είναι νομικά κατοχυρωμένη θεσμική οντότητα, θεωρείται πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, είναι μέλος του “μεγάλου” δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου της ΔΟΕ ή της ΟΛΜΕ δηλαδή, και μέσω αυτών ανήκει στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο όλων των δημοσίων υπαλλήλων, την ΑΔΕΔΥ. Ο συνδικαλισμός στην χώρα μας ευτυχώς ακόμη είναι αναγνωρισμένος από το κράτος και το νόμο. Η εργοδοσία λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση το δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τη διεύθυνση εκπαίδευσης, είναι θεσμικά υποχρεωμένο να συνομιλεί με το σωματείο. Δεν επαφίεται στη διακριτική της ευχέρεια δηλαδή, ούτε στο εάν είναι της αρεσκείας της οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, το αν θα επικοινωνεί μαζί τους, αλλά είναι δεοντολογικά και θεσμικά υποχρεωμένη να το κάνει.

Δημοφιλή!!  Περισσότεροι Νηπιαγωγοί, Καλύτερη Εκπαίδευση: Τα Οφέλη της Ενίσχυσης των Προσλήψεων

Όμως και πέρα από το τυπικό του πράγματος, στην ουσία της υπόθεσης, πως γίνεται ένας προϊστάμενος να αρνείται να συνομιλήσει με τους υφισταμένους του; Που υπάρχει αυτό και το σημαντικότερο: γιατί το κάνει; Η συνδικαλιστική δράση του συγκεκριμένου συλλόγου τον έχει ενοχλήσει; Ποιους συνδικαλιστές ξορκίζει συνήθως μια διοίκηση; Μήπως αυτούς που την “ενοχλούν” πραγματικά; Τέλος πάντων όπως είδατε δεν αναφέραμε πρόσωπα και πράγματα, ούτε το για ποια περιοχή ακούγονται όλα αυτά, καθώς πιστεύουμε ότι αυτά θα γνωστοποιηθούν επισήμως από αυτούς που είναι θεσμικά υπεύθυνοι για να κάνουν κάτι τέτοιο ή να παρέμβουν γενικότερα, δηλαδή τη ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ που θα επιληφθούν προφανώς του θέματος. 

Δημοφιλή!!  Επιστολή / Αναγκαίοι οι Αυξημένοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΠΕ 70 το 2024 για την Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημοσιογραφική υπερβολή ο σάλος με τη δασκάλα που έδειξε σε ανήλικους μαθητές την πολυβραβευμένη ταινία «Shower Boys»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΑΕ/2022 – ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1&2ΓΕ/2023

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω