ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ

Θέσεις ΣΑΤΕΑ σχετικά με την αξιολόγηση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Θέσεις ΣΑΤΕΑ σχετικά με την αξιολόγηση

Και κάπως έτσι ξαφνικά καθώς σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας η αξιολόγηση είναι αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, μπήκε στην ζωή μας.

Οι σαφείς εντολές και οι εξαγγελίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) είναι να προβούν οι συντονιστές εκπαίδευσης στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων πρώτα, που είτε έκλεισαν διετία, είτε συμπληρώνουν σύντομα, για την ολοκλήρωση της μονιμοποίησης τους όπως αναφέρουν οι νόμοι 4589/2019 και 4823/2021 εκδίδοντας και οδηγίες για τη διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο είναι επακόλουθο της παράνομης ανάκλησης των πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 από Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που τις εξέδωσαν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό διάστημα, πατώντας στον νόμο 4589/2019. Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης – Καθήκοντα εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

Το υπουργείο με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να εντείνει την πίεσή του στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης, μια διαδικασίας που γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς το σκοπό και τρόπο λειτουργία της.

Εύκολα αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς μπορεί να βαθμολογηθεί και να χαρακτηριστεί μέσα από 2 με 3 συναντήσεις μια τόσο πολύπλευρη και ανοιχτή διαδικασία όπως είναι ο θεσμός της τάξης. Πως θα κριθεί, για παράδειγμα, η πρόοδος ενός μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες σε σχέση με τους μαθητές τυπικής ανάπτυξης κατά την ώρα της αξιολογικής διαδικασίας, πως θα αξιολογηθεί όλο το φάσμα ενεργειών του δασκάλου μέσα και έξω από τον χώρο του σχολείου πάνω στην πρόοδο των μαθητών. Διευκρινίσεις ΥΠΑΙΘ για εφημερίες εκπ/κων Τμήματος Ένταξης και μείωση ωραρίου λόγω συμμετοχής σε Ε.Δ.Υ.

Δημοφιλή!!  Εντατικοποίηση Κινητοποιήσεων: Η Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. Απαιτεί Αμεσότητα στις Υποσχέσεις για Διορισμούς και Βελτιώσεις στη Φυσική Αγωγή

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο καθώς ευαγγελίζεται ότι η αξιολόγηση έχει στόχο την εξέλιξη και την υποστήριξη του εκπαιδευτικού. Τι είναι το Τμήμα Ένταξης; Πώς λειτουργεί; Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Τμήμα Ένταξης..

Του εκπαιδευτικού που πάντα στήριξε και στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία με τον στρεβλό θεσμό της αναπλήρωσης, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τουλάχιστον 11, 15 ή ακόμα και 17 χρόνια, που συνέλεξε προϋπηρεσία που δεν μετρήθηκε ως προσόν, που κατά περιπτώσεις έχει ίσα ή περισσότερα προσόντα ακόμα και από τους Συντονιστές, που σε κάποιες περιπτώσεις καλείται να αξιολογηθεί από Συμβούλους εκπαίδευσης που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία στην εκπαιδευτική δομή/πλαίσιο που υπηρετεί, που όμως συνεχίζει να εργάζεται σε συνθήκες άγχους, πλήρους γραφειοκρατίας, σε κτίρια που δεν πληρούν προϋποθέσεις πρόσβασης όλων, με χαμηλούς μισθούς και με μη κάλυψη των κενών, λόγω των πολλών χρόνων αδιοριστίας και ελλειμμάτων στα σχολεία.

Δημοφιλή!!  Αίτημα για Δίκαιη Κατανομή Διορισμών Φιλολόγων: Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)

Η ΔΟΕ και οι ΣΕΠΕ πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση οργανώνοντας των αγώνα και τις κινήσεις των εκπαιδευτικών στηρίζοντας την κήρυξη της απεργίας – αποχής ενάντια στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς μαζί με τους γονείς να συμμετέχουν στις δράσεις και στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο διώχνοντας μακριά τον φόβο και την ανασφάλεια.

Γιατί η “αξιολόγηση” δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μαθητές/τριες και τους γονείς/κηδεμόνες. Όλοι εμείς είμαστε τα σχολεία…

Με εκτίμηση,

ΔΣ ΣΑΤΕΑ

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω