Fast track συντάξεις και ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα – Σταθερά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2027
Με το πάτημα ενός κουμπιού: Τα νέα δεδομένα στις συντάξεις από τον e-ΕΦΚΑ
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, όπου μίλησε για τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στις συντάξεις μέσω του e-ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), την προσωπική διαφορά, αλλά και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Fast track συντάξεις: Επίσπευση της διαδικασίας
Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως, με την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων του e-ΕΦΚΑ, η έκδοση συντάξεων θα γίνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού». Ειδικά για περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν έχουν όλα τα ένσημά τους, ο e-ΕΦΚΑ εκδίδει προσωρινά τη σύνταξη με δυνατότητα αναπροσαρμογής όταν βρεθούν τα ελλείποντα ένσημα. Στη συνέχεια, καταβάλλονται αναδρομικά ποσά όπου απαιτείται. Πάντως, η πλειονότητα των συντάξεων εκδίδεται χωρίς να χρειάζεται επανυπολογισμός.
Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και ο ρόλος του ΑΚΑΓΕ
Η ΕΑΣ αποτελεί βασικό πόρο για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους δημογραφικής πίεσης. Η εισφορά επιβαρύνει κυρίως συνταξιούχους με κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 17 δισ. ευρώ στον ΑΚΑΓΕ, ενώ ο περσινός κρατικός προϋπολογισμός στήριξε το σύστημα με 14 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τις στρεβλώσεις, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου, λόγω αύξησης της σύνταξης, οι συνταξιούχοι μεταπηδούσαν σε υψηλότερο κλιμάκιο ΕΑΣ και λάμβαναν τελικά λιγότερα χρήματα. Από φέτος, τα κλιμάκια της ΕΑΣ θα αναπροσαρμόζονται αναλογικά με τις αυξήσεις των συντάξεων, διασφαλίζοντας ότι κανείς δε θα υποστεί μειώσεις.
Η «προσωπική διαφορά» και οι συνέπειές της
Η προσωπική διαφορά δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όταν επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις. Για πολλούς συνταξιούχους αποτέλεσε έναν τρόπο να αποφύγουν απότομες μειώσεις στο εισόδημά τους, σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους που λάμβαναν μειωμένες συντάξεις από την αρχή. Η διαφορά αυτή εξαλείφεται σταδιακά μέσω των αυξήσεων στις συντάξεις, αλλά και με την εφαρμογή των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.
Σταθερά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη. Ωστόσο, καθώς το προσδόκιμο δεν μεταβλήθηκε στην τελευταία περίοδο αναφοράς, τα όρια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το 2027.