γονεις

Η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών στην Ελλάδα: 233.000 ευρώ – Το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στην Ελλάδα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών στην Ελλάδα: 233.000 ευρώ – Το κόστος ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του στην Ελλάδα

Το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στην Ελλάδα είναι υψηλό και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλει στο χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μια μέση ελληνική οικογένεια θα διαθέσει περίπου 13.000 ευρώ τον χρόνο για τα βασικά έξοδα, τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Συνολικά, η ανατροφή ενός παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του κοστίζει περίπου 233.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο έξοδο για τους γονείς είναι σίγουρα η εκπαίδευση. Είτε μιλάμε για την ιδιωτική είτε για τη δημόσια εκπαίδευση, τα έξοδα για φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πάρα πολύ μεγάλα.

Η επιστροφή της μητέρας στη δουλειά αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες της οικογένειας, ειδικά εάν δεν υπάρχουν γιαγιάδες που να μπορούν να φυλάξουν τα παιδιά. Η φροντίδα των παιδιών από babysitter ή σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι ακριβή, ειδικά εάν είναι απαραίτητη πλήρης απασχόληση.

Οδηγός για εκπαιδευτικούς / Έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι επίσης ένα σημαντικό έξοδο για τις οικογένειες με παιδιά. Τα φροντιστήρια, τα μαθήματα μουσικής, τα αθλήματα κ.λπ. μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ - Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έναρξη των αιτήσεων / αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου

Η χαμηλή γεννητικότητα στην Ελλάδα: Ένας από τους λόγους το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών

Μέση μηνιαία δαπάνη (Ελληνική Στατιστική Αρχή, στοιχεία 2022)

Τύπος νοικοκυριού Ευρώ
Ενα άτομο, ηλικίας κάτω των 65 ετών 1.232,26
Ζευγάρι 1.343,53
Ζευγάρι με 1 παιδί έως και 16 ετών 2.385,07
Ζευγάρι με 2 παιδιά έως και 16 ετών 2.349,00
Ζευγάρι με 3 παιδιά έως και 16 ετών 2.352,82
Ενας γονέας με 1 παιδί ή περισσότερα έως και 16 ετών 1.445,00

Στην Ελλάδα, άλλωστε, οι τιμές του βρεφικού γάλακτος είναι ακόμα και τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συνεπώς, η πρόσφατη απόφαση που ανεβάζει το επίδομα γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη, αλλά και πάλι δεν καλύπτει όλα τα έξοδα.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Η βοήθεια από τους παππούδες θεωρείται ακόμα εκ των ουκ άνευ στις ελληνικές οικογένειες. Οι γιαγιάδες συνήθως επιστρατεύονται από τη στιγμή που η μητέρα θα επιστρέψει στη δουλειά της και συμβάλλουν σημαντικά στην ανατροφή των παιδιών.

Δημοφιλή!!  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ: Καύσωνας Μέχρι την Παρασκευή, 19 Ιουλίου

Ποσοστιαία κατανομή της μέσης μηνιαίας δαπάνης(%) για ένα ζευγάρι με ένα παιδί   (Ελληνική Στατιστική Αρχή, στοιχεία 2022)

Είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά 17,2%
Μεταφορές 13,3%
Στέγαση 13,1%
Εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία 10,1%
Διάφορα αγαθά και υπηρεσίες 9,1%
Αναψυχή και πολιτισμός 7,6%
Υγεία 6,6%
Είδη ένδυσης και υπόδησης 6,3%
Διαρκή αγαθά 4,8%
Εκπαίδευση 4,4%
Επικοινωνίες 3,8%
Οινοπνευματώδη ποτά και καπνός 3,7%

Οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους ανατροφής των παιδιών είναι σημαντικές για την ελληνική κοινωνία. Η χαμηλή γεννητικότητα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς οδηγεί σε συρρίκνωση του πληθυσμού και υποβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών – 2023-2024

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω