ΠΤΥΧΙΟ

Σκάνδαλο με μη αναγνωρισμένα πτυχία | Απόφοιτοι κινούνται νομικά εναντίον του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σκάνδαλο με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: “Τα πτυχία δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα”

Σάλο καταγγελιών δέχεται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών, καθώς οι απόφοιτοί του διαπίστωσαν ότι τα πτυχία που έλαβαν δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

Μη αναγνωρισμένα πτυχία στη νοσηλευτική

  Γιώργος Χριστόπουλος ΟΙΕΛΕ, “Η ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι εντελώς ανεξέλεγκτη”

Αφορμή για τις καταγγελίες στάθηκε η αίτηση μιας φοιτήτριας του Κολλεγίου, η οποία είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Η αίτησή της απορρίφθηκε από το Υπουργείο παιδείας μεσω του ΑΤΕΕΝ, καθώς το πτυχίο που είχε λάβει δεν ήταν αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η φοιτήτρια κατήγγειλε ότι το Κολλέγιο δεν την είχε ενημερώσει για τη μη αναγνώριση του πτυχίου της, με αποτέλεσμα να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για σπουδές που τελικά δεν θα της απέφεραν κανένα επαγγελματικό όφελος.

Από τότε έχουν αναφερθεί και άλλες περιπτώσεις μη αναγνωρισμένων πτυχίων. Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν πτυχία σε διάφορους κλάδους, όπως νοσηλευτική, διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανική ηλεκτρονικών υπολογιστών και νομική.
Επιπλέον, ζήτημα προκύπτει και για τους αποφοίτους του τμήματος μαιευτικής του Aegean College, καθώς τα πτυχία που απέκτησαν από πρόγραμμα σπουδών που προσέφερε παλαιότερα το Κολλέγιο δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας έχει καταστήσει σαφές ότι τα πτυχία που χορηγούνται από ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος προκειμένου να είναι έγκυρα και να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τους.

Στον ιστότοπο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, όπου αναφέρεται ότι “οι απόφοιτοι του Τμήματος Νοσηλευτικής έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να αναπτύξουν και να ακολουθήσουν μια καριέρα ως:

  • Νοσηλευτές σε νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά), κέντρα υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα αποκατάστασης, υγειονομικούς και άλλους οργανισμούς.
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δημοφιλή!!  Συμπληρωματικές μεταθέσεις | Προδιαγραφόμενη αδικία με μακροχρόνιες συνέπειες από την ίδρυση των νέων οργανικών στην Πρωτοβάθμια

Μεταφορά και κατάργηση αρμοδιοτήτων Σχολικών Επιτροπών / Προκαθορισμένη προκαταβολή στους διευθυντές των σχολείων

Η απάντηση του ΑΤΕΕΝ του Υπουργείου Παιδείας που έλαβαν ήταν ότι τα πτυχία τους δεν είναι ισοδύναμα ούτε με ελληνικά ούτε με ευρωπαϊκά πτυχία. “Τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF NURSING του επίσημου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος Queen Margaret University του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας”, ήταν η απάντηση που δόθηκε από το ΑΤΕΕΝ τον Φεβρουάριο του 2022 σε απόφοιτο του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Ομολογία από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών για τα «κούφια» πτυχία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος απέστειλε επιστολή στους Data Journalists, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η είδηση για τα πτυχία. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα με την αναγνώριση των τίτλων σπουδών, το οποίο ωστόσο αποδίδει «στην αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit)».

Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τους τίτλους σπουδών Νοσηλευτικής που παρέχονται σε αποφοίτους του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών, αλλά σε «όλα τα Κολλέγια που έχουν αυτή την ειδικότητα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, το υπουργείο Παιδείας «προχώρησε στη ρύθμιση για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα «υπεγράφη σχέδιο Π.Δ. από 19 συναρμόδιους Υπουργούς και κατετέθη στο ΣτΕ στις 12/4/2023 για τη σχετική κατά το νόμο επεξεργασία. Ωστόσο λόγω των εθνικών εκλογών δεν κατέστη δυνατή η επεξεργασία του άνω Π.Δ. και για τον λόγο αυτό υπεβλήθη εκ νέου από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 προς επεξεργασία».

Βέβαια, οι καταγγέλλοντες από την πλευρά τους, κάνουν σαφές πως ουδέποτε «υπήρξε ενημέρωση ή προειδοποίηση ότι το πτυχίο δεν ήταν αναγνωρισμένο», καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα επέλεγαν να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο κολλέγιο. Ενδεικτικό της αδιαφορίας του Κολλεγίου είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν επισημαίνεται πουθενά το ζήτημα που έχει ανακύψει στον ιστότοπό του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Δημοφιλή!!  Απάντηση σε Έγγραφο/Καταγγελία της Π.Ο.Σ.Υ.Π. - «Ανάρμοστη και αλαζονική συμπεριφορά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής». 

Η υπόθεση αυτή προκαλεί αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα -και όχι μόνο- την στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος με σκοπό την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι απόφοιτοι Μαιευτικής του Aegean College

Προβλήματα με την αναγνώριση του πτυχίου τους έχουν και οι απόφοιτοι του τμήματος Σπουδών Μαιευτικής στο Aegean College, σε συνεργασία με το Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο του 2021 σε απόφαση του ΑΤΕΕΝ, είχε επισημανθεί πως «Τίτλοι Σπουδών της Μαιευτικής της αλλοδαπής, όπως το BACHELOR OF SCIENCE IN MIDWIFERY του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης Canterbury Christ Church University του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας».

ΠΗΓΗ

Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω