school vouchers 2 e1490835224621

Διεύρυνση δικαιούχων και ποσού για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Θέμα: Διεύρυνση δικαιούχων και ποσού για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με δεδομένο ότι οι φοιτητικές εστίες της χώρας, εκτός από υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες, είναι και ελάχιστες, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητριών και των φοιτητών που σπουδάζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο που βρίσκεται εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, αναγκάζονται να νοικιάζουν οικία για φοιτητική στέγη.

Η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, με δυσκολία κατορθώνει να συντηρήσει ένα σπίτι και να «βγάλει το μήνα», πόσο μάλλον να πρέπει να συντηρήσει και ένα δεύτερο σπίτι για τις σπουδές του παιδιού, που επί της ουσίας διπλασιάζει τα έξοδα της οικογένειας. Για χιλιάδες οικογένειες αυτή η προσπάθεια σημαίνει τεράστιες στερήσεις για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ για χιλιάδες ακόμα φοιτήτριες και φοιτητές σημαίνει να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ή να μην ξεκινήσουν καν τις σπουδές τους. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα μεγάλο βάσανο των οικογενειών την προηγούμενη περίοδο που οι επιτυχούσες και οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων κλήθηκαν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για τις οικογένειες, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, είναι ανεπαρκές με δεδομένες τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια –και συνολικά στην ενέργεια, στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μέχρι σήμερα το επίδομα ήταν μόλις 1.500 ευρώ τον χρόνο, το οποίο σημαίνει 125 ευρώ το μήνα, όταν στις πόλεις που συγκεντρώνουν φοιτητικό πληθυσμό, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα ενοίκια κυμαίνονται από 500-700 ευρώ!

Επίσης, για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΣΑΕΚ, μεγάλο μέρος τους αποκλείεται από την λήψη του επιδόματος, καθώς δικαιούχοι θεωρούνται μόνο όσοι σπουδάζουν σε ΣΑΕΚ αρμοδιότητας του ΥΠΑΙΘ και Υπ. Τουρισμού.

Επιπλέον εμπόδιο στις σπουδές αποτελεί το γεγονός ότι το εν λόγω επίδομα δίνεται καθυστερημένα και σε μεταγενέστερο χρόνο, υποχρεώνοντας την οικογένεια, τη φοιτήτρια, τον φοιτητή να καταβάλλει κάθε μήνα το ενοίκιο εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη του και κάποια στιγμή να πάρει ένα μικρό μέρος των χρημάτων με τη μορφή του επιδόματος.

Δημοφιλή!!  Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr 5.000 τίτλοι σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης 

Τέλος, το γεγονός ότι τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν καθηλωμένα στα 30.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 3.000 μετά το δεύτερο παιδί, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί κάποιων κατηγοριών εργαζομένων έχουν μεν αυξηθεί αλλά πολύ λιγότερο από την εκτίναξη του πληθωρισμού και των αναγκών μιας οικογένειας, επί της ουσίας λειτουργεί ως κόφτης που στερεί το επίδομα από χιλιάδες οικογένειες το δικαιούνταν προ των αυξήσεων. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει δει αύξηση περίπου 50ευρώ καθαρά το μήνα στον μισθό του και το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα πλέον ξεπερνάει οριακά το όριο των 30.000 ευρώ, χάνει επίδομα 125 ευρώ τον μήνα!

Για αυτούς τους λόγους, προτείνεται α) η διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων, ώστε να είναι δικαιούχοι όσοι το έχουν ανάγκη, β) η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, χωρίς να εξαιρούνται οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης γ) η διεύρυνση των δικαιούχων για τους σπουδαστές-στριες των ΣΑΕΚ, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας υπουργείου και δ) η μηνιαία καταβολή του, ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση από το κόστος σπουδών σε τόπο εκτός μόνιμης κατοικίας.

Μια διάλεξη καθηγητή / Καταπληκτικό μάθημα – στάση ζωής!!!

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού»

Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ του ως άνω σχεδίου νόμου προστίθεται άρθρο, ως εξής:

Το άρθρο 10 του ν. 3220/2004 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες των ΣΑΕΚ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται μηνιαίο στεγαστικό επίδομα. Το μηνιαίο στεγαστικό επίδομα καλύπτει όλο το ποσό του ενοικίου εφόσον δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ. Αν το ύψος του ενοικίου υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, καλύπτεται μέρος αυτού με την καταβολή μηνιαίου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Δημοφιλή!!   Πρόγραμμα χρηματοδότησης συμμετοχής φοιτητών/τριών Ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς διαγωνισμούς ακαδ. έτους 2024-2025

2.Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος αυτού αθροιστικώς είναι οι εξής:

α) Ο/η φοιτητής-τρια, ο/η σπουδαστής-στρια, να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του-της, σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του-της στην οποία οι γονείς του-της ή ο ίδιος-α δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας, με εξαίρεση τον Νομό Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που θεωρούνται ως μία πόλη.

β) Να αποδεικνύεται η φοίτησή με πιστοποιητικό της σχολής/τμήματος. Για το πρώτο έτος αποδεικνύεται με πιστοποιητικό εγγραφής.

γ) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται.

3. Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο-η φοιτητής-τρια. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο/η φοιτητής-τρια και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο/η ίδιος-α ο/η φοιτητής-τρια εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

4. Το επίδομα χορηγείται μηνιαίως, για τόσα έτη όσα διαρκεί η φοιτητική/σπουδαστική ιδιότητα, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται, αναλόγως την σχολή ή το τμήμα σπουδών.

5.Το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Δημοφιλή!!  Να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

6.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η Αρχή ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή πληρωμής αυτής, ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

7. Η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων αρχίζει από την δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

8. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κτενά Αφροδίτη

Καραθανασόπουλος Νίκος

Διγενή Σεμίνα

Αμπατιέλος Νίκος

Δάγκα Βιβή

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω