κτηρια σχολικα E-wall

Σοβαρά Προβλήματα στα Σχολικά Κτίρια της Αττικής – Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση

Ο σεισμός στην Δυτική Αττική τον Ιούλιο του 2019 είχαμε τη τύχη να γίνει Ιούλιο μήνα με κλειστά τα σχολεία και να είναι μέτριας έντασης (5 ρίχτερ). Όμως ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν οι Δήμοι που, με βάση τη νομοθεσία είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους των σχολείων, καθώς και οι ζημιές που καταγράφηκαν ειδικά σε σχολεία, μας απέδειξαν στην πράξη ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Πιο συγκεκριμένα στο θέμα των ελέγχων, σχεδόν όλοι οι δήμοι της Δυτικής Αττικής κάλεσαν τελικά τις Κτιριακές Υποδομές, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν. Η τότε διοίκηση των Κτ.Υπ. επικαλούμενη τον πολύ μειωμένο αριθμό μηχανικών της, ζήτησε από τους δήμους να καλέσουν τους διευθυντές των σχολείων να κάνουν οπτικό έλεγχο και όπου δουν πρόβλημα να καλέσουν τους μηχανικούς του δήμου και αυτοί αφού ελέγξουν να καλέσουν τις Κτ.Υπ. Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων στην Κτ.Υπ, με αυτή την απαράδεκτη διαδικασία, οι 60 περίπου μηχανικοί της ΚτΥπ έλεγξαν 909 από τις 3080 σχολεία της Αττικής. Διαπίστωσαν αδικαιολόγητα πολλές ζημιές σε 164 σχολικές μονάδες εκ των οποίων οι 6 κρίθηκαν ακατάλληλες πλέον για χρήση και 23 με μεγάλες ζημιές που μπορούν να επισκευαστούν αφού εκκενωθούν τα κτίρια. Άρθρο του Δημήτρη Κουτσούμπα στο e-wall: Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος βρέθηκε και ποιος θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική η απάντηση της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών ότι: «…από το αρχείο της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι, μεγάλος αριθμός κτηρίων, από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο «ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ», είχαν ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση «ΚΙΤΡΙΝΑ» από το σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους και συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση». Δηλαδή ομολογούν ότι κανένας δεν είχε ελέγξει αν έγιναν και πώς από τους Δήμους οι απαιτούμενες επισκευές μετά το σεισμό του 1999. Πως λοιπόν λειτουργούσαν τα σχολεία αυτά τόσα χρόνια;
Επίσης με μεγάλη καθυστέρηση έχουν ξεκινήσει οι πρωτοβάθμιοι οπτικοί έλεγχοι που έχουν ανατεθεί στο ΤΕΕ και τα δελτία τα συγκεντρώνει ο ΟΑΣΠ. Βέβαια, όσο αναγκαίοι εάν είναι οι πρωτοβάθμιοι οπτικοί έλεγχοι, είναι οι στοιχειωδέστεροι, ανεπαρκείς, και πάλι στο πρόγραμμα δεν προβλέπει την χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ώστε εκεί που ανευρίσκονται σημαντικά ευρήματα να γίνονται οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις. Ενώ τα σχολεία ελέγχονται χωρίς προτεραιοποίηση, με βάση την παλαιότητα, την καταπόνηση από προηγούμενους σεισμούς, αλλά με κλήρωση, δηλαδή χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, για την σειρά ελέγχου, πολύ περισσότερο την ανάγκη για παρεμβάσεις κτιριολογικές, ανακατασκευές, ή οριστική εκκένωση των σχολείων, που θα απαιτείται μετά από τον έλεγχο. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι ακόμα και αυτός ο στοιχειώδης έλεγχος, με αυτούς τους όρους του προγράμματος, προχωρά πάρα πολύ αργά, χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
– Έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα σχολεία που έλεγξαν οι Κτ.Υπ. μετά το σεισμό του Ιουλίου 2010 στη Δυτική Αττική και αν ναι σε ποια και τι είδους παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν.
– Ποια παρέμβαση πραγματοποίησε η ΓΔΑΕΦΚ και το Υπουργείο Υποδομών για τα σχολεία που οι ίδιοι απάντησαν ότι, δεν θα έπρεπε να λειτουργούν από το σεισμό του 1999.
– Βρέθηκαν τα στοιχεία για τα 100 σχολεία που ο πρώην ΟΣΚ είχε δώσει με μεγάλες ζημίες, από το σεισμό του 1999, και υπήρξε δέσμευση ότι θα διερευνηθεί και ποια είναι αυτά.
– Σε πόσα σχολεία έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος από το ΤΕΕ, πότε θα ολοκληρωθεί στο σύνολο των σχολείων και τι στοιχεία προκύπτουν από τους μέχρι στιγμής πρωτοβάθμιους ελέγχους.

Δημοφιλή!!  Να μην αποκλειστούν οι απόφοιτοι 2024-2025 από τους πίνακες ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή

Οι Βουλευτές
Δάγκα Βιβή
Τσοκάνης Χρήστος
Κανέλλη Λιάνα
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω