ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Φτάνει πια με τη γραφειοκρατία στα σχολεία!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Φτάνει πια με τη γραφειοκρατία στα σχολεία!

Η αυξανόμενη γραφειοκρατία όχι μόνο αποσπά τους εκπαιδευτικούς από το παιδαγωγικό τους έργο αλλά και περιορίζει τις δημιουργικές τους δυνατότητες. Η εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας καταθέσει τις προτάσεις της, επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την παιδαγωγική ελευθερία και θα επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στην ουσιαστική τους αποστολή.

Η κατάσταση της γραφειοκρατίας στα σχολεία αποτελεί ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τους εκπαιδευτικούς και τη διοικητική οργάνωση της σχολικής κοινότητας. Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες για ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, η πραγματικότητα δείχνει ότι η γραφειοκρατία ενισχύεται και δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.

Ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μιλάει για ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακό σχολείο, στην πραγματικότητα, η σχολική καθημερινότητα πνίγεται από ένα βουνό εντύπων, πινάκων και ατέρμονων διαδικασιών.

Η τρέχουσα διαδικασία υποβολής εντύπων και συμπλήρωσης πινάκων για την παράλληλη στήριξη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το βάρος πέφτει στις διευθύντριες/ες, προϊστάμενες/ους και εκπαιδευτικούς, αποσπώντας τους από τον παιδαγωγικό τους ρόλο και διογκώνοντας το άγχος και την πίεση.

Η γραφειοκρατία δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο συγκεντρωτισμός και η άκαμπτη οργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τους διαρκείς μηχανισμούς ελέγχου, λειτουργούν ως φραγμός στην παιδαγωγική ελευθερία και δράση.

Δημοφιλή!!  ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως:

  • Τοποθέτηση γραμματειακής υποστήριξης στις σχολικές μονάδες.
  • Περαιτέρω μείωση του διδακτικού ωραρίου των υποδιευθυντών.
  • Μείωση του διδακτικού ωραρίου στα ολιγοθέσια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία).
  • Τοποθέτηση δεύτερου υποδιευθυντή με μικρότερο απαιτούμενο αριθμό μαθητών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τους εκπαιδευτικούς από τα γραφειοκρατικά δεσμά και θα τους επιτρέψουν να εστιάσουν στο έργο τους: την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΑΚΗ ΠΡ. ΣΥΛ. ΘΕΟΤΟΚΌΠΟΥΛΟΣ

Φτάνει πια με τη γραφειοκρατία στα σχολεία!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ χρησιμοποιεί συχνά τις βαρύγδουπες εκφράσεις περί ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακού σχολείου, ωστόσο όλο και περισσότερο ενισχύονται οι αρμοί της γραφειοκρατίας στη σχολική καθημερινότητα.
Αυτή την περίοδο οι διευθύντριες/ες, προϊστάμενες/οι και εκπαιδευτικοί βιώνουν έναν ανεπανάληπτο γραφειοκρατικό όγκο με τη διαδικασία υποβολής των εντύπων και της συμπλήρωσης πινάκων που αφορά την παράλληλη στήριξη.
Κι αυτό αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα από τη σημαντική αύξηση της γραφειοκρατίας, τα τελευταία χρόνια που μετατοπίζουν συνεχώς τον εκπαιδευτικό από τον παιδαγωγικό του ρόλο σε υπηρεσιακό διεκπεραιωτή, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική φυσιογνωμία του σχολείου.
Ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατική οργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με διαρκείς μηχανισμούς ελέγχου εγκλωβίζει τις δημιουργικές δυνατότητες της παιδαγωγικής ελευθερίας και δράσης.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καταθέσει, εδώ και καιρό, προτάσεις για την άμβλυνση και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, όπως:
●Η τοποθέτηση γραμματειακής υποστήριξης στις σχολικές μονάδες.
●Η περαιτέρω μείωση του διδακτικού ωραρίου των υποδιευθυντών.
●Η μείωση του διδακτικού ωραρίου στα ολιγοθέσια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία).
●Η τοποθέτηση δεύτερου υποδιευθυντή με μικρότερο απαιτούμενο αριθμό μαθητών σε σχέση με ό, τι προβλέπεται σήμερα.

Οι καλύτερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την τάξη – Εξοικονομήστε χρόνο και αυξήστε τη συμμετοχή των μαθητών

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω