Διευθυντές σχολείων: Μαραθώνιος η διαδικασία αίτησης, για γέλια και για κλάματα τα κριτήρια μοριοδότησης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ολόκληρες μέρες αγκαλιά με σκάνερ και υπολογιστές περνούν οι υποψήφιοι διευθυντές σχολείων την περίοδο αυτή. Προσπαθούν να αναρτήσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι απλό. Για την ακρίβεια είναι πιο περίπλοκο, πιο χρονοβόρο και με περισσότερες απαιτήσεις από αυτές που υπήρχαν από την πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων των υποψηφίων σχολικών συμβούλων, όπως μας διαβεβαίωσαν συνάδελφοι που καταθέτουν χαρτιά και για τις δύο θέσεις.

Είναι απορίας άξιο πότε, πως και από ποιους θα ελεγχθεί όλος αυτός ο όγκος δικαιολογητικών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ένας μέσος όγκος εγγράφων που αναρτώνται μπορεί να προσεγγίζει τις 40 διαφορετικές σκαναρισμένες σελίδες, ενώ υπάρχουν υποψήφιοι που ανεβάζουν 50 και 60 ή και 70.  Αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι όλα αυτά τα έγγραφα; Τα πάντα, από εξώφυλλα βιβλίων και φωτογραφίες της 1ης σελίδας ενός επιστημονικού άρθρου, μέχρι τυπικά προσόντα και βεβαιώσεις συμμετοχής σε επιμορφώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια. Στην όλη γραφειοκρατία της αίτησης σημειώστε ότι ζητείται μέχρι και υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου για το ότι δεν είναι δόκιμος! Λες και δεν μπορεί αυτόματα πια να δει  το σύστημα ποιος εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης ή όχι…πρέπει να γίνουν χιλιάδες δηλώσεις…Ακόμη ζητούνται να αναρτηθούν οι πράξεις(ΠΥΣΠΕ) ορισμού διευθυντών/προϊσταμένων για να βεβαιωθεί η προϋπηρεσία σε θέση στελέχους οι οποίες φυσικά μπορεί και να εκδόθηκαν πριν από δεκαετίες, παρόλο που στο Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών(ΠΥΜ) βεβαιώνονται όλες οι υπηρετήσεις σε θέση στελέχους. Δηλαδή σε δουλειά να βρισκόμαστε… 

Μόνο οι δόκιμοι, νεοδιόριστοι του 2020 μπορούν να γίνουν διευθυντές – Δείτε γιατί!

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω παραμένουν πταίσματα μπροστά στις μεγάλες αδικίες της μοριοδότησης. Να θυμίσουμε ότι ανώτερο όριο μορίων  που μπορεί θεωρητικά να συγκεντρώσει κάποιος είναι τα 100, αλλά επειδή τα 25 αφορούν την αξιολόγηση και κανένας δεν έχει αξιολογηθεί, το άριστα στην ουσία είναι το 75. Πάμε να δούμε:

Δημοφιλή!!  ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

1ον) Όλη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από σεμινάρια επίσημων φορέων του ΥΠΑΙΘ(πχ ΙΕΠ, ΠΙ, ΠΕΚΕΣ κτλ) που υποτίθεται είναι η βάση όλης της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού και της δια βίου μάθησης που πιπιλίζουν σε κάθε ευκαιρία, μοριοδοτείται με 1 μόνο μόριο(!) και μάλιστα μοριοδοτούνται μέχρι 100ώρες! Δηλαδή και 1000 ώρες να έχει κάποιος από 20 τέτοια σεμινάρια παίρνει 1 μόριο. Ενώ εάν έκανε σεμινάριο 300ωρών από πανεπιστήμια παίρνει επίσης 1 μόριο για κάθε σεμινάριο με ανώτατο όριο τα 2 σεμινάρια! Δηλαδή με 2 σεμινάρια 300 ωρών (επί πληρωμή ίσως..) παίρνεις 2 μόρια, με 1000 ώρες σεμιναρίων κάτω των 300 ωρών το καθένα, από φορείς του ΥΠΑΙΘ, παίρνεις 1 μόριο! Ας πρόσεχαν… ή ας πλήρωναν θα πει κανείς…

2ον) Η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια, ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών, μπορεί να δώσει κατ’ ανώτατο όριο μέχρι και 3 μόρια, την ώρα που ολόκληρο διδακτορικό δίνει 6 μόρια!

3ον) Ενδοσχολικός συντονιστής, μέντορας, υπεύθυνος εκπ/κου ομίλου μπορούν να δώσουν έως 3 μόρια επίσης, την ώρα που ολόκληρο μεταπτυχιακό δίνει 4 μόρια! Μάλιστα πολλοί πρόθυμοι έσπευσαν να ζητήσουν βεβαίωση από τους διευθυντές τους για το ότι θήτευσαν για 3 μήνες φέτος ως μέντορες, συντονιστές κτλ(28/9-28/12), για να πάρουν το 1/4 της ετήσιας μοριοδότησης του “προσόντος” τους αυτού, ήτοι 0,125 μόρια…

4ον) Τα 100 μόρια που αποτελούν το θεωρητικό ταβάνι κατανέμονται ως εξής: 28μόρια κατ’ ανώτερο, για τα τυπικά προσόντα,, 27μόρια για εμπειρία διοικητική η επιμόρφωτική(μέσα στα οποία και τα παραπάνω 3μόρια για μέντορες κτλ), 25 μονάδες από την ατομική αξιολόγηση κάθε εκπαιδευτικού και 20μόρια από τη συνέντευξη. Καταλαβαίνουμε από αυτό τον καταμερισμό  που δίνεται το βάρος…ας μην αναλύουμε τα ευκόλως εννοούμενα..

Δημοφιλή!!  Καταδίκη της Επιστολής της Π.Ο.Σ.ΥΠ & Υποστήριξη των Διευθυντών και Προϊσταμένων προς τον Διευθυντή ΔΙ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

5oν) Μοριοδοτείται μέχρι και η συμμετοχή στις ολιγομελείς ομάδες αυτοαξιολόγησης του 2013-2014, έναν θνησιγενή θεσμό(ας μην επεκταθούμε) που σχεδόν αμέσως καταργήθηκε(και επέστρεψε ξανά στην ουσία τώρα) και είναι απορίας άξιο πως τον θυμήθηκε ο νομοθέτης. Αλλά όταν είναι να πριμοδοτήσει τα αντανακλαστικά υποταγής στην εκάστοτε αντιεκπαιδευτική πολιτική, ο νομοθέτης δεν ξεχνά να επιβραβεύσει…Όποτε, φαντάζεστε.. πάλι ψάχνονται διάφοροι στα σχολεία που ήταν πριν 10χρόνια, να πάρουν βεβαιώσεις για το ότι ήταν τότε καλά παιδιά..

Συνοψίζοντας, αν ενδιαφέρεστε για διευθυντές αφήστε τις σπουδές, τα master και τα doctora, από πανεπιστήμια πληρώστε μόνο για 2 σεμιναριάκια. Από κει και πέρα μετράει το πόσο πρόθυμος είναι κανείς να παίξει τους ρόλους στο έργο της υποβάθμισης του ρόλου του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου, το σενάριο του οποίου βρίσκεται στον ν.4823/2021, υπό τον χιουμοριστικό τίτλο “αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση του ρόλου του εκπαιδευτικού και άλλες διατάξεις”.

Καλή επιτυχία σε όλους τους συναδέλφους που αιτούνται για διευθυντές και θα παραμείνουν συνάδελφοι στο πλευρό των συναδέλφων, πρώτοι μεταξύ ίσων στο σύλλογο διδασκόντων στο σχολείο τους και δε σκοπεύουν να το παίξουν αφεντικά και αξιολογητές! Μαζί τους και εμείς!

ΥΓ: Επειδή ρωτάνε πάρα πολλοί, φέτος θα βγουν τα αποτελέσματα των “κρίσεων” και πριν από τις εκλογές, αλλά θα αναλάβουν οι νέοι διευθυντές με τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό προκύπτει από κάθε κουβέντα υψηλά ιστάμενου.

Καταγγελία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ: Μηνύματα 5:00 τα ξημερώματα στους Διευθυντές Εκπαίδευσης

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω