Αίτημα Άμεσης Συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας
Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων (ΠΟΣΥΠ) με την Υφυπουργό Παιδείας κα Μακρή και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού κ. Δημάκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ωστόσο, καμία από τις δεσμεύσεις που δόθηκαν δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Προσλήφθηκες αναπληρώτρια/ής; Περιμένεις πρόσληψη; Μάθε τα δικαιώματά σου!
Η αναστολή κινητοποιήσεων και η μη εκπλήρωση δεσμεύσεων
Η ΠΟΣΥΠ τονίζει ότι η μη υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι υποσχέσεις αυτές ήταν προσχηματικές, στοχεύοντας αποκλειστικά στην αναστολή της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας κατά την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία.
Αιφνιδιαστική νομοθετική διάταξη και συνέπειες
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, νομοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μία διάταξη (άρθρο 57 του ν.5143/2024), η οποία αποκλείει τους εκπαιδευτικούς από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ). Αυτή η εξέλιξη στερεί από τις υποστελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας τη δυνατότητα στελέχωσης μέσω μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις.
Η Ομοσπονδία ζητά να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών, ιδίως των πλέον υποστελεχωμένων, καθώς οι προσλήψεις των 15-25 υπαλλήλων ετησίως δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, ούτε για τις αυξανόμενες μετατάξεις σε άλλα Υπουργεία.
Υποστελέχωση φορέων της ΠΟΣΥΠ
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι έντονο και σε άλλους φορείς που υπάγονται στην ΠΟΣΥΠ, όπως ο ΕΟΠΠΕΠ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, ο ΔΟΑΤΑΠ και άλλοι. Οι φορείς αυτοί, παρά τις σημαντικές τους αρμοδιότητες, έχουν λάβει μόνο καλά λόγια ή τυπικές επισκέψεις, χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Οικονομικές παροχές και μέριμνα για τους εργαζόμενους
Από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου, δεν έχει γίνει καμία πρωτοβουλία για τη χορήγηση οικονομικών παροχών στους εργαζομένους του Υπουργείου Παιδείας, παρότι αντίστοιχες παροχές παρέχονται σε άλλα Υπουργεία. Δίκαια αιτήματα όπως η κάλυψη διαμονής και τροφείων για παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδομα του καταχωριστή ΕΣΠΑ και το επίδομα εξετάσεων παραμένουν αναπάντητα.
Αίτημα για άμεση συνάντηση
Σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 4 του ν. 1264/82, η ΠΟΣΥΠ αιτείται άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τη συζήτηση και επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Μήνυμα για το 2025
Η ΠΟΣΥΠ εκφράζει την ευχή το 2025 να είναι μια χρονιά δημιουργική για τη διοίκηση της εκπαίδευσης και όχι μια ακόμη χαμένη χρονιά, προσδοκώντας σε ουσιαστική στήριξη από το Υπουργείο.
Για το Δ.Σ. της ΠΟΣΥΠ






