william zvWxlTd3IP0 unsplash scaled

ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ | ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ | ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ!

Σύμφωνα με τον 4823/21 ” Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας αναθέτει στο διδακτικό προσωπικό την εκτέλεση εξωδιδακτικών εργασιών, εκτός του διδακτικού και εντός του εργασιακού ωραρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α’ 167)”. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι με τον 4823 (νόμος Κεραμέως) υπεύθυνος για την ανάθεση εξωδιδακτικών εργασιών είναι ο διευθυντής του σχολείου και όχι ο σύλλογος διδασκόντων!!! Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

 Επίσης ο νόμος 1566/1985 τροποποιείται ακολούθως :

“Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφαλαίου ΣΤ’ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώριση – ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Με την επιφύλαξη της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α’ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών”.

Με τον νομό 4823/21 ο διευθυντής του σχολείου αποκτά αρκετές υπερεξουσίες. Μία από αυτές είναι η ανάθεση εξωδιδακτικών εργασιών στους εκπαιδευτικούς. Η γραφειοκρατία, όμως, που πνίγει τις σχολικές μονάδες και τους διευθυντές δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της μαθησιακής διαδικασίας, φορτώνοντας τους εκπαιδευτικούς με ένα σωρό “άσχετα” με τη διδακτική πράξη αντικείμενα.

Ως Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης έχουμε προτείνει την παραχώρηση ωρών γραμματειακής υποστήριξης, τουλάχιστον στις μεγάλες σχολικές μονάδες. Έτσι, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορέσει να επιτελέσει τον παιδαγωγικό του ρόλο και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αφοσιωθούν στα διδακτικά τους καθήκοντα.

Δημοφιλή!!  Δείτε την πιθανή κατανομή ανά κλάδο και ειδικότητα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Ιωάννης Παπαδόπουλος

📌Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου,

Κύλιση προς τα επάνω