ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Κύμα παραιτήσεων διευθυντών | Η γραφειοκρατία, η αξιολόγηση και ο Φόρτος εργασίας οι κύριοι λόγοι!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Η γραφειοκρατία και η τυπική υπηρεσιακή διεκπεραίωση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας των σχολείων στη χώρα μας.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” ένα άρθρο με τίτλο “Κύμα παραιτήσεων από τους διευθυντές των σχολείων”. Το άρθρο ανέφερε ότι, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός παραιτήσεων από διευθυντές σχολείων 

Οι λόγοι για τις παραιτήσεις αυτές είναι πολλοί και ποικίλοι. Σύμφωνα με το άρθρο, οι βασικότερες αιτίες είναι οι εξής:

  • Η δυσαρέσκεια των διευθυντών για την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία θεωρείται ως ανεπαρκής και άδικη.
  • Η κούραση και η εξάντληση των διευθυντών, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές και αυξανόμενες απαιτήσεις.
  • Η έλλειψη υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δεν παρέχουν στους διευθυντές τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Δημοφιλή!!  Απάντηση σε Έγγραφο/Καταγγελία της Π.Ο.Σ.Υ.Π. - «Ανάρμοστη και αλαζονική συμπεριφορά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής». 

Το κύμα παραιτήσεων από τους διευθυντές σχολείων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την εκπαίδευση. 

Screenshot 2023 12 30T164247.633
Ειδικότερα, δε, με τους νόμους Κεραμέως που αποψίλωσαν τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων και μετατόπισαν το κέντρο βάρους σε μονοπρόσωπα όργανα, έχει δημιουργήσει πολλαπλά ζητήματα στη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα, η συνεχής μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων στους Διευθυντές και Προϊσταμένους Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό και στείρο εργασιακό πλαίσιο, που αφενός εξουθενώνει τους συναδέλφους και αφετέρου τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του ρόλου τους.
Τέλος, δεν είναι μονάχα οι διευθυντές σχολικών μονάδων που παραιτούνται αλλά και οι συνάδελφοι Νηπιαγωγοί που δεν επιθυμούν, σε πολλές περιπτώσεις, να αναλάβουν θέση ευθύνης, λόγω του υπέρογκου φόρτου εργασίας σε διοικητικό επίπεδο και των γνωστών άλυτων εργασιακών θεμάτων (μείωση ωραρίου κ.ά.).
Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ έχουν επισημάνει πάμπολλες φορές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το σταδιακό μετασχηματισμό του Σχολείου, από παιδαγωγικό κύτταρο σε γραφειοκρατικό οργανισμό, ωστόσο η εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης εντείνει και ενισχύει αυτή τη μετατόπιση .

Γιώργος Μακράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” – Μέλος Ε. Ε. ΑΔΕΔΥ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω