εξετάσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση άδειας εξετάσεων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση άδειας εξετάσεων

Η άδεια εξετάσεων χορηγείται σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007 – ΦΕΚ 26 Α΄), όπως ισχύουν.

Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Για κάθε ημέρα εξετάσεων δύναται να χορηγηθεί άδεια έως δύο (2) ημερών πριν ή κατά την ημέρα εξέτασης.

Σε περίπτωση που η εξέταση/παράδοση γραπτής εργασίας πραγματοποιείται Σάββατο ή Κυριακή, η άδεια δύναται να χορηγηθεί Πέμπτη και/ή Παρασκευή. Σε περίπτωση που η εξέταση/παράδοση γραπτής εργασίας πραγματοποιείται Δευτέρα, η άδεια δύναται να χορηγηθεί Δευτέρα και/ή Παρασκευή.

Επιπλέον, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δύνανται να χορηγηθούν επτά (7) εργάσιμες ημέρες κανονικής άδειας για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Εκκαθαρισμένοι πίνακες εκπαιδευτικών: Τι πρέπει να προσέξετε

Προϋποθέσεις χορήγησης

Για να χορηγηθεί άδεια εξετάσεων σε αναπληρωτή εκπαιδευτικό, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο εκπαιδευτικός να φοιτά σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  • Οι εξετάσεις να αφορούν σε πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών.
  • Η συμμετοχή του εκπαιδευτικού στις εξετάσεις να είναι υποχρεωτική.

Διαδικασία χορήγησης

Για τη χορήγηση άδειας εξετάσεων, ο εκπαιδευτικός υποβάλει σχετική αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του εκπαιδευτικού.
  • Ο τίτλος του προγράμματος σπουδών που φοιτά ο εκπαιδευτικός.
  • Οι ημερομηνίες και οι ώρες των εξετάσεων.
  • Η αιτούμενη άδεια.

Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας εξετάζει την αίτηση και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χορηγεί την άδεια.

Ειδικότερα, για την περίπτωση της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού που αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, η οποία έχει σύμβαση διάρκειας 10 μηνών, δικαιούται συνολικά 10/12 * 14 = 11 εργάσιμες ημέρες άδειας εξετάσεων.

Δημοφιλή!!  Χαρτογράφηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αριθμητικά δεδομένα για το έτος 2023-2024

Στην περίπτωση που η εξέταση/παράδοση γραπτής εργασίας πραγματοποιείται Δευτέρα, η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός μπορεί να ζητήσει άδεια εξετάσεων για τη Δευτέρα και/ή την Παρασκευή.

Κατόπιν πολλών ερωτημάτων προς το Τμήμα Αδειών, ακολουθεί το διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη χορήγηση της άδειας εξετάσεων.

Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη χορήγηση της άδειας εξετάσεων.

ΣΧΕΤ.: Το αριθ. 1396/27-01-2023 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης (ΚΠ ΥΠΑΙΘ 11115/Ε3/31-01-2023), με συνημμένο το από 26-01-2023 έγγραφο του Δ/ντη του 10ου Δ.Σ. Συκεών.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού αναφορικά με τη χορήγηση άδειας εξετάσεων σε αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, σας αναφέρουμε τα εξής:

Η άδεια εξετάσεων χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007 – ΦΕΚ 26 Α΄), όπως ισχύουν. Η παρ. 2 του άρθρου 60 του Υ.Κ., όπως ισχύει, ορίζει – μεταξύ άλλων – ότι η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 14 εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και ότι για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια έως 2 ημερών. Επιπλέον, το άρθρο 60 του Υ.Κ., όπως ισχύει, εφαρμόζεται και για τους/τις προσωρινούς/ές αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης1. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το αρ. 26 του Π.Δ.410/1988 (191 Α’), όπως ισχύει, «για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ β΄ βαθμού και στα ΝΠΔΔ αυτών ισχύουν τα οριζόμενα στο άρ.60 του ν.3528/2007 για τους μόνιμους διοικητικούς πολιτικούς υπαλλήλους σε αναλογία με βάση τη διάρκεια της σύμβασης των υπαλλήλων». Σχετική είναι και η αριθ. 15051/Ε3/31-01-2019 (ΑΔΑ: ΨΠΝΒ4653ΠΣ-ΞΗΠ) εγκύκλιος της υπηρεσίας μας.

Περαιτέρω, στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/185/οικ.19379/8-10-2021 (ΑΔΑ: ΩΥΣΑ46ΜΤΛ6-ΒΤΡ) εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρονται τα εξής: «[…] Ο συνολικός αριθμός ημερών άδειας εξετάσεων που δικαιούνται οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους υπολογίζεται σε αναλογία με βάση τη διάρκεια της σύμβασής τους και για κάθε ημέρα εξετάσεων δύναται να χορηγηθεί άδεια έως δύο (2) ημερών πριν ή κατά την ημέρα εξέτασης. Για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της άδειας ισχύουν τα αναφερόμενα στις αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 69/ 51 /οικ. 34813/27-12-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΔΧ-ΠΨΦ) και ΔΙΔΑΔ/Φ.35.53/2521/οικ.11469/14-3-2019 (ΑΔΑ: 7Χ8Χ465ΧΘΨ-ΛΛΝ) εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας κατά το μέρος που δεν έχουν τροποποιηθεί οι σχετικές διατάξεις».

Δημοφιλή!!  Ολοφάνερο το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν αναπληρωτές στα σχολεία στο πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/51/οικ.34813/27-12-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΔΧ-ΠΨΦ) εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η άδεια εξετάσεων χορηγείται και στην περίπτωση παράδοσης γραπτής εργασίας με την προϋπόθεση ότι η εργασία υπέχει τη θέση εξέτασης ή αποτελεί μέρος της εξεταστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.53/2521/οικ.11469/14-3-2019 (ΑΔΑ: 7Χ8Χ465ΧΘΨ-ΛΛΝ) του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «[…] προβλέπεται ότι η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Για κάθε ημέρα εξετάσεων δύναται να χορηγηθεί άδεια έως δύο (2) ημερών πριν ή κατά την ημέρα εξέτασης, σε καμία περίπτωση όμως δεν δύναται η χορηγούμενη άδεια εξετάσεων κατ’ έτος να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες. Η άδεια εξετάσεων δύναται να χορηγηθεί και μετά την ημέρα εξέτασης, εφόσον απαιτείται μετάβαση του υπαλλήλου σε άλλη πόλη […]».

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η χορήγηση της άδειας εξετάσεων αφορά σε εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που η εξέταση/παράδοση γραπτής εργασίας πραγματοποιείται Σάββατο ή Κυριακή, η άδεια δύναται να χορηγηθεί Πέμπτη και/ή Παρασκευή. Σε περίπτωση που η εξέταση/παράδοση γραπτής εργασίας πραγματοποιείται Δευτέρα, η άδεια δύναται να χορηγηθεί Δευτέρα και/ή Παρασκευή.

Τέλος, σχετικά με τη χορήγηση κανονικής άδειας σε αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, δύναται να χορηγηθούν επτά (7) εργάσιμες ημέρες για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 20 του Π.Δ. 410/1988 (191 Α΄).

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

1 Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α΄), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 81 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄).

Δημοφιλή!!  ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΔΕ

Τάσεις και προοπτικές | Εκτίμηση αποχωρήσεων του κλάδου ΠΕ/70 Δασκάλων κατά τα έτη 2025-2040

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών – 2023-2024

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω