cropped white male 1871437 1920

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η περίοδος αυτή πριν την ενηλικίωση ονομάζεται εφηβεία. Για τα περισσότερα παιδιά η εφηβεία ξεκινά μεταξύ των 9 και 13 χρονών.

 

Η υπαρξιακή αναστάτωση που φέρνει η εφηβεία αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της ανάμεσα στα 10 και στα 12 χρόνια, παρ’ όλο που αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Υπάρχουν νέοι που μεγαλώνουν πιο αργά και άλλοι που δεν ωριμάζουν ποτέ ή άλλοι που «γερνούν» πριν την ώρα τους.

 

Πρίν από μερικά χρόνια θεωρούσαμε ότι η εφηβεία ξεκινάει στα 13 και τελειώνει στα 19. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε εφηβικές αντιδράσεις σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και από την άλλη νέοι ενήλικες 24 και 25 χρονών μοιάζει να νιώθουν «παγιδευμένοι» στην εφηβεία.

Δημοφιλή!!  Να ανακληθεί άμεσα η ν-τροπολογία για τον ΔΟΑΤΑΠ

 

Τι είναι λοιπόν τελικά η εφηβεία; Πώς μπορούμε να την ορίσουμε και να την κατανοήσουμε καλύτερα;

 

Πολύ συχνά γονείς, εκπαιδευτικοί ακόμα και και ψυχολόγοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την εκπληκτική και συνάμα τόσο δύσκολη και μπερδεμένη φάση ζωής των «παιδιών» μας και προσπαθούμε να συνδεθούμε με τον κόσμο τους.

 

Ποια τα βασικά γνωρίσματα της εφηβείας;

Οι αλλαγές που συντελούνται στην φάση αυτή είναι ραγδιαίες, έντονες και επηρεάζουν τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο του εφήβου.

 

 

 

Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ που θα υλοποιηθούν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2023

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

https://publications.gov.cy/assets/user/publications/2021/2021_044/HTML/2-3/

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω