ΑΥΛΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ανασκόπηση της σχολικής χρονιάς 2023-2024 στον τομέα της εκπαίδευσης αποκαλύπτει ένα σύνολο ζητημάτων που παρέμειναν άλυτα, καθώς και νέες προκλήσεις που προέκυψαν. Παρά την προσπάθεια να βελτιωθούν διάφορες πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος, πολλά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους τομείς του εκπαιδευτικού συστήματος. Η έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών, η αντιμετώπιση της σχολικής βίας, η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και η αποτελεσματική παράλληλη στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή μιας ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ / ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Φτάνοντας που στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2023-2024, θα μπορούσαμε να κάνουμε Μία ανασκόπηση έτσι ώστε να δούμε ποια προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση έχουν επιλυθεί, ποια παραμένουν τα ίδια , και αν έχουν δημιουργηθεί καινούργια προβλήματα .

-0ύτε αυτή τη φορά κατάφερε να γίνεις σωστός προγραμματισμός με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς στη σχολικές μονάδες που τους είχαν ανάγκη.

Αν δε φανταστείτε ότι η τελευταία πρόσκληση για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής έγινε μέσα στο Πάσχα ,δηλαδή 2 μήνες πριν να κλείσουν τα σχολεία, αυτό σημαίνει ότι τα κενά άργησαν πάρα πολύ να καλυφθούν .

Έχουμε ξανά επισημάνει, ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να αποτελεί στόχο ΚΑΙ σκοπό του Υπουργείου Παιδείας ,είναι τοποθέτηση των εκπαιδευτικών ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που πρόκειται να υπηρετήσουν.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαιδευτική διαδικασία ,αλλά ακόμη και με το σωστό οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών αναπληρωτών, ν οι οποίοι μετακινούνται κάθε χρόνο χρόνο από περιοχή σε περιοχή σε κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν προβλήματα με τα καταλύματα που θα διαμείνουν.

Πρόταση μου, η υπενοικίαση ορισμένων καταλυμάτων από το υπουργείο παιδείας, τα οποία θα διατίθεται στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα τοποθετούνται σε διάφορα μέρη των οποίων συζήτηση στο διαμερισμάτων είναι αρκετά δύσκολη.

– Προβλήματα παραβατικών συμπεριφορών. Τήν φετινή χρονιά όχι απλά δεν λύθηκαν τα προβλήματα των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν οι παραβατικές συμπεριφορές , οι οποίες γίνονται είτε μεταξύ των μικρών μαθητών είτε εξωσχολικών στο σχολείο μαθητών αλλά ακόμη χειρότερα και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και γονέων μαθητών προς τους εκπαιδευτικούς αυξήθηκε δραματικά.

Δημοφιλή!!  Περί Κατανομής & Νέων Οργανικών Θέσεων στην Εκπαίδευση

Φαίνεται ότι η φόρμα καταγγελιών σχετικά με τη βία και το bullying στα σχολεία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,ούτε επίσης και η δημιουργία ομάδων πρόληψης της σχολικής βίας .

Έχει επισημανθεί ότι η βία στα σχολείο είναι αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων οι οποίες υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία , αντιστάθμισμα όλων αυτών θα ήταν μία προσπάθεια για να σχολείο ισον ευκαιριών και το οποίο θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες ομάδων μαθητών. 

–Η υλικο -τεχνική υποδομή, για τα γερασμένα κτίρια τα οποία αφού δεν συντηρούνται επαρκώς απο τους Δήμους δημιουργούν κάθε χρόνο όλο και περισσότερα προβλήματα.

Φέτος είχαμε πτώσεις ψευδοροφών, πτώση σοβάδων ,πτώση εξώπορτων σε διάφορες σχολικά συγκροτήματα με τραυματισμό μαθητών καθώς και όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται καθημερινά σε απαρχαιωμένα κτίρια.

Πρόταση είναι η σωστή συντήρηση της της υλικό τεχνικής υποδομής καθώς και καταγραφή τον προβλημάτων ,μέσα στους λίγο πριν τους καλοκαιρινούς μήνες και η ανάθεση από τους δήμους σε ειδικά συνεργεία έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά να επισκευάσουν και να δώσουμε σχολεία ασφαλή στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές

— Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε ΚΑΙ φέτος με πάρα πολλά προβλήματα, όμως να αναφέρεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ως προς τη μονιμοποίησή τους μία διαδικασία που κρατάει αρκετά χρόνια, μια διαδικασία που έχει περάσει από πάρα πολλά κύματα, θεωρώ και πιστεύω ότι η εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρέτησαν ως αναπληρωτές για πάνω από 4 με 5 χρόνια έχουν όλα τα δικαιώματα να μονιμοποιηθούν άμεσα, αφού στους εκπαιδευτικούς αυτούς είχαμε εμπιστευτεί τη διδασκαλία των μαθητών.

–Καμία αλλαγή δέν έγινε στα ωρολόγια προγράμματα , αν και πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας σε αντικείμενα όπως, θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά, μουσική και γυμναστική και καμία αλλαγή δεν υπήρχε για νέα βιβλία.

—Οι παράλληλες στηρίξεις απογειώθηκαν, είναι γνωστό ότι ο αριθμός των παραλλήλων στηρίξεων αυξάνεται με γεωμετρική ακρίβεια ,είναι επίσης γνωστό ότι προσπάθησε το υπουργείο να καλύψει ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη τοποθετώντας έναν εκπαιδευτικό , ακόμη και σε τέσσερις μαθητές αν αυτοί οι μαθητές βρίσκονταν κιόλας το ίδιο τμήμα .

Δημοφιλή!!  Περισσότεροι Νηπιαγωγοί, Καλύτερη Εκπαίδευση: Τα Οφέλη της Ενίσχυσης των Προσλήψεων

Δεν ξέρω αν αυτή είναι η αξία του πυλώνα της αντισταθμιστικής αγωγής , που ονομάζεται παράλληλη στήριξη ξέρω όμως ότι και αυτά τα παιδιά τα οποία χρειάζονται τη βοήθεια της δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

–Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΔΣΥ είναι ΊΔΙΑ και χειρότερη με την περσινή με αποτέλεσμα η αναμονές να είναι 2:3 έτη και πολλοί οι γονείς να καταφεύγουν σε ιδιώτες έτσι ώστε να παίρνουν γνωματεύσεις οι οποίες βέβαια ουδεμία ισχύ έχουν ( Φοβάμαι την ιδιωτικοποίηση των ΚΕΔΑΣΥ)

— Παρά τα προβλήματα τα πιο επισημάνθηκαν παραπάνω ,εξακολουθούν τα σχολεία μας να μην διαθέτουν ψυχολόγος και κοινωνικούς λειτουργούς ,οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη για να στηρίξουν τόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και τους μαθητές των σχολείων μας .

—Η αύξηση γραφειοκρατικής εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με αρκετές δεκάδες έγγραφα τα οποία θα πρέπει να είναι συμπληρώσουν να ελέγξουν και να αποστείλουν προς διάφορες υπηρεσίες .

Αυτό έχεις ένα αποτέλεσμα ,τη μείωση του χρόνου, της συμπληρωματικής-ενισχυτικής εκπαιδευτικής εργασίας που γινότανε έως σήμερα και την αντικατάσταση της , από γραφειοκρατική εργασία

-Οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξακολουθούν και παραμένουν καθηλωμένοι για πάρα πολλά χρόνια σε επίπεδα τέτοιο τα οποία δεν αρμόζουν για το επάγγελμα – λειτούργημα και κάθε χρόνο προστίθενται και άλλα καθήκοντα.

Θα μπορούσε να γράψουμε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία όμως μας δείχνουν ένα πράγμα ,τα τελευταία χρόνια η κατάσταση δείχνει να μην πηγαίνει καλύτερα στο χώρο της εκπαίδευσης , δεν έχει τελματώσει αλλά πηγαίνει ακόμη περισσότερο χειρότερα.

Θα πρέπει να ληφθούν λοιπόν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε αν θέλουμε να προσφέρουμε το αγαθό της παιδείας, της δημόσιας εκπαίδευσης στους μικρούς μας μαθητές και να μην το εκχωρήσουμε σε ιδιώτες, αν  επιθυμούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ανθρώπους σκεπτόμενους, εάν θελήσουμε να αναπτύξουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες των μικρών μας μαθητών ,να κάνουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα μία στροφή με κύριο σκοπό τον άνθρωπο, το μαθητή ,τις ιδιαιτερότητες ,τα ταλέντα και στόχο την ευτυχία του ανθρώπου

Δημοφιλή!!  Πατρέας για διορισμούς με σχόλια e-wall - Νούμερο στην τύχη, κατανομή στο περίπου, μείωση στο συνολικό αριθμό εργαζομένων στην εκπαίδευση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ Δ/ΝΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

Γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν καταλαβαίνουν άμεσα την κακοποίηση των μαθητών τους; Ευθύνες του ΥΠΑΙΘΑ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω