130ο ΔΣ Αθηνών: «Υπήρχε ένα δάσος…» | Ένα ταξίδι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ιταλία με Erasmus+
Το 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA210 με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Το 130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA210 με τίτλο “There was a forest – we were not there, there will be no us – there will be a forest”, με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας.
Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις εκπαιδευτικούς Παλαιογιάννη Παναγιώτα και Μορτάκη Πηνελόπη, καθώς και από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης Βλάχο Γεώργιο, Δημητριάδη Φιλαρέτη και Μενύχτα Δημήτριο, ταξίδεψε στο σχολείο I.C. Pianello VT στο Agazzano της Ιταλίας, για να συμμετάσχει μαζί με μαθητές και δασκάλους από την Πολωνία (συντονίστρια χώρα), την Ιταλία και την Κύπρο, σε μια εκπαιδευτική εμπειρία με επίκεντρο το δάσος και την αειφορία.
Η προσέγγιση του προγράμματος βασίστηκε στις αρχές της διεπιστημονικής μεθοδολογίας STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Οι μαθητές μας, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, παρατήρησαν και κατέγραψαν είδη χλωρίδας, έκαναν μετρήσεις, ανέλυσαν δεδομένα και γνώρισαν από κοντά ένα οικοσύστημα με σεβασμό και επιστημονική περιέργεια.
Πίσω στην τάξη, αξιοποίησαν τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουν λογότυπα, αφίσες, ζωγραφιές, ενώ μελέτησαν κείμενα, ποιήματα και τραγούδια με θέμα το δάσος. Μέσα από την παραγωγή γραπτού λόγου, οι μαθητές κατέγραψαν τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.
Η επίσκεψη στην Ιταλία συνοδεύτηκε και από ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία.
Πέρα από τις γνώσεις και τις δράσεις για το περιβάλλον, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μαθητές άλλων χωρών, αντάλλαξαν απόψεις, ανέπτυξαν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας και καλλιέργησαν την έννοια του ευρωπαίου πολίτη. Η εμπειρία αυτή τούς έκανε πιο συνειδητοποιημένους, πιο δημιουργικούς και πιο έτοιμους να μεταδώσουν αυτά που έμαθαν στους συμμαθητές τους.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό ήταν μια εμπειρία ζωής – πλούσια, εκπαιδευτική και βαθιά ανθρώπινη.
Εγχειρίδιο: «Ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»