ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΟΠΣΥΔ – Προκηρύξεις ΑΣΕΠ – Ιδιωτικά | Υποχρέωση από τους απολυμένους εκπαιδευτικούς υπογραφής Υπεύθυνης Δήλωσης ότι δεν εργάζονται σε άλλα ιδιωτικά σχολεία 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΠΣΥΔ – Προκηρύξεις ΑΣΕΠ – Ιδιωτικά | Υποχρέωση από τους απολυμένους εκπαιδευτικούς υπογραφής Υπεύθυνης Δήλωσης ότι δεν εργάζονται σε άλλα ιδιωτικά σχολεία 

Η ΟΙΕΛΕ ζητά την διαγραφή από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ της παράλογης υποχρέωσης υπογραφής Υπεύθυνης Δήλωσης για εργασία σε άλλο ιδιωτικό σχολείο, ώστε να αναγνωρίζονται τα μόρια των απολυμένων στον Πίνακα διορισμού

Με σημερινή της επιστολή η ΟΙΕΛΕ ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, ώστε να διαγραφεί από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ η (παράλογη και παράνομη) υποχρέωση από τους απολυμένους συναδέλφους μας υπογραφής Υπεύθυνης Δήλωσης ότι δεν εργάζονται σε άλλα ιδιωτικά σχολεία. Ζητά, επίσης, οι συνάδελφοι που υπέγραψαν τη δήλωση να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα μόριά τους στον ΟΠΣΥΔ και να έχουν τη δυνατότητα διορισμού. Οδηγός δικαιωμάτων, αδειών, διαδικασίων αναπληρωτών 2023

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η σημερινή επιστολή μας επιδιώκει να καταδείξει έναν (ακόμη) διοικητικό-γραφειοκρατικό παραλογισμό που θα προκαλούσε θυμηδία, εάν δεν έπληττε βάναυσα εργασιακά δικαιώματα ορισμένων απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Πρόκειται για πρόβλεψη των προκηρύξεων 1ΓΕ και 2ΓΕ/2023 του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την οποία οι απολυμένοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να δηλώσουν ότι δεν εργάζονται (!) σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο, προκειμένου να τους αναγνωριστούν μόρια προϋπηρεσίας για τον Πίνακα στον ΟΠΣΥΔ! Εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών | Διδακτικό και εργασιακό ωράριο, Εφημερία αναπληρωτών, άδειες, υπερωρίες κ.α

Όπως πάντοτε ίσχυε – και όπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. –  η προϋπηρεσία στην τυπική ιδιωτική εκπαίδευση υπολογίζεται για διορισμό στην δημόσια εκπαίδευση. Ωστόσο, ο όρος των προκηρύξεων που προαναφέραμε, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε κάποιους απολυμένους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που τήρησαν κατά γράμμα τις οδηγίες της προκήρυξης και δήλωσαν ότι εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο. Για όλους αυτούς τους «αφελείς έντιμους», η γραφειοκρατική παράνοια και αδικία τούς στέρησε τη δυνατότητα του διορισμού, καθώς δεν αναγνωρίστηκαν τα μόριά τους (άλλοι, μετά από υποδείξεις νομικών που τους ανέφεραν ότι η αληθής ερμηνεία της δήλωσης αναφέρεται στην παραίτηση από ιδιωτικό σχολείο, εφόσον προσληφθούν στο δημόσιο, δεν δήλωσαν ότι εργάζονται).

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη στην προκήρυξη θα πρέπει να αφαιρεθεί.

 Πρώτον, διότι είναι παράνομη. Πιο συγκεκριμένα στο κεφ. 8, παρ. 2 στο ΦΕΚ της προκήρυξης αναγράφεται:

  1. Για την προσμέτρηση ιδιωτικής προϋπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4ζ) του άρθρου 61 του ν. 4589/2019, οι υποψήφιοι καταθέτουν:
  • Βεβαίωση προϋπηρεσίας (συγκεντρωτική) από την οικεία Δ/νση Εκπ/σης στην οποία ανήκει το ιδιωτικό σχολείο, όπου θα αναγράφονται τα ακριβή χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρασχέθηκε η προϋπηρεσία, καθώς και το ωράριο εβδομαδιαίας διδασκαλίας τους.
  • Έγγραφο απόλυσης της οικείας Δ/νσης Εκπ/σης, στο οποίο θα αναγράφεται η πράξη-απόφαση της κατάργησης-αναστολής σχολικής μονάδας κ.λπ. ή της καταγγελίας σύμβασης.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν εργάζονται σε άλλη σχολική μονάδα του ίδιου ή άλλου ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου (Γνωμ. ΝΣΚ 35/2006).

Η υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης δεν προβλέπεται πουθενά στις διατάξεις του Ν. 4589/2019. Όσο για την γνωμοδότηση 35/2006 του ΝΣΚ, επισημαίνει το αυτονόητο. Ότι δεν μπορεί να εργάζεται κάποιος στην ιδιωτική εκπαίδευση, εάν διοριστεί στη δημόσια! Δεν αναφέρεται στην περίπτωση που κάποια/ος εκπαιδευτικός κάνει αίτηση διορισμού στο δημόσιο με αβέβαιη έκβαση!

Δεύτερον, διότι είναι αντισυνταγματικήΚαταστρατηγεί το, βάσει του άρθρου 15, δικαίωμα του Έλληνα πολίτη «να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα.»

Τρίτον, διότι είναι παράλογη! Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από οποιονδήποτε άνθρωπο δηλώνει συμμετοχή σε διαγωνισμό πρόσληψης, χωρίς εγγύηση επιτυχίας, να σταματήσει να εργάζεται προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία του σε προηγούμενη εργασία! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός, που έχει απολυθεί από ένα ιδιωτικό σχολείο και είχε την τύχη να βρει σε άλλο ιδιωτικό σχολείο δουλειά, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη νέα εργασία του, μένοντας άνεργος στην καλύτερη περίπτωση για 6 μήνες, αν διοριστεί το Σεπτέμβριο, για περισσότερους, αν διοριστεί σε επόμενη φάση διορισμού αναπληρωτών, ή για άγνωστο χρονικό διάστημα, αν δεν επιλεγεί καθόλου!

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη, πέραν των σοβαρών νομικών της προβλημάτων, δεν πατάει σε καμία λογική και έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην καριέρα των συγκεκριμένων απολυμένων εκπαιδευτικών Γνωρίζοντας ότι είναι δέσμευσή σας η καταπολέμηση τέτοιων γραφειοκρατικών αναχρονισμών και παραλογισμών, ζητούμε για την παρέμβασή σας, ώστε είτε ο συγκεκριμένος όρος να αφαιρεθεί, είτε να συμπληρωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται σαφές πως ο εκπαιδευτικός οφείλει να παραιτηθεί από το ιδιωτικό σχολείο εφόσον διοριστεί στο δημόσιο (γεγονός ούτως ή άλλως εύλογο). Ζητούμε, τέλος, για όλες και όλους που υπέγραψαν στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο, να επιτραπεί να δηλώσουν τα μόριά τους στον ΟΠΣΥΔ, όπως συνέβη και με άλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να διεκδικήσουν διορισμό σε θέση αναπληρωτή.

Ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης – Καθήκοντα εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

Δημοφιλή!!  Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αποκλείονται από το διορισμό για 3 ημέρες

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω