43013ef7 0988 456d b66f 4cc5ce8ab7cf

“Σούπερ-Μάρκετ Πτυχίων” | Πανεπιστήμια: «Απαγορεύονται από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά ΑΕΙ», λένε οι διοικητικοί δικαστές

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

“Σούπερ-Μάρκετ Πτυχίων” | Πανεπιστήμια: «Απαγορεύονται από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά ΑΕΙ», λένε οι διοικητικοί δικαστές

Υπάρχει έντονη διαφωνία για το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ, με νομικούς και ακαδημαϊκούς να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την συνταγματικότητα της κυβερνητικής πρότασης.

  • Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν φέρνει αναβάθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων με βάση τα οικονομικά κριτήρια.
  • Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως “σούπερ-μάρκετ πτυχίων” με χαμηλά μόρια εισαγωγής και άνιση ποιότητα σπουδών.
  • Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, οι διοικητικοί δικαστές τάσσονται κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ. Επικαλούνται το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα δημοσίου δικαίου και απαγορεύει την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, τονίζει ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι αντισυνταγματική και απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου συμφωνούν με την κ. Καραμανώφ και επισημαίνουν ότι η απαγόρευση των ιδιωτικών ΑΕΙ δεν μπορεί να παρακαμφθεί με ερμηνεία του Συντάγματος.

Δημοφιλή!!  Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Η κ. Καραμανώφ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την προσπάθειά της να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά ΑΕΙ με ερμηνευτικά τεχνάσματα, υπογραμμίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η μόνη νόμιμη οδός.

Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω